用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 溫馨提示 - 兩歲是時候開始練功啦
樓主: Azzurro
go

溫馨提示 - 兩歲是時候開始練功啦

Azzurro 發表於 21-9-28 02:01
http://www.juduo.cc/baby/amp_834789.html?espv=1

每一位父母都希望自己家的孩子成龍成風。現在很多家庭 ...

好難同德國比,人地唔係只得讀書一條路,到中三便會分「讀書」定「職訓」兩條路,最難得兩邊地位保持一樣,不會覺得職訓係inferior, 學生便可以按興趣和專長,得以最大發揮,所以人地出到一流工業,德國出品信心保證。

睇黎都要開始留意一下幫小朋友報興趣班

twinkle00 發表於 21-12-3 16:43
回覆 Azzurro 的帖子

鄙視鏈..呢個名詞,真係第一次聽。長知識了。
從功利角度睇, 愈冷門嘅運動愈容易攞獎, 甚至入港隊, 所以咪有咩"鄙視鏈", 當然有呢種諗法同現象出現係好可悲嘅事好多運動項目, 無論係主流定非主流, 家長/學生達到目的, 借助佢入心儀學校之後就唔再玩, 所以真係唔好怪政府唔重視體育, 有時根本連個用家自己都唔尊重個運動項目, 只當係踏腳石

回覆樓主:

其實,小一入唔到
小二,小三都可以繼續試
大家唔好咁擔心  

2jkidsfather    發表於 23-1-20 12:40

原來真係要由兩歳開始,我小朋友就兩歲了

其實樓主係贊成定反對2歲咁早去讀各種興趣班呢?畢竟你正反兩面都提出左。小一入校隊又太早,無咩必要,印象中小朋友係小一先學基礎樂理,小二分樂器班,一年後小三入校樂隊(無考過級,到今日都無考級,源於經驗和經濟原因,不過已成該樂器樂隊中的首席)

BB-Tiger 發表於 22-7-22 00:13
其實樓主係贊成定反對2歲咁早去讀各種興趣班呢?畢竟你正反兩面都提出左。小一入校隊又太早,無咩必要,印 ...

我一直相信小孩各方面潛能無限
我讚成小孩開心的話,應該 2歲就開始高一點強度(不是一個星期一課)去玩(但是我家人不同意)
所以 k2 先開始低強度玩興趣班 (我認為太遲,強度太低)

宜家快小一完結,發現小一已經好忙
所以我認為小一前可以的話,要嘗試更多呢

我相信小朋友有無限能,但佢地興趣係邊度都未捉到路,又談何高強度訓練呢,佢地需要係社交發展和自由玩耍,有報張寫每日自主活動遊戲一小時,我個細嘅就兩至四小時。佢社交好 OK, 疫情期間帶動屋苑大部分小朋友買單車和roller做運動,其他地方街坊都帶小朋友黎玩

BB-Tiger 發表於 22-7-22 09:41
我相信小朋友有無限可能,但佢地興趣係邊度都未捉到路,又談何高強度訓練呢,佢地需要係社交發展和自由玩耍 ...

我小朋友 k2 k3 有玩溜冰,游水,圍棋,但是興趣有限,宜家都停了

我認為密度高一點可以快點看出目前是否有興趣
如果密度高一點,有時候興趣來自于 1. 成績好被稱讚本身 (因為強度比別人高,所以成績好)
2. 自主動機更重要得多

有興趣的話,可以一天搞幾個鐘(最簡單比如睇書幾個鐘)

Azzurro 發表於 22-7-25 15:23
我小朋友 k2 k3 有玩溜冰,游水,圍棋,但是興趣有限,宜家都停了

我認為密度高一點可以快點看出目前是否 ...
我會咁諗,你唔好介意,小朋友無興趣可能因為太高強度去練習,興趣變左抗拒?心情唔同左。

回覆樓主:

多謝詳細分享,看來要開始準備

回覆樓主:

如果約三歲開始學,咩樂器比較合適呢

bobolwb 發表於 22-10-9 23:07
如果約三歲開始學,咩樂器比較合適呢

我小朋友學鋼琴,中間只幼稚園裡面興趣班試一下打鼓及其他而已

西方樂器,一般來說都建議鋼琴,因為比較全面,但是對考小考中幾乎沒直接用途
但是對校內音樂課作用還是明顯

有錢的話,我建議幾個樂器實際報名幾個月專門玩一下
因為合適與否,是沒法“”睇 / 研究” 出來的