用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 熄燈後,Roommates唔肯訓,可以點處理?
go

[英國] 熄燈後,Roommates唔肯訓,可以點處理? [複製鏈接]

呢個係咪好常見現象?

2    0    0    0

kct18 發表於 21-9-12 11:39
呢個係咪好常見現象?

唔瞓響度做乜?可能啱啱新學期未適應,如果佢冇騷擾通常都唔理。
8-)

寄宿生活之一, 總有D 唔肯瞓或瞓好少的同學 ,只能說互相遷就 !

katrinafu 發表於 21-9-12 14:36
寄宿生活之一, 總有D 唔肯瞓或瞓好少的同學 ,只能說互相遷就 !

認同,當年亞女住三人房,有嗰 roommate 好早起身,還將佢自己床邊
窗簾打開,多次溝通都唔理,只好自己戴眼罩瞓覺

joymama 發表於 21-9-12 15:35
認同,當年亞女住三人房,有嗰 roommate 好早起身,還將佢自己床邊
窗簾打開,多次溝通都唔理,只好自己戴 ...

我女當年都有個同房黑人同學早上5點幾起身,然後自學日文,仲一路聽一路講(有發出聲音), 有D黑人或俄羅斯同學幾日先沖一次涼和換衣襪, 我女形容佢哋好臭 。

寄宿生活總會遇到奇怪同學 ,可以禮貌跟對方傾下的 。

回覆 kct18 的帖子

係,非常普遍(男仔嘅,由普通傾下計到pillow fight到dorm raid層出不窮)。大房多人唔太騷擾就互相遷就下,細房少人嘅,直接同佢傾下。真係搞唔掂,last resort咪揾housemaster。

我女既同房在我女床上剪指甲

我仔三人房,一個兩點先瞓,一個六點起身,你話點瞓。其中一個仲日日整到個廁所污糟邋遢添。投訴完都冇改善。

kct18 發表於 21-9-12 11:39
呢個係咪好常見現象?
我仔第一年都有,我仔嚴厲地叫佢地訓教,之後無人夠膽出聲乖乖訓教.到第2年換左人大家都好合作,只係假期會夜訓,不過都係各自溫書或者帶耳機上網. 有問題同Housemaster講,再唔係要求轉房.

我囡個roommate夜夜唔瞓(囡都唔係早瞓), 重要邊睇片邊笑, 個女仔唔執房, 書枱地下周圍嘢, 個衣櫃門永遠打開, d衫又唔洗好臭(emoji), 投訴完都冇用, 捱咗兩個term先調到房

英國寄宿咁鬆,我果個係澳洲要收手機電腦(每人有人白鴿箱鎖入去叉電),家長要報個女用緊乜牌子型號手機電腦,免人混水摸魚交個spare既出去。

回覆 Yanamami 的帖子

英國都係睇一間間,我仔同女嗰兩間都嚴格執行限用令,每晚都要繳械。所以我仔直頭唔攞返,費事煩。變咗我真係一個term先講得嗰三兩次電話...

Yanamami 發表於 21-9-13 19:56
英國寄宿咁鬆,我果個係澳洲要收手機電腦(每人有人白鴿箱鎖入去叉電),家長要報個女用緊乜牌子型號手機電 ...
咁嚴?我以為你小朋友讀緊大學。

beastiebistro 發表於 21-9-13 20:26
回覆 Yanamami 的帖子

英國都係睇一間間,我仔同女嗰兩間都嚴格執行限用令,每晚都要繳械。所以我仔直頭唔 ...

我哋個間都係,但人人都帶2部手機,2部電腦,點都有得用,A-Level才晚上不收手機。

唔知點解在校園內又收唔到data/好弱, 弱到用唔到,
學校12:00 熄wifi
咁, 就乖乖上床瞓

Kmee@@ 發表於 21-9-14 10:18
我哋個間都係,但人人都帶2部手機,2部電腦,點都有得用,A-Level才晚上不收手機。
...
下..咁又唔係幾好,我唔會比亞仔咁樣做,10點半訓其實差唔多啦.日頭咁多野玩都好累,佢宿舍啲人都係乖乖交晒機去訓,相信邊個唔交機實比人篤.星期五先唔收機,就會靜靜地各自做自己野.我地都係A Level先唔收機,因為要溫習用.

cfs 發表於 21-9-14 11:02
下..咁又唔係幾好,我唔會比亞仔咁樣做,10點半訓其實差唔多啦.日頭咁多野玩都好累,佢宿舍啲人都係乖乖交晒機 ...

有D人就係咁衰,同房有個朝朝六點起床開哂D燈讀書,話之你,投訴完唔做兩日,第三日又開始。無限輪迴,好彩之後換咗房,唔同佢同房。
佢交一部,後來老師突擊巡房收咗佢第二部,佢叫爸寄第三部比佢,C未。

Yanamami 發表於 21-9-13 19:56
英國寄宿咁鬆,我果個係澳洲要收手機電腦(每人有人白鴿箱鎖入去叉電),家長要報個女用緊乜牌子型號手機電 ...

其實視乎學校,越傳統就越嚴。
我朋友女兒讀的要十時熄灯+收電話瞓覺,我孩子讀的係學生有绝对自由,學校/舍監完全唔干涉的。
我個人係好討厭好似坐監咁樣嘅生活, 所以我唔會同自己孩子揀呢類學校

回覆 Kmee@@ 的帖子

我自己想當年都係一個term一兩個電話返香港,冇資格話我個仔。食得鹹魚抵得渴,佢哋電話電腦只有一部,冇得用咪去打下波...

Kmee@@ 發表於 21-9-14 11:12
有D人就係咁衰,同房有個朝朝六點起床開哂D燈讀書,話之你,投訴完唔做兩日,第三日又開始。無限輪迴,好 ...

真係勤力到咁既
不過我支持10點收電話熄燈訓教,休息足夠第2日好精神玩.健康啲.星期五就可以輕鬆下,都唔錯.

‹ 上一主題|下一主題