用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問佛教黃鳳翎中學(結龍問題)
go

請問佛教黃鳳翎中學(結龍問題) [複製鏈接]

灣仔區 佛教黃鳳翎中學 係結龍的,請問係咪好少外來學生入到?

info: 龍結小學是佛教黃焯菴小學

謝謝各位
   0    0    0    0

回覆樓主:

有無人可分享一下,謝謝

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我要say sorry! 我俾錯資料(多謝好心網友提醒)

呢間至係佛教黃鳳翎,入大學率比李潤田高

但我唔知難唔難入

Charlotte_mom 發表於 21-9-13 18:58
http://www.twghwflc.edu.hk/report/2019-20%20學年學校報告.pdf

只有2.1%入到本地大學,近1/3重讀中六, ...

thanks

因為好多人話黃鳳翎校風好,而李潤田校風一般,而所以無留意

好多謝你的資訊!

醒目開學勳章 王國長老

cathyb 發表於 21-9-13 20:50
thanks

因為好多人話黃鳳翎校風好,而李潤田校風一般,而所以無留意

我俾錯資料,sorry呀!更新了佛教黃鳳翎資料如上

Charlotte_mom 發表於 21-9-13 21:18
我俾錯資料,sorry呀!更新了佛教黃鳳翎資料如上

直升學生數量不會很多,外來生靠抽獎應該不會難入
希望每天開心渡過 ;-)

cathyb 發表於 21-9-11 22:38
灣仔區 佛教黃鳳翎中學 係結龍的,請問係咪好少外來學生入到?

是否因為要簽直升協議而擔心呢?

個人認為, 如果學生在校內屬中等或以上水平, 大可不簽, 因為簽咗就要放棄考直資, 參加自行 (否則簽咗直升都會被作廢). 到考唔到最後大抽獎乙1選番中學部, 機會仍然係相當高

唔好為咗一間自己根本唔心儀既學校留俾自己既所謂"保障", 去限制自己既選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cathyb 發表於 21-9-11 22:38

據我所知,呢間如果係灣仔區band2生選肯定入硬,band3生放頭3應該都有機會入,不過校風真係吾錯,而且學校會鼓勵同俾好多機會俾學生去表現。吾睇成績同宗教問題,係一間好學校。

回覆 nancy916 的帖子

想問吓係咪要讀佛教, 亦都要考試?

聽人講佛學好深. (利申: 天主教小學)
‹ 上一主題|下一主題