用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問是否所有國際學校都沒有書的?
go

[中學] 請問是否所有國際學校都沒有書的? [複製鏈接]

全部都係online 的嗎?有點困惑無書只靠小小notes ,如果學生上堂發夢咁就唔知學咗啲乜嘢,如果有書起碼有時家長
可以幫忙補吓,知道學咗啲乜嘢,請問你們有是
這樣嗎?
   2    0    0    0

ykkjylbbkingdom 發表於 21-9-11 16:08
全部都係online 的嗎?有點困惑無書只靠小小notes ,如果學生上堂發夢咁就唔知學咗啲乜嘢,如果有書起碼有 ...

幾大,咩年級

ykkjylbbkingdom 發表於 21-9-11 16:08
全部都係online 的嗎?有點困惑無書只靠小小notes ,如果學生上堂發夢咁就唔知學咗啲乜嘢,如果有書起碼有 ...
我小朋友淨係得數學有教科書,不過都係擺多過用。 其他科全部都係靠上堂寫 notes 或者練習纸。 所以認真講句,上到中學,上堂真係唔可以發夢, 仲要好勤力寫 notes。

在國際學校,由幼稚園到中學,都沒有空間上堂發夢,佢地師生比例低,上堂不停discuss 不停問野又好多tasks, 好難發到夢, 佢哋巳習慣了。係LS一排排坐得老師自己出面噏足成堂,D學生悶到抽筋先咁易發到夢。

964000 發表於 21-9-12 04:09
在國際學校,由幼稚園到中學,都沒有空間上堂發夢,佢地師生比例低,上堂不停discuss 不停問野又好多tasks ...
LS 都唔會發夢,係悶到已經瞓著咗!  IS 雖然無時間發夢,但始終無教科書, 真係要學生留心聽。上年我小朋友個同學返到屋企攪唔掂啲功課要媽咪幫手。 就係因為冇書,佢媽咪又要上網又要搵其他人幫手, 跟住就成年都話個老師教得唔好。 我問返我小朋友,佢話老師教得好,佢完全明白,所有功課測驗佢全部自己搞掂。 所以冇辦法,都係要靠自己上堂專心。

回覆樓主:

有書同冇書冇關係。吾專心,學校本書吾好,學生諗住有書吾使聽老師教書等等好多因素影響。

經驗所得,只有學校notes 效果仲好

相信間間學校唔同,小女學校部份科目是有教科書的,有送比學生的,有借比學生的(學期完要還),有e-book,也有只派notes和工作紙的。

不過讀書都係靠佢自己,就算有書,我都唔識佢學嘅嘢,幫唔倒佢。

三年级,从来没有睇到过教科书的样子

應該有unit curriculum

unit curriculum 會話比你知道個topic係乜,咁你就會知道要睇乜野課外書。如果唔知可以問返學校。

KIS有書
‹ 上一主題|下一主題