用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 轉校重新申請visa問題
go

[英國] 轉校重新申請visa問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

大家好,請問有冇人知如果阿仔9月回港,因為轉校要重新申請visa,那TB要重新做嗎?
之前IHS費用可退嗎?
   2    0    0    0

離開英國唔超過六個月唔使做TB test,但係點證明?是否要upload boarding pass?同樣問題IHS 有冇得refund?我個仔都係轉左學校,要重新做Visa。

醒目開學勳章

ml1112 發表於 21-9-11 11:36
離開英國唔超過六個月唔使做TB test,但係點證明?是否要upload boarding pass?同樣問題IHS 有冇得refund? ...
就係唔明點證明

正常無離開英國超過半年唔使再做TB, 我見人地申請VISA時有Upload boarding pass作為supporting document 係順利咁攞到VISA , 我申請時唔記得upload boarding pass 乜都無比又都係順利攞個VISA 既,但之前見有人upload 左boarding pass 反而比簽証部拖佢個VISA 好耐都唔出,最後又要佢再交個TB …. 只能夠隨機應變。

LWLM0804 發表於 21-9-11 11:03
大家好,請問有冇人知如果阿仔9月回港,因為轉校要重新申請visa,那TB要重新做嗎?
之前IHS費用可退嗎? ...
IHS費用可退,我之前問過UKVI,不過程序好似好麻煩,需時又長。
‹ 上一主題|下一主題