用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC
樓主: 喇叭茶
go

QC vs SPCC  

mcl203 發表於 21-9-12 17:17
咁你即係話SPCC係存在勸退咁啦~~~

勸退未必存在,但留級就一定有但到底有幾多個家長能接受到呢!
早2年去咗一間Band1A的中學講座, 長期坐擁當區第一寶座.校長當時講到明每年唔達標的學生會留級,而且有學生真的留左3次級都仲未肯走!

sylsylwen2007 發表於 21-9-12 18:52
早2年去咗一間Band1A的中學講座, 長期坐擁當 ...
甘既話即係前面位會員話"X領導"個孫唔係未達標要走,而係有更好的/更合適的選擇?係咪甘解釋?

勸退應該冇,成績不達標要留班,每年每級總有幾個,有些借勢轉IS亦有,亦有人出去讀三幾日,返來要返個留班位亦見過。
若講勸退,不如話有自知之明仲貼切。

喂,宜家睇番電視,話你粒波未入啵

medicine 發表於 21-9-12 18:59
以前,"一時洛陽紙貴",
今日,"一時EK鐵兜貴"

PS:係甘兜

medicine 發表於 21-9-12 19:02
以前,"一時洛陽紙貴",
今日,"一時EK鐵兜貴"
錯,應該"一時係甘兜貴"先更貼切

sylsylwen2007 發表於 21-9-12 18:52
早2年去咗一間Band1A的中學講座, 長期坐擁當 ...

或者咁講,神校名校都好嚴守條升班線,吾會因為你係達官貴人皇親國戚而鬆手,這樣先能力保學校長期亮麗成绩。
只係讀得名校的人大多重面子,尤其是名人之後,如何能接受到子女留班?
轉IS早些適應外國學制,或直情新學年放洋,好係一個不错的理由。

pccw2017 發表於 21-9-12 12:16
QC相對上比較平民化的. 同學間相處比較容合, 返學比較開心. SPCC基本上非富則貴, 平民子弟讀會好有壓力(不 ...
睇黎都係你個評價岩啵

閑談中,又有人印證左你個評論中的就讀某啲"非富則貴"的"神"校的壓力

fatman69 發表於 21-9-12 18:59
勸退應該冇,成績不達標要留班,每年每級總有幾個,有些借勢轉IS亦有,亦有人出去讀三幾日,返來要返個留 ...

咁即係唔係一定收勁人?~~~

medicine 發表於 21-9-12 18:59

即係死角出界~~~

mcl203 發表於 21-9-12 19:31
咪揾甘多需要電視裁判啲波來入好無

PS:陣間你粒波又俾電視食左丫

medicine 發表於 21-9-12 19:15
睇黎都係你個評價岩啵
唔明你講d乜?中間邏輯非A即B。不過唔緊要啦,你覺得點,係你自己的觀點,可以繼續。

b3410 發表於 21-9-12 19:49
唔明你講d乜?中間邏輯非A即B。不過唔緊要啦,你覺得點,係你自己的觀點,可以繼續。
...
同樣的話回贈:

回覆樓主:

皇瑪聖喇拔,有邊間無人退學無人留班?
成績不達標要留班好正常,退學亦是個人決定。
大家多講呢類學校會勸退人,你估會影響到眾人報讀的熱情?反而個個最希望嚇退多些人不去報名就最好!
在EK只會有家長話入左邊間邊間,吾會有人話個仔個女在xx留左兩年,今年又留,所以都係轉校算啦!

間間神校都話唔好亂報亂入,咁其實應該報邊間,我睇呢個post 睇到好亂呀,媽spcc : 非富則貴先好入
spc: 外校生好難適應,番學又唔方便
男拔: 太多活動,容易心散,又怕中途轉機
lsc: 又係太多活動,讀書要求小朋友自律
qc: 全部都係級一入黎,競爭好大,冇覺悟入左盞辛苦
英華: 每況愈下,退步中
九華: 老師差左

女校留俾其他人補充

mcl203 發表於 21-9-12 19:31

勁吾勁真係吾知,考到咪勁囉!
六年咁長,弱可变強,強可变弱,都係要各自努力!
近幾年有社會事件,有未完疫情,大多半日課,又要zoom!在學習上係有一定阻力,能否克服困難,係成敗之重要因素!

Zleep 發表於 21-9-12 21:10
間間神校都話唔好亂報亂入,咁其實應該報邊間,我睇呢個post 睇到好亂呀,媽spcc : 非富則貴先好 ...
以呢度標準,你講呢堆都無幾間係神校,重有幾間係1B校

fatman69 發表於 21-9-12 14:31
傳聞MMC得到十A神功護身後,曾上山投身紅磚牆內白蘭樹下,讀了年預科先赴英執劍!所以10A係小數讀過兩大神 ...

我聽聞是插到spcc後又唔去讀

cantona2001 發表於 21-9-12 22:06
以呢度標準,你講呢堆都無幾間係神校,重有幾間係1B校
應該係沒一間係神校.神校只有神去讀.個啲學校全部都係人去讀,點會變神?
PS:莫非入到某校讀書會讀到"神神地"?如果真係的話,甘個一間真係"神"校啦.

Jean1769 發表於 21-9-12 22:08
我聽聞是插到spcc後又唔去讀

我聽到就係讀了半年中六就去英國。
所以冇乜人記得佢存在過,如果吾係鬥靚贏左,點會記得邊個狀元去Coed讀過!