用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC
樓主: 喇叭茶
go

QC vs SPCC   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-9-30 12:28
潮州人。潮州三個市(潮州、汕頭、揭陽)呢個月都係咁停法。好似話有啲偏啲鎮要開一停六。 ...

我八月底去咗一转潮州、汕头,正常生产喎。可能是轻近市区,属科技园区吧。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-9-30 12:30
如果係電子產品,影響唔大,反正都係空運。我有朋友做紙品,話船運比舊年貴咗接近十倍。 ...

如果比较运费要跟前年比,旧年lockdown更严重,全球出口量大跌。

去年今年低附加价值的产品係好惨,原科升,运费升,夾死!

我做医疗器械,一直都係速递,我尸口折扣几高㗎!

王家爸爸    發表於 21-9-30 12:40
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-9-30 12:32
我八月底去咗一转潮州、汕头,正常生产喎。可能是轻近市区,属科技园区吧。
...
八月都基本上正常,基本上唔需要錯峰輪休。九月初好多地方都可以開四停三,基本上影響唔大,九月中之後就開始開二停五。

王家爸爸 發表於 21-9-30 12:39
八月都基本上正常,基本上唔需要錯峰輪休。九月初好多地方都可以開四停三,基本上影響唔大,九月中之後就開 ...

2019年如何?

王家爸爸 發表於 21-9-30 12:39
八月都基本上正常,基本上唔需要錯峰輪休。九月初好多地方都可以開四停三,基本上影響唔大,九月中之後就開 ...

我們離題了!

王家爸爸    發表於 21-9-30 13:02

ANChan59 發表於 21-9-30 11:53
大陸年年都限制工业用电,那一年限电输往香港,而且以往是五六七月开始限电,今年是九月才大范围限电,部 ...

香港大多人唔了解國情…..

Soundervolt 發表於 21-9-30 15:28
香港大多人唔了解國情…..

同意,要平常心去兼聽不同觀點。

我以前都係一星期上一兩天,開完會就返香港。今次長駐接近半年,跟國內同事,朋友交流更多更深入,我更了解他們的想法,對香港人與事的看法。我也了解更多國內的情況及中港矛盾。互相明白對方的感受及想法,交流更容易!

個別人水平很高,他們了解中港的優劣之處,他們的看法很有亮點及參考價值,大家都有得着。

b3410    發表於 21-9-30 20:19

回覆 ANChan59 的帖子

多謝陳sir. 現在資料來去太多,太快。很多是冇fact check。對一個國家觀點主要源自西方國家是否適合,可圈可點。要親自理解才最真實。

又離題。

好早已離題 中港的評論就不好在谷討論 好易被ban

請問SPCC有小組討論嗎?

ethanDad 發表於 21-10-3 12:44
請問SPCC有小組討論嗎?

你問interview? Interview冇

喇叭茶 發表於 21-9-10 10:44
有一個case:
家住九龍,一綫小學級前列,有信心考呢兩間。
知道SPCC被公認為全港No 1, 咁樣除咗唔駛學費同 ...

出這個帖時還是去年9月,呈二都未考,一切都是估估下。到了今天,終於一切塵埃落定了。過程真的不容易。

SPCC OS– Yes, QC – Yes, LSC – Yes

本來以為一定讀SPCC,但經過朋友兒子(QC舊生)的推介,加上少爺自己親自去過QC外面看過
之前SPCCinterview, QC沒有),覺得很方便,不用轉駁巴士,對住維園,感覺非常好,再加上免費(爸爸勁like, 所以很有可能會改變選擇。

多謝所有留言和提供資料給我的家長!

#我剛重溫之前的留言,ar_mak sirblock了?

回覆 喇叭茶 的帖子

比我就睇交通為主,慳一個鍾都相差好遠。其實去邊間讀,應該都唔太影響你小朋友既DSE成績。

Dylanli2017 發表於 22-5-4 12:41
回覆 喇叭茶 的帖子

比我就睇交通為主,慳一個鍾都相差好遠。其實去邊間讀,應該都唔太影響你小朋友既DSE ...

沙中線剛好通車,而我哋又住得近車站,所以去港島都不是太大問題。QC直情喺天后站對面,超方便

回覆 喇叭茶 的帖子

咁就睇小朋友意願,免得到時怨你

回覆 Dylanli2017 的帖子

同意

Dylanli2017 發表於 22-5-4 13:04
回覆 喇叭茶 的帖子

咁就睇小朋友意願,免得到時怨你

啱,呢三間,入去任何一間都係好事,佢自己嘅選擇,佢自己負責。

之前本來諗,QC冇得插班,但SPCC有,先讀QC一定冇錯。若果讀得叻,到時可以選擇試唔試SPCC IB, 但唔叻就唔使講,喺邊度都冇運行。但依家QC都有得插班,呢個已經唔係一個考慮因素。

喺升中呢個過程中,我家少爺深切體會到,努力取得成績就有選擇權。希望呢樣嘢能成為佢以後努力嘅其中一樣嘅動力。

IYY    發表於 22-5-4 15:02
2jkidsfather    發表於 22-5-4 13:18

回覆 喇叭茶 的帖子

我自己就覺得插班好累,對於我小朋友來講,佢讀1A同神校都差唔多DSE成績,就算到時1A考到級頭都唔會插去神校,交通都比較遠。

Dylanli2017 發表於 22-5-4 13:27
回覆 喇叭茶 的帖子

我自己就覺得插班好累,對於我小朋友來講,佢讀1A同神校都差唔多DSE成績,就算到時1A ...

啱,除非想轉讀IB.  否則已經建立好了朋友網,熟習了環境,突然又轉走,對佢都唔係一件好事

Dylanli2017    發表於 22-5-4 13:37

喇叭茶 發表於 22-5-4 12:37
出這個帖時還是去年9月,呈二都未考,一切都是估估下。到了今天,終於一切塵埃落定了。過程真的不容易。 S ...
QC舊生點推介?先謝
‹ 上一主題|下一主題