用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC
go

QC vs SPCC  

有一個case:
家住九龍,一綫小學級前列,有信心考呢兩間。
知道SPCC被公認為全港No 1, 咁樣除咗唔駛學費同埋男校好處外,選擇QC的理由是…..?

喇叭茶 發表於 21-9-10 10:44
有一個case:
知道SPCC被公認為全港No 1, 咁樣除咗唔駛學費同 ...
如果SPCC同QC都收,其實無理由唔揀SPCC。

王家爸爸 發表於 21-9-10 10:46
可能是學費問題

王家爸爸 發表於 21-9-10 10:46

喺呢個case, 會唔會讀QC相對地冇咁大壓力?聽講SPCC撞口撞面都係級一,而小學部升上嚟嘅一般都係勁嘅。

喇叭茶 發表於 21-9-10 11:09
喺呢個case, 會唔會讀QC相對地冇咁大壓力?聽講SPCC撞口撞面都係級一,而小學部升上嚟嘅一般都係勁嘅。

...

係EK問 一定會答 SPCC for sure

jacknetpass    發表於 21-9-12 22:04

Sheep06 發表於 21-9-10 11:06
可能是學費問題
咁又係,錢可能係一個考慮因素。

有一個case:
知道SPCC被公認為全港No 1, 咁樣除咗唔駛學費同 ...

認同QC免費係好處

男校係好處呢點就唔多認同, 除非個小朋友喜愛男校多於男女校就作別論

如果九龍人又免費, 可不考慮LS
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

SLHongkonger 發表於 21-9-10 11:14
係EK問 一定會答 SPCC for sure
好多都係小朋友過咗升中好耐,大家唔係競爭者,無動機呃人。

gracelam 發表於 21-9-10 11:46
認同QC免費係好處

男校係好處呢點就唔多認同, 除非個小朋友喜愛男校多於男女校就作別論
呢點我同意,如果住九龍,考慮LSC會比考慮QC更好。

gracelam 發表於 21-9-10 11:46
認同QC免費係好處

因為中學時女生比較早熟,女生各方面都有可能比較強勢d, 咁男生咪少咗啲機會囉。
QC俾人印象係更加平民化,又讀書型d.而且呢個囝囝係打羽毛球嘅,去到LS好難做正選,但QC可能機會高啲,雖然知道QC羽毛球都係強隊

喇叭茶 發表於 21-9-10 11:53
因為中學時女生比較早熟,女生各方面都有可能比較強勢d, 咁男生咪少咗啲機會囉。
QC俾人印象係更加平民化 ...

我2個都係讀男女校, 唔會因為男生遲熟少咗咩機會, 男女機會均等! 阿仔舊年中一, 都有D職務, 比賽及學術獎。

# 我2個仔女分別讀唔同男女中學
# 其實小學男女差別仲明顯過中學, 但都唔見得男生少咗咩機會

有一個case:

高中選科都會係考慮因素,唔清楚QC情況。
SPCC選科非常彈性,因為資源充足,差不多所有同學都選到心儀科目。另外仲有IB選擇

Arabellahk    發表於 21-9-10 22:13

...

唔會,因為仲有原校生

有一個case:
今時今日,選QC。
將來如去外國,可留錢。

kiwi2007    發表於 21-9-10 15:33

2jkidsfather 發表於 21-9-10 13:01
今時今日,選QC。
將來如去外國,可留錢。

今時今日免費係一大賣點
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

QC 近地鐵同食嘢方便。

...

小學部升上來係勁的佔少數.......
壓力大?家長唔好太壓迫咪無咁大囉....

回覆 喇叭茶 的帖子

1. 令公子咩心水?

2. 樓主已有立場,同EK 主流一樣。

Benbenmum 發表於 21-9-10 12:39

高中選科都會係考慮因素,唔清楚QC情況。

係喎,呢樣野都好重要,有好多學校想讀全理科都要爭崩頭

B.B.BaBa 發表於 21-9-10 13:29
小學部升上來係勁的佔少數.......
壓力大?家長唔好太壓迫咪無咁大囉....

傳聞即使中上小學級一,追程度都幾吃力