用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 粗見
樓主: Face3366
go

粗見 [複製鏈接]

Sing13 發表於 21-9-10 15:21
我見港同英華今年都有十個八個.
沙田你自己研究吧.
英華係歷史最早既傳統名校之一。

fatman69 發表於 21-9-10 13:12
讀名校的並非個個都成功,這是事實!
但成功的總會是大多數,這亦是事實!
好多家長若想了解多些「名校」 ...
讀名校,並非個個都成功,但係成功既會比較成功。
原因係唔讀死書,多活動,所以無破壞到小朋友既創意。

王家爸爸 發表於 21-9-10 18:11
英華係歷史最早既傳統名校之一。

我估,英華係直資,係幾千人揀出嚟,學生一定叻,直資教學新頴靈活到位,官津4板靠4谷,一定被淘汰,人哋話~~~

唔讀唔知學校好
唔考唔知成績高

全post 金句

mcl203 發表於 21-9-10 18:31
我估,英華係直資,係幾千人揀出嚟,學生一定叻,直資教學新頴靈活到位,官津4板靠4谷,一定被淘汰,人哋 ...
爺爺都係從孫子變成的直資都係從官津變來的
新瓶裝舊酒,個人覺得某些,大部分直資只是換件衫咋⋯

回覆樓主:

傳統名校冇以前咁名了,因為以下原因
1. 當年是分五個band,而家分三個band,名校學生差異大左
2.當年在中五淘汰一批,重新執過D學生,而家要自己培養六年
3.當年band2最叻既學生入學成績可能都不如band1最差既,名校自然恆贏.直資既突起,每間學校逐個挑選學生,亦保留到一批自己小學升上來叻既學生. 例如福建,香島,播道等都有一批叻既學生,唔會話一定要入邊間學校先可以出成績.
4. 除頭兩三間直資外,而家亦不見富豪,官員子女入讀傳統名校,而是去左漢基,德瑞等.

王家爸爸 發表於 21-9-10 18:14
讀名校,並非個個都成功,但係成功既會比較成功。
原因係唔讀死書,多活動,所以無破壞到小朋友既創意。

正是好多傳統名校要轉直資既重要原因
在會考末期,一啲地區名校用死讀書既方法成績已經追上傳統名校.
傳統名校點都唔能夠只是死讀書,要提倡全人教育,轉直資既一個重要原因是可以逐個挑選學生.

Face3366 發表於 21-9-9 13:08
聽說名校生行出來即自帶聖光,食飯搭車免費買樓三折娶老婆親家倒貼大床⋯⋯圍城外的人們,對於圍城內總有無 ...
講真, 我自己都係傳統名校畢業, 不過係30年前, 當年身邊真係有不少高官子女, 上流社會既子女, 我感覺上現在的傳統名校已經比以前平民化左好多了, 因為高官同有錢果批不少已經直接去讀國際學校了.

名校銜頭, 自帶聖光, 現在好多時只係家長們互相比較, 互相炫耀的工具而已.

Sing13 發表於 21-9-10 22:29
傳統名校冇以前咁名了,因為以下原因
1. 當年是分五個band,而家分三個band,名校學生差異大左
2.當年在中五 ...
呢道應該好多家長SPCC vs 漢基都係SPCC for sure, XDD

Zleep 發表於 21-9-10 18:42
唔讀唔知學校好
唔考唔知成績高
學校好唔好,係睇學生既性格,One man's medicine is another man's poison,揀錯學校可能係惡夢。

cantona2001 發表於 21-9-11 00:55
呢道應該好多家長SPCC vs 漢基都係SPCC for sure, XDD
整體而言,如果SPCC vs 漢基,真係SPCC好啲。不過如果如果SPCC vs 英基STC或者KGV,咁就英基好啲。

Sing13 發表於 21-9-10 22:39
正是好多傳統名校要轉直資既重要原因
在會考末期,一啲地區名校用死讀書既方法成績已經追上傳統名校.
傳統 ...
直資的優勢>>>"逐個挑選學生".但在更多的post,啲家長唔係甘認爲喔

王家爸爸 發表於 21-9-11 08:13
學校好唔好,係睇學生既性格,One man's medicine is another man's poison,揀錯學校可能係惡夢。
...
又講得岩,所以好難以塘邊鶴去講間學校點勁勁勁,畢竟每個學生都有合適佢既學校。anyway 我都係厄水吹only,樓主別太認真,自己仔女先緊要,駛乜咁在意世俗眼光。

fatman69 發表於 21-9-10 15:20

「b1B都會有幾個」?

咁民生書院不是band 1a,都每年有幾個入醫。

其實今時今日,兩大一年收成600個醫科生(同以前100-200一年比),遲啲仲可以海外國內,例如英國都開咗好多醫學院門檻不太高,醫科真係唔係咁難入,家長儲定多啲錢便可。

964000 發表於 21-9-12 04:35
咁民生書院不是band 1a,都每年有幾個入醫。

其實今時今日,兩大一年收成600個醫科生(同以前100-200一年 ...
「民生書院每年幾個入醫科」?冇fact check 過不便置喙。不過凡事兩睇喇,由精英教育到普及教育,未必不是社會福祉。香港作為世界之都,相應地應該而且必須具備大量高學歷人才儲備,才能保持其競爭力。所以,換個角度去睇,這是社會進步使然。

Face3366 發表於 21-9-12 07:06
「民生書院每年幾個入醫科」?冇fact check 過不便置喙。不過凡事兩睇喇,由精英教育到普及教育,未必不是 ...

高學歷跟高能力是兩碼子的事!qualification inflation!

人才儲備更加見唔到,明的送人上珠三角,暗的迫人移民,何來儲備?

精英教育相對普及教育也不是排他性的,是可以同時存在。

從那些角度你覺得社會進步?我覺得叻果班更叻,中間整體水平跌咗,差的更差,可惜中間是大多數!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 21-9-11 08:20
整體而言,如果SPCC vs 漢基,真係SPCC好啲。不過如果如果SPCC vs 英基STC或者KGV,咁就英基好啲。 ...

可能我outdated,我好奇,點解你覺得英基在邊方面好些?

為兒子選擇小學,我有考慮國際學校,包括漢基及英基,英基我只去了兩間小學參觀,我的印象係漢基好不少。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 964000 的帖子

其實前題是怎樣定義1A, 1B 同1C。香港有成四百幾間,若平均(無論是按學生或學校)都差唔多有1/9 學校係band 1A, 即係有成四、五十間學校。
至於有冇「不可一世」,其實在於家教同性格,我識得有會考10A, Ivy League 畢業生都可以好謙虛。

Zleep 發表於 21-9-10 18:42
唔讀唔知學校好
唔考唔知成績高
  弊在有不少學生入到去先知…..
唔讀唔知人哋學校好
唔考唔知人哋成績高

Face3366 發表於 21-9-12 07:06
香港作為世界之都,相應地應該而且必須具備大量高學歷人才儲備,才能保持其競爭力。..
香港依家每年已經「儲備」咗過萬個大學畢業生, 有多少真的可以發揮所長?
狀似香港的競爭力好強, 但那些 「被儲備」的大學生又如何自處呢?
‹ 上一主題|下一主題