用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 粗見
go

粗見

聽說名校生行出來即自帶聖光,食飯搭車免費買樓三折娶老婆親家倒貼大床⋯⋯圍城外的人們,對於圍城內總有無限之遐想。然而,根據鄙人區區我對身邊名校生,名校家長的了解,他們大多數相當樸實,好多極為謙遜。也是,夫子云:知之為知之 ,不知為不知,是知也。越有底氣的人,越清楚自己有多麼不足。對於名校這個名銜,他們似乎并沒有那麼熱衷,而且因為成績好,選擇多,選校方面也更為理性。在EK,有家長問我,如果收到兩個offer,一個皇x,一個xx,還需要考慮選擇?我回答是肯定。我覺得,如果掹車邊符碌而入當然無需考慮太多,但對於有能力放諸四海皆級頭的學生而言,面對名校offer未必會不假思索。之前也有學生舍牛劍取國內大學的事例。所謂汝之蜜糖彼之砒霜,這一點,對於成績較好的學生家長而言更有體會。其實推而廣之,我比較相信,大部分家長對於名校,是嘴裡說好恨入,真正有機會入又未免踌躇再三。余秋雨說過,吟誦「日暮鄉關何處是」的詩人,當真正回鄉的一刻,卻又未免情怯了,說的正是人這種既yes又No的矛盾心情。當然這只是我個人推測,歡迎理性討論,理性討論⋯⋯

非常多年前,自己小朋友尚在幼兒階段,某日同位有經驗朋友閒談,當中我話我只要求一間好學校就足夠了。朋友即話,好學校咪就係名校囉,教學水平好,有関愛,有適當培訓學生德育和思維,除非你認為只有你一個知道和認識該校,否則,你唔係第一個開發,人哋都已經變咗名校了~~~

當然,人嘅接觸面和觀察角度係好有限,大多數,好多,未必,等等形容詞,還是要看看是否真係身體力行了~~~

所謂既榮耀,是因學校往績而榮,還是學校因你而榮?
如果是前者,學校成績好時固然開心,學校成績向下時就覺得上錯船了!
如果是后者,學校成績只是往績,可能因為你而不一樣.
所謂名校,除左頭個十個八個入到醫科,我覺得之後既都冇咩特別.

其實入醫科都無咩特別,又唔係個個都鍾意做醫生

Face3366 發表於 21-9-9 13:08
聽說名校生行出來即自帶聖光,食飯搭車免費買樓三折娶老婆親家倒貼大床⋯⋯圍城外的人們,對於圍城內總有無 ...
話糙理唔糙

Sing13 發表於 21-9-9 21:51
如果是前者,學校成績好時固然開心,學校成績向下時就 ...

若一間學校,年年都有十個八個入到醫科,其他的吾會全部都好特別,但特別的肯定比一般學校多好多好多!

王家爸爸    發表於 21-9-10 12:16

fatman69 發表於 21-9-10 01:41
若一間學校,年年都有十個八個入到醫科,其他的吾會全部都好特別,但特別的肯定比一般學校多好多好多! :w ...

後面既學生以前面個幾個同學為榮?

當海外畢業生都可以返來做醫生,到時考到醫科都冇咩特別.

今時今日,除頭兩三間直資外,唔好話富豪子女,連局長子女都少有讀傳統名校.而一個中產家庭,不難使自己小朋友入世界前100大學,選擇自己小朋友適合既路就好.

Sing13 發表於 21-9-9 21:51
如果是前者,學校成績好時固然開心,學校成績向下時就 ...
其實有幾多間名校講榮耀?我見間間都係講得最多既係傳統。

JojoDad    發表於 21-9-21 13:03

王家爸爸 發表於 21-9-10 12:12

講葡萄呢?邊啲多?~~~

王家爸爸    發表於 21-9-10 18:07

王家爸爸 發表於 21-9-10 12:12

成績好時,靚靚既附屬品.
成績不好時,這個就不太重要了.
小學部要走既唔會因此而留低.

mcl203 發表於 21-9-10 12:30

讀名校的並非個個都成功,這是事實!
但成功的總會是大多數,這亦是事實!
好多家長若想了解多些「名校」的內在情況,真係要身體力行,去考去讀先有得討論!
EK金句
唔讀唔知學校好
唔考唔知成績高

葡萄係有益,但不宜多食!

最後想知,香港有幾多間中學可年年十個八個入醫科?

fatman69 發表於 21-9-10 13:12
好多家長若想了解多些「名校」 ...
聖喇拔皇協

fatman69 發表於 21-9-10 13:12
好多家長若想了解多些「名校」 ...

Band1A既學校都差唔多,band1B都會有幾個.
冇話一定要邊間學校,有啲學校唔算叻,但重視拔尖.取得好成績無非是學校,家庭,學生三者既結合.適合自己就是好的.

Sing13 發表於 21-9-10 14:54
Band1A既學校都差唔多,band1B都會有幾個.
冇話一定要邊間學校,有啲學校唔算叻,但重視拔尖.取得好成績無 ...

「b1B都會有幾個」?
你指b1B校每年都有幾個入醫?
可否講三兩間名出來作升中參考?
我比較熟沙田區,有邊間沙田b1B校年年幾個入醫?

fatman69 發表於 21-9-10 15:20

「b1B都會有幾個」?

我見港同英華今年都有十個八個.
沙田你自己研究吧.

b3410 發表於 21-9-10 14:53
聖喇拔皇協

皇瑪聖喇拔
哈麻耶牛劍

b3410    發表於 21-9-10 16:23

Sing13 發表於 21-9-10 15:21
我見港同英華今年都有十個八個.
沙田你自己研究吧.

港同英華算b1A。
我只想知b1B邊間可以一年有幾個入醫,你講得出「b1B都會有幾個」,就一定知邊間!開名比大家作升中參考都好呀!

fatman69 發表於 21-9-10 15:30
港同英華算b1A。
我只想知b1B邊間可以一年有幾個入醫,你講得出「b1B都會有幾個」,就一定知邊間!開名比 ...

英華咁快變左band1A啦?今年之前應該都冇人當佢是吧
伊兩間幾年前都冇咩特別吧.
正如我前文話「冇話一定要邊間學校」.冇得「因學校往績而榮」,只能「學校因你而榮」.

mcl203 發表於 21-9-10 12:30
新貴VS舊錢