用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學學費
go

[加拿大] 大學學費 [複製鏈接]

想問下大家知唔知,如果第一年大學係國際生,之後拎到PR, 第二年大學學費,係咪可以用本地生學費交?
   3    0    0    0

灝童媽咪 發表於 21-9-9 12:51
想問下大家知唔知,如果第一年大學係國際生,之後拎到PR, 第二年大學學費,係咪可以用本地生學費交?
...

係。 有d 大學仲可以退回第一年既差額比你, 你可以問下。

hiddenhero 發表於 21-9-9 18:34
係。 有d 大學仲可以退回第一年既差額比你, 你可以問下。

咁好!
多謝你既資訊!   

灝童媽咪 發表於 21-9-9 18:40
咁好!
多謝你既資訊!

問下無壞, 我女share apt 個同學就係今年7 月攞楓葉卡。 今年9 月學費已經係local 計, 佢仲申請左舊年退返(佢話係差額當然我不能肯定) 。

佢仲有個唔知什麼東東退稅可以攞返。 呢個幾百蚊加幣。

hiddenhero 發表於 21-9-9 19:41
問下無壞, 我女share apt 個同學就係今年7 月攞楓葉卡。 今年9 月學費已經係local 計, 佢仲申請左舊年退 ...

你啱呀,聽你講完,我到時都會問下大學
好好呀,你女的同學仲可以有其他什費退埋

回覆樓主:

可以退返上一年已經好好,不論有多少,原本我預計已付款的,一定冇得退,因為真係第一年的時候,只係apply PR中。       

請問現在加拿大入籍政策,小朋友今年9.月入讀year 10, 幾時可以申請PR? 是否要入大學先可以申請

回覆樓主:

如果係加拿大對香港人的救生艇計劃,就係2026/8月前要畢業於指定大專或以上,才可以申請。

弱弱一問,請問citizen第一年大學都係計local學費?

zoeboleung 發表於 21-9-11 17:35
請問現在加拿大入籍政策,小朋友今年9.月入讀year 10, 幾時可以申請PR? 是否要入大學先可以申請
...

你的情況 Stream A 與 Stream B 都不適用,但若中學後繼續讀上去(大學/ college/apprenticeship等),然後留下工作,便很容易了(因為年輕),但要預備足夠學費。

建議你先了解救生艇計劃內容。

LeeCC 發表於 21-9-29 09:01
弱弱一問,請問citizen第一年大學都係計local學費?

若果孩子夠18歲入 year 1,交 local fee  

(補充:以上例子發生在安省)

cornelius 發表於 21-9-30 09:13

若果孩子夠18歲入 year 1,交 local fee

謝謝

請問如果開後學先足18歲,甘系咪第二個semester先開始計local呢?

即係未夠18歲的,就要父母report tax才可以交local tee?

因為我有D混亂,親戚朋友的小朋友都系跟父或母入左藉,香港出世,有個就話過去讀中學就要俾international fee,但又有個話大學交local fee

LeeCC 發表於 21-9-30 09:32
謝謝

請問如果開後學先足18歲,甘系咪第二個semester先開始計local呢?

呢個唔肯定,但你小朋友在高中時要否交學費?

LeeCC 發表於 21-9-30 09:32
謝謝
即係未夠18歲的,就要父母report tax才可以交local tee?
因為我有D混亂,親戚朋友的小朋友都系跟父或母入左藉,香港出世,有個就話過去讀中學就要俾international fee,但又有個話大學交local fee

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804277&highlight=Canada
有passport,想過去讀中學<<<<<<<有否考慮稅務問題,這安排會令你的 family tax status 由 non-resident 變回 resident...

未滿18歲小朋友是你的 dependent ,佢回加拿大讀書,等如建立了一個 "你的家庭"在加拿大,very likely 你會自動變回 tax resident....

畀留學生費用,表明父母沒有享用加國福利,也沒有加國税務義務。

Alberta省最均真。學生有3種人:
1. 國際學生(畀100%學費)
2. 加國公民但非稅務居民(畀67%學費)
3. 税務居民(免費)

好似有沒有享用加國福利並非重點,關鍵是你和加拿大有沒有”連系“,有未滿十八歲直系親屬在加生活, 這當然證明你仍與加拿大有連系....咁當然要交稅·
稅這回事真是要攪清楚好, 否則事後隨時令你傾家蕩產,阿旦就是一個活生生例子

tie 有分primary , secondary. 有tie係potentially 有可能 要交稅但唔一定.  depends  個小朋友 父或母係咪都係加拿大人 佢嘅父母主要嘅收入來源來自邊個地方 同埋佢長期居住嘅地方喺邊度. 即係稅局會overall去睇, 而唔會話單一因為你有一個加拿大戶口就代表要 收你tax.

阿旦嘅情況係 據我了解 主要收入來源係佢 , 而成家人當中有一半人即係太太同個女都係長期喺加拿大住. 在當地 有house, 所以qualify significant tie.

鄭丹瑞幾乎破產!加拿大追稅前半生積蓄化水https://www.youtube.com/watch?v=YXKdJ2BQZmo

【移民加拿大】鄭丹瑞曾被加國稅局追數 阿旦幾乎破產:前半生積蓄沒了https://topick.hket.com/article/2515250/%E3%80%90%E7%A7%BB%E6%B0%91%E5%8A%A0%E6%8B%BF%E5%A4%A7%E3%80%91%E9%84%AD%E4%B8%B9%E7%91%9E%E6%9B%BE%E8%A2%AB%E5%8A%A0%E5%9C%8B%E7%A8%85%E5%B1%80%E8%BF%BD%E6%95%B8%E3%80%80%E9%98%BF%E6%97%A6%E5%B9%BE%E4%B9%8E%E7%A0%B4%E7%94%A2%EF%BC%9A%E5%89%8D%E5%8D%8A%E7%94%9F%E7%A9%8D%E8%93%84%E6%B2%92%E4%BA%86

cornelius 發表於 21-9-30 10:04
呢個唔肯定,但你小朋友在高中時要否交學費?

小朋友仍然在香港讀初中咋

小時了了 發表於 21-9-30 10:23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804277&highlight=Canada
有passport,想 ...

謝謝解答

我就係聽過鄭丹瑞的case,所以正找資料,要看怎樣安排

LeeCC 發表於 21-9-30 10:30
小朋友仍然在香港讀初中咋

按我理解:
1. 加拿大教育局按出生年份計,不管你是年頭還是年尾,年齡都是相同,都的grade也是相同( 如果海外生自己要求低一班的就不肯定);

2. 大學學費問題,BC省同安省做法已經不一樣,BC以交稅為準,有交稅按local 收費、無交稅按visa student 收費,同學year 1說年齡18歲但父母無交稅,自己做稅務公民第一年按visa student 收,第二年按local, 有無得退第一年學費我就唔知道啦;安省係citizen 就按local student.

呢d係前1-2年的實在資料,今年有沒有改變就不知道啦。你可以再查證一下

ahbu 發表於 21-9-30 11:43
按我理解:
1. 加拿大教育局按出生年份計,不管你是年頭還是年尾,年齡都是相同,都的grade也是相同( 如 ...

好的,謝謝你

現在有個方向了,會再搵資料

之前其他省的親戚話citizen就交local,BC親戚又話唔係,搞到我有D混亂

LeeCC 發表於 21-9-30 11:51
好的,謝謝你

現在有個方向了,會再搵資料

嗯嗯, BC 我唔清楚, 安省的話以我女為例, 佢中學過去Y10 , 未夠18, 個幾年都係交local 學費, 加寄宿費(不分local/overseas)。 到佢大學剛剛18, 完全local 學費。 唔使8000 cad 一年。

佢中學我我特別申報, 係學校收到佢既證件自動計local school fee。

hiddenhero 發表於 21-9-30 12:37
嗯嗯, BC 我唔清楚, 安省的話以我女為例, 佢中學過去Y10 , 未夠18, 個幾年都係交local 學費, 加寄宿 ...

謝謝你
‹ 上一主題|下一主題