用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 4間選2間,邊間較有機會
go

[英國] 4間選2間,邊間較有機會

小朋友平時成績普通,band1英中非名校,沒音樂體藝特長,但在coding方面有天份,ukiset剛考了999,C1 or above.

Agent介紹左幾間,

想問
Ashford school
Leighton Park school
Royal Russell school
Clifton college

4間入面邊兩間較有機會收?

Year幾?

Year 9 2022

Tarmon101 發表於 21-9-9 10:31
小朋友平時成績普通,band1英中非名校,沒音樂體藝特長,但在coding方面有天份,ukiset剛考了999,C1 or ab ...

請問 NPR 是什麼

Vocabulary: ISS:150, NPR:99, ST:9
Mathematics: ISS:150, NPR:99, ST:9
Non-Verbal: ISS:131, NPR:98, ST:9
Average: ISS:150
Average(Ex-VR): ISS:147

Tarmon101 發表於 21-9-9 13:13
Vocabulary: ISS:150, NPR:99, ST:9
Mathematics: ISS:150, NPR:99, ST:9
Non-Verbal: ISS:131, NPR:98, ST ...

小朋友 UKISET 成績優異
Agent 介紹學校屬中游位置
可考慮學術水平更高學校
喜歡寄宿/日校? 男/男女校?

2019 A level DfE APS (Grade) Rank^
Ashford School 38.02 (B-) #284
Leighton Park 34.59 (C+) #371
Royal Russell 40.66 (B) #197
Clifton College 42.26 (B+) #152

Independent schools 41.25 (B)
State schools/colleges 32.87 (C+)
All schools/colleges 34.01 (C+)

^ Amongst 530 indies with APS

Poyau 發表於 21-9-9 17:11
小朋友 UKISET 成績優異
Agent 介紹學校屬中游位置
可考慮學術水平更高學校

Agent覺得ashford 同royal Russell 較安全,但我地都有啲疑惑,agent 話因為仔平時成績普通,驚再考入學試會失手,所以唔好試名次高的,連Clifton都不推介。佢係叫我地考ashford同royal Russell的,但我有啲擔心有無揀錯

我地打算搵日校,男/男女

UKiset 成績咁好應該可以揀一線學校吧

Andrewbaby 發表於 21-9-9 17:19
UKiset 成績咁好應該可以揀一線學校吧

但仔平時喺學校不算特別突出的,佢考到呢個成績我地都意外,而且佢無突出的體藝音樂,主力做stem的,驚一線學校未必得。agent又講到今年好難收,我地唔知搏唔搏好,好貴啊

回覆樓主:

請問用那間agent 找日校?

Poyau 發表於 21-9-9 11:38
請問 NPR 是什麼
National Percentile Ranking

Poyau    發表於 21-9-9 22:42

我的小朋友之前考5間學校。最後交難考的3間有offer,反而我覺得較容易的2間waiting list。考學校的成功率有時都好難預計,所以我覺得可以試吓1-2間越級挑戰。

rw 發表於 21-9-9 17:58
請問用那間agent 找日校?

Agent好hea, 我唔太建議搵的

Tarmon101 發表於 21-9-9 17:17
Agent覺得ashford 同royal Russell 較安全,但我地都有啲疑惑,agent 話因為仔平時成績普通,驚再考入學試 ...

Agent啦,無誠意既。Clifton相對算成績好D外,寄宿生得3成但海外留學生有2成,學費又唔系平,令公子既成績,基本上呢幾間我都唔想考。

回覆樓主:

band 1 去考ukiset 都唔一定考得好,點解唔俾個機會阿仔去試下成績好D嘅學校?
當年agent教,報4間嘅話,2間挑戰自己2間穩收。
建議你揾多一丶兩間agent攞意見。

Tarmon101 發表於 21-9-9 17:17
我地打算搵日校,男/男女

出名日校可能Agent無佣唔介紹
男校日校可考慮以下:
MCS CLS KCS Habs MTS UCS

Poyau 發表於 21-9-10 11:47
出名日校可能Agent無佣唔介紹
男校日校可考慮以下:
謝謝你,請問是否這幾間?

Magdalen College School

City of London School

King’s College

The Haberdasher’s Aske’s Boys’ School

Merchant Taylors’ School

University College School Hampstead London

Tarmon101 發表於 21-9-10 12:00
謝謝你,請問是否這幾間?
Magdalen College SchoolCity of London SchoolKing’ ...

不用客氣 係呢幾間
可以考慮自己申請 不經agent

Poyau 發表於 21-9-10 12:26
不用客氣 係呢幾間
可以考慮自己申請 不經agent

謝謝!我直接聯絡學校問問