用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東涌該跨區報小學嗎?
go

東涌該跨區報小學嗎?

準備報小學,但東涌升中,好既中學少得好可憐。。。宜家有首名子女5分,宗教5分(家長已受浸,小朋友有固定返教會,但未受浸),適齡兒童10分。應唔應該博下葵青區小學?定係25分去博九龍塘基華?定係屋企樓下求其一間算啦。。。。

你肯帶佢出去就唔係問題,只係早d起身囉,東涌睇下你會揀邊間啦同埋你升中係會想讀咩中學

lyydic 發表於 21-9-8 20:17
你肯帶佢出去就唔係問題,只係早d起身囉,東涌睇下你會揀邊間啦同埋你升中係會想讀咩中學 ...

其實唔係想小朋友成龍,但真係怕在東涌讀小學,以後升返東涌band 3學校咋。。。但咁細個帶出去返學,自己辛苦都唔緊要,係怕小朋友辛苦。。。唉。。。

回覆 fibe0313 的帖子

還有很少時間,你真係要諗清楚,你都要睇下葵青區有邊間合心意先得

lyydic 發表於 21-9-8 20:24

還有很少時間,你真係要諗清楚,你都要睇下葵青區有邊間合心意先得 ...

葵青未必夠分爭。考慮緊返母校九龍塘基華

睇睇母校現時係點,會唔會比以前更好又近唔近地鐵站

回覆 lyydic 的帖子

再睇埋25分係唔係必入?

揮手+1諗緊搏唔搏出面, 但返學真係好遠

唉。都諗緊樓下果間算 定塔車 點決定好

回覆樓主:

最後決定報返樓下

真係要諗, 跨到咁遠其實大人小朋友都辛苦...未計車程,,,打風落雨都麻煩... 放學返到屋企都冇左一截時間

如果揀間近啲..可以多啲時間外補同興趣班..如果小朋友有B1成績先再諗中學跨區

apelok 發表於 21-9-9 13:42
真係要諗, 跨到咁遠其實大人小朋友都辛苦...未計車程,,,打風落雨都麻煩... 放學返到屋企都冇左一截時間

如 ...

係丫。宜家都打算係咁

回覆樓主:

九龍塘區升中較佳 B1位充足
東涌如心儀升B1中學始終要跨區