用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 晚晚教小朋友做功課。。。
樓主: 伸手媽媽
go

晚晚教小朋友做功課。。。 [複製鏈接]

訓練佢喺妳放工前做好功課,我一返抵屋企即刻check功課同溫要温既野 ,之後先食飯。

嗱,想小朋友成績好,一定要跟功課。呢D嘢係唔可以假手於人㗎

回覆樓主:

當小朋友做哂識做的,只留少少唔識做等我教
但我回家7:30 要食飯,沖涼,小朋友要9:00訓覺
最多有一小時,做同查功課,甘大家會覆習當天所教的?
家星期六日先覆習?

warpaper 發表於 21-9-13 15:22
回覆 伸手媽媽 的帖子

我小朋友由小二已經係咁, 我兩夫妻都要返工, 放工返黎食埋飯8,9點開始同啲細路睇功 ...

好有共鳴⋯
我而家就係,上年小朋友剛升上1年班,自己又返工放工返去睇功課,問題不是怕辛苦,而係與小朋友關於差左好多(因為佢做完功課,我地睇左唔ok要拆改)⋯
所以今年升小2未開學就幫佢搵定間補習,念住唔使咁多問題⋯點知本身補習時間為3-6(3小時)⋯點知都唔夠用⋯小朋友喊住返黎⋯
我哋為有再搵另一間希望好啲⋯時間就真係好快2小時可以完成哂⋯但就超多錯誤⋯好似快快脆脆做左就算,攪到我哋放工返去一樣要再跟一次功課⋯

ar_mak 發表於 21-9-10 11:59
我自己細個都係有功課問題,學校除左中英多抄寫,就連數學都需要你不停去將同一類題形做幾百次,<志堅出版 ...
說的十分對! 我們班主任一開學就要家長跟緊勿放手,我自己是不會陪做功課! K2已叫他自己做學看題目,功課錯就錯,自己負責改正,很多家長教的把功課做成100分,到考試已經不知他不明白的/重點要温習的是什麽了。
鄰居叫要每天温習,但我們沒有,反而注重課外閱讀,上堂認真聽即可。可能我們小一,我比較注重課外閱讀/學習態度/自律習慣/身心健康。

jbbmom    發表於 21-12-1 09:00

angelfish228 發表於 21-11-30 08:52
說的十分對! 我們班主任一開學就要家長跟緊勿放手,我自己是不會陪做功課! K2已叫他自己做學看題目,功課錯 ...

我而家懶到小一功課都唔幫佢檢查

回覆 angelfish228 的帖子

非常認同!

因為要番工,所以叫小朋友自己做哂功課,我放工就會睇。
我都算係緊張媽咪,頭兩個月,真係晚晚坐底對功課,見字太UGLY會叫佢再寫過。而且小一真係好多睇錯題目, 做漏,抄都抄錯的情況,見到都幾嘔血。第三個月開始考慮半放手,叫佢要自己檢查清楚,我自己就會睇下有冇做完,太大錯會提佢,小錯或小小UGLY的字都由得佢,等老師改佢。
希望咁樣佢會慢慢自己重視啲做好自己功課,唔好下下靠我。講真每晚親子時間只得1-2小時,真係唔想晚晚只係响度搞功課。

同意, 的確要由幼稚園建立學習態度, 唔關功課數量問題, 就算得一樣功課佢硬係拖到訓覺前一刻先去做或者家長返黎先做, 唔識又唔主動問/找答案, 我覺得都係態度有問題, 要自己負返責任

angelfish228 發表於 21-11-30 08:52
說的十分對! 我們班主任一開學就要家長跟緊勿放手,我自己是不會陪做功課! K2已叫他自己做學看題目,功課錯 ...

你好呀
我想請教你
咁你小朋友既功課你係咪直頭唔對
由老師打交差
再自己改正?
佢會自動自覺做好咁乖乖嗎?

咁考試會唔會同佢溫?
如會,點同佢溫呀?

請問你介唔介意講你小朋友是讀一線學校嗎?
Thanks

kkyoko 發表於 21-12-4 22:05
你好呀
我想請教你
小女係學術要求高的九龍女龍小一。
係,完全唔對。首先你要接受有不完美的功課'B呀C呀。可能帶漏野之類。慢慢比小朋友自己pickup。寫字都自己查app筆順,不會擦佢,你諗吓你千辛萬苦寫完比人擦你會點?親子關係好緊要。默書都係自己錄音自己默。功課時間不會比佢超過1.5小時,以免小朋友討厭功課和學習。如太多野會留少少之後完成。我注重生活平衡,每天一定留時間去公園玩和閱讀。

我地未考試,但so far quiz好快温完,學校工作紙好強,我地只温重點,做返錯題(啱嗰D即係本身明啦),quiz溫習時間so far 15分鐘至半小時。

此方法不適合要插第二間小二的小朋友,插第二間成績要靚仔。另每個小朋友又不同,這只是個人做法。

kkyoko 發表於 21-12-4 22:05
你好呀
我想請教你
又,每位小朋友對自己要求不同,我女是最近開始有要求,88分會喊,如果小朋友對自己要求還未建立(有些到中學才開始),任你如何鞭撻他又有何用?就如拉牛上樹。又損害親子關係。不如引導建立學習興趣習慣,閱讀習慣,方為上策。

angelfish228 發表於 21-12-4 22:40
小女係學術要求高的九龍女龍小一。
係,完全唔對。首先你要接受有不完美的功課'B呀C呀。可能帶漏野之類。慢 ...

多謝你咁詳細回覆 (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
你女女係咪由細到大都乖巧聽話嫁?
我覺得小一比較少同學仔會自動自覺
你女女好叻女好乖呀 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我仔啲字好核突
我唔會擦佢
不過會問佢自己想唔想擦
我覺得佢係貪玩
如唔唔睇佢功課
佢會自我感覺良好咁覺得冇問題 (emoji)(emoji)(emoji)
不過我同意生平衡好緊要
所以每日認真做功課就當溫左習

angelfish228 發表於 21-12-4 22:46
又,每位小朋友對自己要求不同,我女是最近開始有要求,88分會喊,如果小朋友對自己要求還未建立(有些到中 ...

88分會喊  
我仔好中意學習 係唔中意寫好多字
對自己亦都冇乜要求  

kkyoko 發表於 21-12-4 22:47
多謝你咁詳細回覆 (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
你女女係咪由細到大都 ...
女係乖嘅,男仔更要比時間佢成長,佢第二日改正其實知咩事,我女字都肉酸,呢D天生,我唔會blame.,可以提佢,哈哈個字好似好肥呀唔襯呀所以老師要你改!鬧的話,只會越黎越討厭寫字!

angelfish228 發表於 21-12-4 22:59
女係乖嘅,男仔更要比時間佢成長,佢第二日改正其實知咩事,我女字都肉酸,呢D天生,我唔會blame.,可以提 ...

明白晒啦,多謝你分享呀

高小功課唔對啦,錯咗返嚟咪由佢錯,考試測驗仲可以特別留意返呢啲錯題……

講開功課都有樣唔明,阿女現在初中,成日聽佢講有啲同學長期唔交功課,有同學更因為功課欠交問題不停留級,我都唔係好明後生仔諗乜?我哋以前點都會諗盡辦法抄好作好亂寫好都交功課㗎喎…… 因為上中學無父母睇實就唔做?
‹ 上一主題|下一主題