用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學費按金
go

[英國] 學費按金 [複製鏈接]

如題,通常留學生都要比一個學期學費做按金,想問下大家離校或轉校時,學校通常幾時退回按金?大前題當然系有按正常比一個學期通知學校新學年轉校。

有無家長分享下經驗?

0    0    0    0

我都等緊退款, agent 話一般9月中至9月尾

醒目開學勳章

學校話9月尾

yuyueng 發表於 21-9-7 09:05
如題,通常留學生都要比一個學期學費做按金,想問下大家離校或轉校時,學校通常幾時退回按金?大前題當然系 ...

阿仔9月升大學,boarding school已在15/7 refund 1 term deposit

3b 發表於 21-9-7 10:00
學校話9月尾

哦!即系而家未退都系正常,甘都放心D。謝謝!

julianz 發表於 21-9-7 09:59
我都等緊退款, agent 話一般9月中至9月尾
甘我等到9月尾無消息我先問下學校啦,我Y12轉左第二間學校。謝謝!

yuyueng 發表於 21-9-7 11:13
甘我等到9月尾無消息我先問下學校啦,我Y12轉左第二間學校。謝謝!

我學校就八月底退咗。

我仔升year12 時轉校,八月尾前已收到。現在呢間,聽我仔講,話9月師兄都未有消息。

yuyueng 發表於 21-9-7 09:05
如題,通常留學生都要比一個學期學費做按金,想問下大家離校或轉校時,學校通常幾時退回按金?大前題當然系 ...

我女都係轉校,舊校係八月初已退回按金

SIYip 發表於 21-9-7 11:40
我仔升year12 時轉校,八月尾前已收到。現在呢間,聽我仔講,話9月師兄都未有消息。
...
我仔間舊校就系未有消息,我等多2個星期至問下學校啦。

因轉校,8月收到學校電郵的leaver’s bill, 有應退款。我電郵給學校問如何收回按金,學校回復請我提供英國銀行戶口,8月底已收到。

請教各位家長,我女兒舊校一直拖比按金,由8月份一直出電郵問學校幾時可以退款,學校回覆安排中,佢哋有付款程序話統一在9月尾支付。我哋等到指定日期收不到按金,10月頭到現在我們每星期都發2次電郵追,佢哋每次回覆都係話下星期會到,到現在月中都係一點聲氣都無,想問下大家如果想投訴學校這情況要去英國那部門投訴?同埋學校一直採拖字訣,我哋可以點樣做呢?

我八月已經收到啦喎,最初佢話要英國戶口,但我話冇,所以佢最後都係用國際匯款比我收到好耐啦

花花寶寶 發表於 21-10-14 16:12
請教各位家長,我女兒舊校一直拖比按金,由8月份一直出電郵問學校幾時可以退款,學校回覆安排中,佢哋有付 ...
我女讀過兩間中學,都係send email一次就退按金..你可以叫 guardian公司幫忙嗎?始終佢地會熟悉d點搞

wloi 發表於 21-10-14 16:38
我女讀過兩間中學,都係send email一次就退按金..你可以叫 guardian公司幫忙嗎?始終佢地會熟悉d點搞 ...
我個舊Agent好衰,今年佢介紹大學比我地,我女揀左聯招大學,佢就唔理我地叫我地自己去追學校。

請教各位家長,我女兒舊校一直拖比按金,由8月份一直出電郵問學校幾時可以退款,學校回覆安排中,佢哋有付 ...
我舊校又係唔問都唔想比番咁,我十月頭send email 去問,比埋Guardian 同學生辦事處,跟住過2日佢哋就叫我比戶口資料佢地,咁2日就過左數比我啦,十幾萬都擔心佢走數。

話遲其實又唔係非常遲,好多都係9月尾十月頭至退番按金,你比左戶口資料佢未?send 埋比你女舊校agent,又或者問下果時介紹你女入呢間學校嘅agent?

yuyueng 發表於 21-10-15 14:36
話遲其實又唔係非常遲,好多都係9月尾十月頭至退番按金,你比左戶口資料佢未?send 埋比你女舊校agent,又 ...
咩唔係可以扣尾期既學費架咩?! 多除小補.
例 : 讀 Year 13 既話, 在第二個學期出信通知學校, 讀完第三個學期就完結, 請學校用按金扣除 Term 3 既學費

yuyueng 發表於 21-10-15 14:36
話遲其實又唔係非常遲,好多都係9月尾十月頭至退番按金,你比左戶口資料佢未?send 埋比你女舊校agent,又 ...
8月初已經比哂戶口資料,仲確認話收到我哋資料。跟住沒聲氣,我哋9月頭又出電郵,佢哋話30/9到悵。等到1/10收唔到又出電郵問,話下星期尾 會到悵,又係收唔到,呢個星期又再問同一樣回覆話星期尾會
到帳,到這刻銀行都沒通知,又係無㗎啦!我下星期一再收唔到就打電話去學校問校長,請佢比個確定日期到帳,唔好玩人。

過客 發表於 21-10-15 15:05
咩唔係可以扣尾期既學費架咩?! 多除小補.
例 : 讀 Year 13 既話, 在第二個學期出信通知學校, 讀完第三個學 ...
作為家長梗係想咁啦,最保障學校當然學期結束放完暑假至慢慢計翻比你。
‹ 上一主題|下一主題