用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 deleted
go

deleted [複製鏈接]

deleted

3    0    0    0

rowanmama 發表於 21-9-3 20:29
小朋友好鍾意數學。之前有買新加坡pre primary既題目,好快完成左。想開始比佢接觸小學數學。

請問有冇教 ...

我同呀女玩bb大富翁,隨住成長,我地一家大細玩到大女中五佢初中
但要自己數$,同找$,現兜兜果種大富翁,唔知宜家仲有冇得買

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實可以有唔同方法,問題係你孩子幾大?見你講小學數,即係現時KG?

回想我兒KG時,我都無系統性咁教,主要係乜都同佢講,多d生活數學應用,乘數表poster,一人推理遊戲,大量書本
小一時執到d 二手奧數書,放响度.... 自己睇

如果你真係好想有系統咁教,建議直接買年級嘅數學書/補充練習,我見有家庭可以做到小四做緊中4/5嘅數學練習,重點係孩子喜歡
另外,身邊好多人睇Khan,你可以研究下
恐龍家

小曳人 發表於 21-9-4 09:24
其實可以有唔同方法,問題係你孩子幾大?見你講小學數,即係現時KG?

回想我兒KG時,我都無系統性咁教,主 ...

很实際的分享。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我就让他參加一個美國大學資優數學课程,較有系統。

很有意思,一開始已經是簡單的Set Theory,只有圖像,很少文字。可以一年左右完成小學三到四年,到初中內容就開始多文字題,要提升英文水平。

小曳人    發表於 21-9-5 11:37
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實CTY 真係唔錯,不過唔平...
恐龍家

小曳人 發表於 21-9-4 09:24

回想我兒KG時,我都無系統性咁教,主 ...

小朋友馬上四歲,謝謝你的分享(emoji)(emoji)

ANChan59 發表於 21-9-5 08:39
我就让他參加一個美國大學資優數學课程,較有系統。

很有意思,一開始已經是簡單的Set Theory,只有圖像, ...

請問是什麼課程,謝謝(emoji)

小曳人 發表於 21-9-5 11:37
其實CTY 真係唔錯,不過唔平...

他讀 史丹福的EPGY!

rowanmama 發表於 21-9-5 12:13
請問是什麼課程,謝謝(emoji)

EPGY

醒目開學勳章 貢獻勳章

ANChan59 發表於 21-9-5 12:41
他讀 史丹福的EPGY!
會平d? 唔知點解,資優家長群組係有人提過,但可能CTY HK有人,近年大家都只會講CTY
恐龍家

小曳人 發表於 21-9-5 13:20
會平d? 唔知點解,資優家長群組係有人提過,但可能CTY HK有人,近年大家都只會講CTY ...

我沒有比較價錢,因為阿仔讀是22年前,當時香港冇 CTY,只有EPGY。好多年后因為科大及CTY合作搞暑期課程,慢慢被香港家長知道。

在美國是CTY早過EPGY,我之前分享過個目的就係搵定尖子,為JH及Stanford揀卒。

我哋另外有參加Stanford university的EPGY暑期班,當時參加最低年齡11歲,我們安排佢自己去參加,最後我們去美國接佢在California 玩佢兩個星期。

小曳人    發表於 21-9-5 16:31

rowanmama 發表於 21-9-3 20:29
小朋友好鍾意數學。之前有買新加坡pre primary既題目,好快完成左。想開始比佢接觸小學數學。

請問有冇教 ...
個人意見係最重要係應用,唔需要用太多坊間既教材,用日常生活既例子,不經意咁俾小朋友學習小學、中學,甚至大學既知識。例如,將小學既雞兔同籠變成單車、三輪車問題,或者變成巴士(10個轆)、私人車(4個轆)問題。又例如,去飲茶時,用食叉燒包(或者小朋友鍾意食既野)介紹中學經濟既 diminishing marginal utility 概念。

小曳人    發表於 21-9-6 06:31

王家爸爸 發表於 21-9-5 20:59
個人意見係最重要係應用,唔需要用太多坊間既教材,用日常生活既例子,不經意咁俾小朋友學習小學、中學,甚 ...

多謝你既提議!我地都只係識得在生活中融入數學遊戲,例如全家投票今晚食乜好其實都係統計學既入門。

但一黎玩耐左好似創意已枯竭,同埋諗到乜就玩乜,如果可以系統性少少可能會有幫助。二黎主要係親子活動,如果小朋友自己已經可以睇/玩/學,姐姐在旁協助就可以,會更好。

rowanmama 發表於 21-9-5 21:30
多謝你既提議!我地都只係識得在生活中融入數學遊戲,例如全家投票今晚食乜好其實都係統計學既入門。

但 ...
你既創意可能會枯竭,但係小朋友唔會。佢哋好多時都會有好多令你意想不到既創意概念。

rowanmama 發表於 21-9-5 12:13
小朋友馬上四歲,謝謝你的分享(emoji)(emoji)

可唔可以問下你小朋友4 歲, 佢個數學程度去到邊? 可唔可以分享下佢識D 咩野

ms.melon 發表於 21-9-6 12:04
可唔可以問下你小朋友4 歲, 佢個數學程度去到邊? 可唔可以分享下佢識D 咩野
...

因為我地唔係好系統地學數學,所以唔係咁清楚佢係邊個程度。不過小朋友明白加減乘除分數的意義(都係通過家庭活動),分類比較圖形等概念都係生活中理解。平時唔做練習的,但上個月同朋友一齊報左一啲小型數學比賽,比賽前買左一本新加坡幼稚園練習,揀左幾題教佢點睇符號。比賽佢都做到。

王家爸爸 發表於 21-9-6 08:08
你既創意可能會枯竭,但係小朋友唔會。佢哋好多時都會有好多令你意想不到既創意概念。 ...

請教一下,小朋友對數字敏感,空間感比較強,亦認到好多字可以自己讀題。但最近發覺佢似乎文字理解比較弱。

最近為左準備小型數學比賽,開始試下做題目。如果做純文字圖像數學題,佢好短時間可以做完準確率都好高,但當用新加坡數學題時,通常有一個故事背景,小朋友就需要花時間理解。

我懷疑小朋友只係好機械識得運算同處理數字運算邏輯,但沒有真正理解如何解決問題。例如10➗5=2佢知道,但放在一個故事環境,如果有9個蘋果分比5個小朋友,我要買多幾個蘋果先可以令5個小朋友手上有一樣多既蘋果,佢就唔明。

咁樣既情況,是否應該接觸聯繫生活既題目而少啲接觸純數字圖像題目?

rowanmama 發表於 21-11-4 10:23
請教一下,小朋友對數字敏感,空間感比較強,亦認到好多字可以自己讀題。但最近發覺佢似乎文字理解比較弱 ...
其實你講既10÷5=2例子,對應既故事環境問題應該係「有10個蘋果分比5個小朋友,每人分到幾多個蘋果」,而唔係「如果有9個蘋果分比5個小朋友,我要買多幾個蘋果先可以令5個小朋友手上有一樣多既蘋果」。

王家爸爸 發表於 21-11-5 09:04
其實你講既10÷5=2例子,對應既故事環境問題應該係「有10個蘋果分比5個小朋友,每人分到幾多個蘋果」,而唔 ...

哦哦,係唔係問題對佢地黎講太難?10個分比5個小朋友佢又明,但我咁樣問佢就答唔到。。
‹ 上一主題|下一主題