用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 FIS reception RC 22/23
go

[其他] FIS reception RC 22/23 [複製鏈接]

已經收到email話要confirm application

11月assessment

有冇人一齊傾下
   5    0    0    0

回覆樓主:

我報咗2023/24 RC,收到email問我轉唔轉去報2022/23 nursery,如果轉嘅話都係11月assessment。

我也收到,想問如果go ahead PN, 到了 reception 再轉出來Jardine campus 機會大嗎?電郵裡寫 not recommend, 但家住港島長遠來說比較遠,轉出campus有家長試過嗎?

我哋報RC jardine lookout 22/23

因為non foreign passport holder

Kakaka11 發表於 21-9-3 11:55
我也收到,想問如果go ahead PN, 到了 reception 再轉出來Jardine campus 機會大嗎?電郵裡寫 not recommen ...

我大嗰個讀緊,我見班裡每年都有1-2個同學轉campus(兩個方向都有),有讀咗一年就轉嘅。但nursery係新嘢佢會唔會有唔同做法就唔知。

Kakaka11 發表於 21-9-3 11:55
我也收到,想問如果go ahead PN, 到了 reception 再轉出來Jardine campus 機會大嗎?電郵裡寫 not recommen ...

既然係咁都唔使專登去TKO上nursery 呀

dem0cracy 發表於 21-9-3 12:37

我大嗰個讀緊,我見班裡每年都有1-2個同學轉campus(兩個 ...

可以講下教學質素,優點和缺點嗎thx

回覆 melobi12 的帖子

見佢full time嘛, 港島一條龍國際full time 不多,加上pn好似會易考過佢個reception, 諗下先

報左RC JL campus 22/23

Kakaka11 發表於 21-9-3 13:36
回覆 melobi12 的帖子

見佢full time嘛, 港島一條龍國際full time 不多,加上pn好似會易考過佢個reception ...

Full time 其實都只係2:15放學,唔知係咪你想要嘅時間 :)

除非搬屋,唔係3歲去咁遠返去真係好辛苦。不過惟一好處係港島超多校車線。

如果你有外國passport, TKO 無論nursery 定RC都易考。冇passport 嘅話,我諗TKO nursery 唔會特別比JL RC 易入。(我自己係咁諗)

melobi12 發表於 21-9-3 23:25
Full time 其實都只係2:15放學,唔知係咪你想要嘅時間 :)

除非搬屋,唔係3歲去咁遠返去真係好辛苦。不過 ...

2:45放喔,唔係2:15

原來TKO 8-2:15, JL 8:30-2:45

knk83 發表於 21-9-2 18:17
已經收到email話要confirm application

11月assessment

如果對FIS有興趣,當然早些N班(等如K1)入更好。
入FIS主要係可學好French 同小學用British curriculum (深D and more structured), 比較外國文化。
睇吓係咪自己想要嘅野。
否則我覺得間間傳統IS差不多,看地點設施校巴ECA等。
至於中文,除非bilingual school, 否則就 算ESF都係要「增潤」中文,所以我覺得不是太大考慮。(正如local school 人人都增潤英文不過唔當補習啫)
Bilingual school/重中文的IS一般就比較「本地化」,看自己想要乜。

964000 發表於 21-9-4 10:58
如果對FIS有興趣,當然早些N班(等如K1)入更好。
入FIS主要係可學好French 同小學用British curriculum (深 ...

Thx
我中意fis個student mix

有冇人知jardine lookout reception 每年收幾多hk passport candidate

因為我哋係hk passport

Thx

回覆 knk83 的帖子

JL campus 沒有限制, 理論上可以收曬 local passport, 今年 RC International stream 有3班, 75人.

教學質素很滿意,能做到不同程度/能力的學生也照顧到,學到野. 我也很喜歡英國課程+IPC的組合. 雖說英國課程相對較深但小朋友沒有壓力,愉快學習. 有細校的community feel(international stream 每級兩班)也有大校的資源.
當然一定有學校比FIS更小班教學,設施更好,ECA選擇更多,中文較強,等等,但整體來說(尤其計埋價錢)FIS我挺滿足的.

有一點我也不知道算不算弱項,我留意到它的governance structure有點複雜.平常沒甚麼問題,但好像去年疫情期間很多突發事項要決定的時候,就會覺得應對很慢,家長對於online learning的意見也未能得到迅速回應. 不過Board structure是很多國際學校的特色,我不清楚FIS有沒有特別複雜...但家長有機會透過Board等等參與重大決策及管理始終是好事吧?

dem0cracy 發表於 21-9-10 17:32

教學質素很滿意,能做到不同程度/能力的學生也照顧到,學到野. 我也很喜歡英國課程+IPC的 ...

Thx so much

非常詳細
希望我個小朋友可以入到

請問fis reception 係咪都係在校食lunch?
Lunch box fee 係幾多錢左右?

Seandaddy 發表於 21-9-14 21:27
請問fis reception 係咪都係在校食lunch?
Lunch box fee 係幾多錢左右?

係。嚴格嚟講唔係lunch box,係4 course meal ,供應商喺學校廚房煮嘅,價錢好似大約50蚊。
‹ 上一主題|下一主題