用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 40校網一線小學升中選擇
go

40校網一線小學升中選擇   [複製鏈接]

小兒讀40校網一線小學,考全級十名內,最前試過級三,畫畫比賽有少量獎狀,運動方面有入校隊但疫情期間無比賽機會,冇特異功能。

阿仔斂,較想入男女校,但爸爸對九華有情意結(爸爸舊生), 男校可訓練出brotherhood ge男生,又話有宗教學校會純樸些.....所以心想試下伊中或九華 ,亦會考下直資,因為覺得阿仔唔係勤奮型可以衝考DSE個種人聽聞九華鍾意揀talkative D ge醒目仔,但唔似係呢。亦有媽媽話,點解唔試下港島區SPCC? 會唔會過分進取?

學費不是問題,仲有咩選擇? 請賜教,謝謝。

3    0    0    0

rabbittwin 發表於 21-9-1 11:55
小兒讀40校網一線小學,考全級十名內,最前試過級三,畫畫比賽有少量獎狀,運動方面有入校隊但疫情期間無比 ...
現實D講, 如果唔係恒常地保持到前3名, 報SPCC可能連見既機會都無
畫畫其實對升中嚟講係最無幫助

運動校隊, 都要睇吓邊樣運動同學校校隊係咩水平, 如果校隊唔學界爭標份子, 可能都係無用

要考任何名校, 首要成績好, 保前10最係較多學校有面試機會, 想入到既最好係前5甚至前3

Arabellahk    發表於 21-9-5 00:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-1 12:02
現實D講, 如果唔係恒常地保持到前3名, 報SPCC可能連見既機會都無
畫畫其實對升中嚟講係最無幫助

感謝分享,咁佢呢兩年要再努力D坐穩D

我又要多d上黎浦下睇多d意見~

回覆 rabbittwin 的帖子

試下伊中或九華,我覺得自行入到這兩間其中一間已經好開心了,直資可試下英華~

0030 發表於 21-9-1 12:49

試下伊中或九華,我覺得自行入到這兩間其中一間已經好開心了,直資可試下英 ...

謝謝你。
我要做多d功課,了解多D

我女今年小六也是40網升中,我也是上來學習的

回覆 0030 的帖子

預祝成功!

希望第二次呈分能保持才有機會

SPCC屬於直資,報名一試無妨。

回覆 b3410 的帖子

男校直係得果幾間如果男女林護又如何?

cyiuming 發表於 21-9-1 21:50
回覆 b3410 的帖子

男校直係得果幾間如果男女林護又如何?

自行林護冇級頭3唔好諗!

其實樓主如自行伊中都憫水, 反而男校可以諗諗, 九華, 英皇, St jo, SPC, 少咗女仔爭。

Arabellahk    發表於 21-9-5 00:53

伊中自行基本要級頭 加 特異功能 先叫穩陣d....男仔不防選男校 九華 英華 機會大好多!

靚靚呂太 發表於 21-9-2 01:08
伊中自行基本要級頭 加 特異功能 先叫穩陣d....男仔不防選男校 九華 英華 機會大好多!
...
官校基本上只要成績夠好,面試OK就得,唔駛特異功能。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

女仔要開始部署,應該今個月有DGS同GHS簡介會,之後就開始報名

男仔就諗定點樣及早離場啦!

小兒讀40校網一線小學,考全級十名內,最前試過級三,畫畫比賽有少量獎狀,運動方面有入校隊但疫情期間無比 ...

爸爸係old boy + band 1A / B一定試九華,自行唔得叩門都收返唔少
不過未必係你心水

內斂既男仔去男校較去男女校更合適

回覆樓主:

九華都係心水,不過貪心想望下其他。

眼觀阿仔偏向鍾意男女校,唔知點解佢d傾到計既朋友多係女生,男生都得幾個,佢話淨係男生會好悶,因為佢既興趣只係睇書和畫畫,有時玩下planet coaster, minecraft,其他男生講既online games佢都答唔到嘴。

其實我仲有一位同年囡囡,除非佢呢年成績突飛猛進,否則我只望深水埗區女校,希望機會大d啦

回覆樓主:

40校網一線小學,級十內好大機會入到林護,伊中,即使正選入唔到,候補都會入到

bbchoi 發表於 21-9-2 08:42
40校網一線小學,級十內好大機會入到林護,伊中,即使正選入唔到,候補都會入到
...

睇返派位表現,林護伊中共有6,7個入到,可能移民潮多人走,機會大左

回覆 bbchoi 的帖子

想問下40校網二線小學,級五內,無特異功能,伊中有機嗎?
‹ 上一主題|下一主題