用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 最遲需什麼時候轉國際學校?
樓主: Salad316
go

[中學] 最遲需什麼時候轉國際學校?

peter1 發表於 21-9-3 08:17
Would you elaborate the A level & AP?  會有penalty/ weight less? or?

英國大學更加prefer A level,美國大學prefer AP+SAT,但IB就兩邊都接受。如果決定好一定係去英國,就DSE或者揀A Level的IS,例如哈羅同Kellet。如果去美國,HKIS就一定係最多人選擇的IS。至於其他IS大部分行IB,去英美都得。

回覆 poonseelai 的帖子

ESF  -- > 如果想foreign language 選French or Spanish, 要year 8 開始, 如 Year 9 先轉, 只可選中文.

回覆 Salad316 的帖子

你好,我仔今年11歲讀小五local school, 都想中學轉國際學校,請問你最後有無申請呢? 可否分享心得? 謝謝!

回覆樓主:

越快越好

I would say finish p6 or F1 latest need to switch.  Need to give the kid time to adjust to the new environment too.  
My elder one switched after F1 and younger son after p3.

唔知樓主決定係點.
不過要放棄名校係可惜

PSKLAI 發表於 22-6-13 14:05
唔知樓主決定係點.
不過要放棄名校係可惜

唔可惜,只要選一間好的國際學校,快好過慢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 PSKLAI 的帖子

放棄local名校唔可惜。我女升小學時放棄名小,後來升中學時又遇幾個當年揀咗名小的朋友相遇。

Jane1983 發表於 22-6-14 17:43

放棄local名校唔可惜。我女升小學時放棄名小,後來升中學時又遇幾個當年揀咗名小的朋 ...
用力培育小朋友入咗名小, 之後要離開名校, 好掙扎呀

Jane1983 發表於 22-6-14 17:43

放棄local名校唔可惜。我女升小學時放棄名小,後來升中學時又遇幾個當年揀咗名小的朋 ...

即六年後,佢地都轉IS? 咁佢哋既程度如何?

回覆 honeymelonkids 的帖子

IS無名次,唔係好確實知道。

栽培自己小朋友係重點,考到名小只係反映佢實力,並唔係咩最終成就。放棄得係覺得有更好,點會後悔。
但話分兩頭,IS又唔係唔使錢,有掙扎就唔轉lor,何必糾結。

PSKLAI 發表於 22-6-14 22:11
其實名校都係個名, 我覺得主要要睇小朋友既學習同成長比較重要.  睇小朋友是否在當中有所得著, 對日後社會是否應付得而.
我本身小朋友都係傳統名小, 有附屬B1傳統名中, 但我唔鍾意小朋友只為爭數分, 而享受唔到真正學習樂趣, 無自學空間, 所以放棄直上, 轉去IS.  到哩刻, 過咗2年, 小朋友會自動覺搵喜歡既語言/學科去研究, 比起傳統時, 自學空間多咗, 特別在疫情復課後, 傳統學校不停追課程, 預備測驗/考試,  我覺得好滿意.   

當然真係好睇家長想小朋友要啲咩.  

PSKLAI 發表於 22-6-14 22:11

見你都開了好多post 掙扎咗好耐

kinder.bb 發表於 22-6-15 10:28
其實名校都係個名, 我覺得主要要睇小朋友既學習同成長比較重要.  睇小朋友是否在當中有所得著, 對日後社會 ...

我小朋友轉左 IS 後做事積極過以前。

佢發覺除左學術、校隊之外,原來仲有其他唔計分、冇獎牌,但幫到人/學校既事情,會有人欣嘗

kinder.bb    發表於 22-6-15 19:18

964000 發表於 22-6-15 15:26
見你都開了好多post 掙扎咗好耐
係呀, 不過聽咗大家咁多意見, 都其實已經冇乜掙扎了

993rs 發表於 22-6-15 16:10
我小朋友轉左 IS 後做事積極過以前。

佢發覺除左學術、校隊之外,原來仲有其他唔計分、冇獎牌,但幫到人/ ...

個mindset唔同,做功課係因為有idea 想發表,好多sharing機會,做得好老師和同學會欣賞,唔洗純為責任/驚被罰/為獎狀/分數而做。

964000 發表於 22-6-15 16:55
個mindset唔同,做功課係因為有idea 想發表,好多sharing機會,做得好老師和同學會欣賞,唔洗純為責任/驚 ...
的確係, 我女前日放學話有份功課要同同學ZOOM一齊做, 下星期先係DEADLINE, 老師都話做20分鐘好啦, 唔洗急住交, 唔好對電腦太耐, 但最終佢地越做越開心, 越傾越興奮, 足足做左3個鐘
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記