用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 最遲需什麼時候轉國際學校?
go

[中學] 最遲需什麼時候轉國際學校?

大家好!我女兒11歲,就讀傳統本地學校,今年將讀小六。學校本身有中學部,基本上極大機會可升上中學部。

最近開始想是否替她轉國際學校,但由於一些concerns, 現在還是不大決定得到。

請問升到中學才決定轉,是否會太遲,難找學校收?而是否也很適應?

謝謝指教!

睇本身英文程度,若程度高,遲D轉都ok。有D國際學校S4要考IGCSE,就最好S3前轉。IB睇IGCSE成績決定選科。若英文程度低,就最好小學早D轉,或者繼續讀LS。IS英文科,Social Studies,Science對英文要求都高。

Salad316 發表於 21-8-31 14:45
大家好!我女兒11歲,就讀傳統本地學校,今年將讀小六。學校本身有中學部,基本上極大機會可升上中學部。
...

英文程度係一個考慮點, 但更加重要嘅係你究竟為咗乜嘢轉國際學校。

如果你認為國際學校只係去外國讀書嘅一個中轉站, 遲啲都唔怕。

如果你係比較鍾意國際學校嘅教法, 就當然越早越好。事實上國際學校最值得讀嘅時間係小學, 因為國際學校校能啟發小朋友思維。

回覆樓主:

謝謝兩位的意見。其實我個女英文程度應該無問題,而家佢讀緊英小,亦常替英文書。
但其實我個擔憂係,會唔會遲啲轉好難搵學校收,因我聽講有啲國際學校係中學第三年(唔知等於S幾?)就唔再收生,因怕學生難適應。是真的嗎?請問各位知唔知有無好遲先轉都有國際學校收?
謝謝!

回覆樓主:

樓主似想越遲轉越好?咁想轉IS嘅原因係…?

Salad316 發表於 21-8-31 14:45
...

最遲Y12轉,Y13考IB/A level
多人出國位實有,程度適合收你便轉到

回覆樓主:

不是覺得越遲越好,而係仲未下定到決心。

一來經濟嘅負擔會重很多,令一方面,老公唔覺有需要,希望多少少時間找尋資料同考慮。

其實我想轉嘅原因不礙乎覺得國際學校提供到愉快讀書環境,可以提供更大空間給小朋友思考。。。等。

回覆樓主:

謝謝964000

Salad316 發表於 21-9-1 22:36

一來經濟嘅負擔會重很多,令一方面,老公唔覺有需要,希望多少少 ...

因我囡囡將升LS P6, IS 早一年升中學,所以驚而家唔轉就少好多機會。

Salad316 發表於 21-9-1 22:36

一來經濟嘅負擔會重很多,令一方面,老公唔覺有需要,希望多少少 ...

愉快讀書環境要幼稚園小學開始讀了
高中先轉一來到要準備考公開試又忙又辛苦,miss咗好多IS最開心的體驗了,主要都是為考試學制轉。

回覆樓主:

樓主先同老公取得共適先啦,如果轉咗出現任何狀況引起爭拗就麻煩。講學費,英基中學部仍有政府資助,相對平D,你孩子今年升小六 (即英基year 7), 已過了 central application (機會大D), 申請插班過到 assessment 又有位就可以,而家多人移民,機會可能高少少。除非有特別原因,想唔到點解最後兩年才轉,一上ibdp已開始為兩年後公開試作準備,這時候轉學制再轉環境再認識新同學仔,何必哩?直資同時提供 dse and ib 都有一年 pre ib比同學仔適應模式啦。個人意見最遲完成本地中二要轉,如去esf (13年制), year 10 and 11預備考 gcse, 如去十二年提供 myp 學校,冇記錯 year 10  personal project 一上year 9 要開始準備。

964000 發表於 21-9-2 03:22
愉快讀書環境要幼稚園小學開始讀了
高中先轉一來到要準備考公開試又忙又辛苦,miss咗好多IS最 ...
true
如果為了讀書環境,體驗,早轉。

如果為了考試,最後兩年。

幾時轉都有位,因為一直陸續有同學走。

Salad316 發表於 21-9-1 22:42
因我囡囡將升LS P6, IS 早一年升中學,所以驚而家唔轉就少好多機會。
我認為最遲讀完中二,即係升 High school Grade 9 /Yr 10 要轉。 我表妹之前係高中先去轉,返咗學兩個星期完全唔適應, 最後好厚面皮地叫番原本間LS 收番佢。

回覆樓主:

好多謝大家嘅資料及意見。我會爭取時間積極研究,再與家人商量。

始終IS好似分好多唔同嘅制度,唔同學校又好似採納唔同嘅制度,考唔同嘅試,對我來說好似幾複雜,所以真係要用啲時間研究邊一種啱我女。
如果大家知道係邊個網站,或書本,或一些中立講座,可以提供一啲清晰嘅資料,麻煩通知一聲。
謝謝!

Salad316 發表於 21-9-2 13:01
好多謝大家嘅資料及意見。我會爭取時間積極研究,再與家人商量。

始終IS好似分好多唔同嘅制度,唔同學校又 ...

冇快餐㗎,EK 好多分享,要慢慢睇。其實去到中學, 了解孩子能力強弱同將來打算去那裡升大學同樣重要

Salad316 發表於 21-9-2 13:01

始終IS好似分好多唔同嘅制度,唔同學校又 ...
其實又唔需要諗到咁複雜,考大學制度不外乎都係 IB, A Level, US diploma/AP。 香港嘅國際學校 offer IB 比例最多。 或者你先諗下將來諗住去邊個國家讀, 例如如果一心諗住去美國,其實都唔需要考慮 A level。 調返轉一心想去英國就唔會考慮美式 AP。 如果唔肯定嘅 IB 就一定穩陣。 同時研究下呢幾個考試邊一個適合小朋友。

ckmammy 發表於 21-9-2 16:08
其實又唔需要諗到咁複雜,考大學制度不外乎都係 IB, A Level, US diploma/AP。 香港嘅國際學校 offer IB 比 ...

明白。謝謝!

poonseelai 發表於 21-9-2 13:24

冇快餐㗎,EK 好多分享,要慢慢睇。其實去到中學, 了解 ...

謝謝!

ckmammy 發表於 21-9-2 16:08
其實又唔需要諗到咁複雜,考大學制度不外乎都係 IB, A Level, US diploma/AP。 香港嘅國際學校 offer IB 比 ...
Would you elaborate the A level & AP?  會有penalty/ weight less? or?

peter1 發表於 21-9-3 08:17
Would you elaborate the A level & AP?  會有penalty/ weight less? or?
我意思係你可以讀 A level 或者 DSE 去考美國大學,只係唔知大學會分配幾多個位比呢啲學制嘅學生。 既然係想去美國讀大學,點解要讀一個唔係佢哋國家 prefer 嘅學制咁既意思。