用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有冇人可以比下意見奧運站嗰間Dalton ? ...
go

[小學] 請問有冇人可以比下意見奧運站嗰間Dalton ? [複製鏈接]

唔係太想小朋友讀書太辛苦,所以都係目標國際學校。呢間有朋友小朋友讀緊,聽落好似唔錯,不過20幾萬一年。。。。同埋佢哋冇室外嘅球場嗰啲,你哋覺得係唔係大問題?
   0    0    1    0

Samsam616 發表於 21-8-31 13:53
唔係太想小朋友讀書太辛苦,所以都係目標國際學校。呢間有朋友小朋友讀緊,聽落好似唔錯,不過20幾萬一年。 ...

咁既價錢,連outdoor playground都無
不能接受,津校都有操場啦..

唔係太想小朋友讀書太辛苦,所以都係目標國際學校。呢間有朋友小朋友讀緊,聽落好似唔錯,不過20幾萬一年。 ...

我囝唔係讀依間,但我囝係讀過無中學既IS,我覺得你最好搵間一條龍有中學既IS讀,咁將來唔洗再搵學校。

幾個月前interview過,我最後冇選擇到,20幾萬一年之外,還有levy fee 同 要求我買30幾萬學校債券。
*可以考慮Anfield school 幼稚園+小學。有LS.

Iamjen6 發表於 21-8-31 18:59

幾個月前interview過,我最後冇選擇到,20幾萬一年之外,還 ...

只是吸引想bilingual 又沒有更好選擇的本地家長,20幾萬為何要揀商場學校

聽落好似唔錯
~
其實你問IS啲用家,有邊間學校會多負評?本身D老師和教學理念課程大部人實滿意,小班又有TA通常照顧得好,小學D細路又唔洗功課考試邊個唔開心,以上是IS基本標準,所以都要考慮埋其他野。

20幾萬一年,真係可以有好多選擇!但係有球場好重要。國際學校冇球場?我諗到凱莉山

回覆 Iamjen6 的帖子

除左價錢,仲有咩原因令你唔選擇佢呀?

回覆 钧熹 的帖子

佢好似有球場,不過係室內

回覆 momofish2002 的帖子

因為我覺得中學應該都會送佢走。所以一條龍反而又唔係我concern

Samsam616 發表於 21-9-1 18:34
回覆 momofish2002 的帖子

因為我覺得中學應該都會送佢走。所以一條龍反而又唔係我concern  ...
如果願意比20萬學費再加幾萬蚊capital levy,你有大把選擇,呢間有咩特別吸引你?學制? STEM? 定音樂藝術特別出名?

Dalton 賣點好似係中文?

不過同意樓上講:俾得呢個學費仲有大把選擇… 冇咩特別吸引之處都唔會揀佢

佢有佢嘅支持者,應該唔會係呢個forum出現. HK School FB group 嗰邊有多啲feedback. 佢幼稚園有pipeline 升上去。去過open day ,佢sell 嘅係language immersion, 一日一個language. 一班within 20人。外國小朋友都可以mandarin fluent. 所以佢哋應該唔care 操場。當然一般人會諗,chur, ISF 都係bilingual 啦。係架,百貨應百客。buy 佢嗰套又鐘意細校自然會比錢(emoji)

細佬讀過差唔多一年,可以揀半日或者全日,細校老師特別體貼關心,小朋友中英數都學到嘢,學術方面冇問題,後尾因為考到CIS先離開。

識一位自己喺CIS畢業既媽媽因種種原因唔想自己對仔女入番CIS, 最後揀左DALTON俾自己小朋友讀, 評語都係正面既。我相信DALTON唔差, 但我會考慮有冇其他更好或性價比更高既選擇

Samsam616 發表於 21-9-1 18:32
回覆 Iamjen6 的帖子

除左價錢,仲有咩原因令你唔選擇佢呀?

只係真心覺得唔值。感覺似一間大型補習社(比較商業)30幾萬債券冇得退。

我哋同樣有interview HK academy (Sai Kung) 學費差不多,620,000債券。讀完可以賣返出去。個校園真係好大同好靚,亦都有好多support。

亦都有考慮過元朗Anfield , 費用平好多

但最後好好彩,英基收咗。

*個人感覺

非常差!想小朋友身、心安全健康成長,就不要考慮!不知貴在何處?老師沒有愛心,十分官僚,不是happy school!

soniahk2002 發表於 22-2-6 22:37
非常差!想小朋友身、心安全健康成長,就不要考慮!不知貴在何處?老師沒有愛心,十分官僚,不是happy scho ...

小朋友係咪喺小學讀過?有考慮過考插班,所以想聽吓用家意見。
‹ 上一主題|下一主題