用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學插P2
go

小學插P2

想問大家準備小二插班,應該要上咩補習班培訓

qingqingchen 發表於 21-8-31 01:25

點解要特登補習去插班

回覆 qingqingchen 的帖子

如果心儀熱門學校,睇下學校報告有無教快和用邊間中英數課本補底,操多啲卷預備控制考卷時間.當然今年校內成績要標青先可以攞倒"插班入場卷"啦.

qingqingchen 發表於 21-8-31 01:25
考插班嘅心態最好係努力考好校內試,有張好嘅成績表同操行分。之後可嘗試望高一線嘅小學報插班,喺冇特別加操同溫習嘅情況下考佢個筆試同面試,如果普通日常表現學校都收就證明小朋友實力係足夠應付新校,唔會有太大適應問題。如果靠加操先考入嘅插班可能入到都預讀得辛苦。

回覆樓主:

你都要留意返學校的插班數學卷是用中文或英文作答? 同現校有冇吾同以作準備 :)

kisani 發表於 21-8-31 13:57
考插班嘅心態最好係努力考好校內試,有張好嘅成績表同操行分。之後可嘗試望高一線嘅小學報插班,喺冇特別加 ...

唸著明年考插班係唔係基本都係4月先可以申請

qingqingchen 發表於 21-9-3 17:09
唸著明年考插班係唔係基本都係4月先可以申請
大部份都係4月或之前報,5月考,不過移民潮下可能有變,如有target學校最好打去問下插班流程

kisani 發表於 21-9-3 18:30
大部份都係4月或之前報,5月考,不過移民潮下可能有變,如有target學校最好打去問下插班流程 ...

好的thx

cfagwer 發表於 21-9-19 20:26
考插班其實要早一年預備,找老師操真係需要因為大家實力差不多,就係只差做卷成績分高低....
...

找哪些老師/補習社?可否推介下?

醒目開學勳章 貢獻勳章

babybabyjoy 發表於 21-9-19 23:39
找哪些老師/補習社?可否推介下?
通常名校附近總有"專補" 某d學校嘅補習社,但呢d補習社係補讀緊嘅學生,而唔係for 插班preparation.
你可以去心儀學校附近望下
恐龍家

小曳人 發表於 21-9-20 14:23
通常名校附近總有"專補" 某d學校嘅補習社,但呢d補習社係補讀緊嘅學生,而唔係for 插班preparation.
你可以 ...

是…..那些機構可能不讓我報名……

cfagwer 發表於 21-9-19 20:26
考插班其實要早一年預備,找老師操真係需要因為大家實力差不多,就係只差做卷成績分高低....
...

操完入去咪要一直keep 住操?

無須要,我地無任何準備,小一考到級頭先有插班唸頭,照考學校插班試插入

cantona2001 發表於 21-9-21 15:18
無須要,我地無任何準備,小一考到級頭先有插班唸頭,照考學校插班試插入 ...

有沒有不是級頭的個案,又成功考到插班…..

cantona2001 發表於 21-9-21 15:18
無須要,我地無任何準備,小一考到級頭先有插班唸頭,照考學校插班試插入 ...

聽其他家長講,插班比考小一難好多
除咗在班級有番甘上下成績之外,仲要看當時插班的對手
所以係完全被動的環境
操學術唔一定是唯一因素,仲有看操行,校外比賽等等

babybabyjoy 發表於 21-9-21 18:00
有沒有不是級頭的個案,又成功考到插班…..
有特異功能,一女生有羽毛球排名,地區一線學校,級中升小四時插入dgs,數年前。

littlechen 發表於 21-9-21 18:13
所以係完全被動 ...

我覺得插班比叩門易少少,叩門好多時都比較多運氣存在,但考插班大部分是靠真材實料,只要處理好校內成績就可以。

咁講好啲,凡事兩面睇,如果已經係級頭,就會覺得插班比叩門易,叩門運氣成份重過插班;若非級頭,就會覺得插班要跑成績,揼體藝,睇落比叩門難。

littlechen 發表於 21-9-21 18:13
所以係完全被動 ...

以前仲以為插班容易過扣門