用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Heathrow Airport 回香港的 PCR 檢測
go

[英國] Heathrow Airport 回香港的 PCR 檢測   [複製鏈接]

請問現在是否沒有即日 (around 90 mins) 在 Heathrow Airport 做的 PCR 檢測呢?
   20    0    0    1

我都想知大家邊度做個PCR.. 今日去Randox 問過話唔可以(emoji)

IrisVan0526 發表於 21-9-2 10:08
我都想知大家邊度做個PCR.. 今日去Randox 問過話唔可以(emoji)
咁突然。你坐邊間航空公司回香港? 請問何時回香港?
如果是 CX, Randox on the list 喎! 我自己其實是坐 BA回來,見BA曾用 Collinson。
我偏向用 Collinson 即日的 Rapid PCR - Results in 3 hours (LHR) 的 test (£95)。

IrisVan0526 發表於 21-9-2 10:08

Heathrow Rapid PCR Test
Doctap/Randox 無咗
要用 Collinson at Heathrow

https://www.collinsongroup.com/en/covid-19-testing

Heathrow (New Site)
Cardinal Point, Newall Road, TW6 2BP
07:00 - 19:00

itbaby 發表於 21-9-2 12:05
咁突然。你坐邊間航空公司回香港? 請問何時回香港?
如果是 CX, Randox on the list 喎! 我自己其實是坐 BA ...

Collinson 亦在 CX 名單上

https://www.cathaypacific.com/content/dam/focal-point/digital-library/GB/SameDayPCRTestProviders.pdf

回覆 IrisVan0526 的帖子

我直接同Doctap溝通過(我講明係要去香港同埋要separate UKAS accredited cert或者/同埋ISO15189 cert),佢話所有快速PCR測試佢哋都係用Randox。原來Randox唔係UKAS "Accredited" lab,只係UKAS "recognized" lab而且只有ISO17043,所以佢唔建議我用(亦因為咁佢哋取消Heathrow rapid test)。

反而佢哋next day result係用另一間lab,有齊UKAS accreditation cert同埋ISO15189 cert,佢建議我用呢個service(仲平啲添),不過就要等一日先有result。

beastiebistro 發表於 21-9-2 17:38
回覆 IrisVan0526 的帖子

我直接同Doctap溝通過(我講明係要去香港同埋要separate UKAS accredited cert或 ...

咁呢種幾錢?

我睇緊 Corona, 佢有 ISO15189,但24 hours 要 £160,48 hour 要£120,真係好貴... 所以想揾第二間

回覆 muimui2 的帖子

79鎊,倫敦多個點有採樣站,我就用Chelsea。(我當初到英國day 2都係用佢,我覺得可靠。
https://doctap.co.uk/covid-19-test/

其實我一開始係book咗快速測試,不過安全起見先email問清楚。佢個客服答得超快(唔使一個鐘),又好熟需要咩文件。我話死啦book咗個快速,佢話冇問題即刻網上幫我改仲立即退返錢俾我(因為快速要149鎊,翌日只需79鎊)。對我嚟講服務一流。

回覆 itbaby 的帖子

Virgin (VA)

Poyau 發表於 21-9-2 17:05
Heathrow Rapid PCR Test
Doctap/Randox 無咗
要用 Collinson at Heathrow
請問現在由英國返香港,在Heathrow Airport仍有PCR test做嗎?可以在3小時內取得結果?打算搭維珍,哪隻test 是他們接受的? 煩請分享,謝謝.

lamb2003 發表於 22-3-16 11:08
請問現在由英國返香港,在Heathrow Airport仍有PCR test做嗎?可以在3小時內取得結果?打算搭維珍,哪隻test 是 ...

現在還沒有任何英國機可以返香港,預先安排也沒有用,因為多國取消PCR 要求,到時候很多testing centres 也會關閉。

回覆 Chole 的帖子

謝謝提醒!

lamb2003 發表於 22-3-16 13:50
回覆 Chole 的帖子

謝謝提醒!

不用客氣,希望政府早日放寬入境,到時再交流!

lamb2003 發表於 22-3-16 11:08
請問現在由英國返香港,在Heathrow Airport仍有PCR test做嗎?可以在3小時內取得結果?打算搭維珍,哪隻test 是 ...
而家無機由LHR 返香港喎!

yuyueng 發表於 22-3-16 13:53
而家無機由LHR 返香港喎!
其實不是現在,是想睇吓有機返香港時,是否仍可在Heathrow Airport 做test. 如果好多國家都取消了要做PCR test的規定, 真是有可能close PCR test centre at airport. 謝謝以上網友提醒.

lamb2003 發表於 22-3-16 16:37
其實不是現在,是想睇吓有機返香港時,是否仍可在Heathrow Airport 做test. 如果好多國家都取消了要做PCR tes ...

現在CX 要起飛前24 小時檢測報告,希望到時會改返48 小時,如果唔出機場都唔知點做

lamb2003 發表於 22-3-16 16:37
其實不是現在,是想睇吓有機返香港時,是否仍可在Heathrow Airport 做test. 如果好多國家都取消了要做PCR tes ...

不用太擔心,現時Heathrow 至少還有四間testing centres,應該不會全部關閉吧!

小公主媽媽 發表於 22-3-16 16:47
現在CX 要起飛前24 小時檢測報告,希望到時會改返48 小時,如果唔出機場都唔知點做
...
請問只是CX要求24小時內的報告嗎?BA and Virgin仍是48小時?
因我看政府同心抗疫的網頁, 是需要48小時內的檢測報告.

lamb2003 發表於 22-3-16 18:24
請問只是CX要求24小時內的報告嗎?BA and Virgin仍是48小時?
因我看政府同心抗疫的網頁, 是需要48小時內的檢 ...

只是CX要

回覆 lamb2003 的帖子

剛上網見到,應該 Express Test by Cignpost, 有  4 Hour PCR, 你可以參考吓。

https://www.heathrow.com/covid-19#testing
‹ 上一主題|下一主題