用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 應否做資優測試?
go

應否做資優測試? [複製鏈接]

請教下各位前輩
小兒5歲,有少少資優特質
表達+理解能力估計比同齡強
社交冇問題,可以做小領袖角色
朋友形容成熟,做媽媽唔覺得成熟,但覺得佢講野同小朋友唔同
學野係快,講完就明,做到7-8成,但聽第2/3次會悶,然後搵野搞

過去幾個月,老師不時投訴課堂表現,話佢唔守規則,成日搵野搞
(在我角度,覺得老師界線唔清晰)
加上同班有asd同學,佢會學咗asd同學的行為
(現在升班,希望新老師冇再投訴)
(補充,原讀私立幼稚園,一直冇投訴,為條龍k2轉咗校,適應得好快,但適應後就搞搞震)

開頭我唔覺得佢係資優
覺得佢係有小聰明
但慢慢覺得佢同其他小朋友唔同(唔係好識講咩唔同)

到底應唔應該做iq test?
如果真係資優又如何?
(其實我唔係好介意佢係唔係資優,佢係學校「正常」就夠,成績能保持中上,我就唔會煩佢)
   2    0    0    0

joyce_yanli 發表於 21-8-30 11:43
請教下各位前輩
小兒5歲,有少少資優特質
表達+理解能力估計比同齡強
其實又有幾多個3~5歲既小朋友唔百厭?問題反而係老師點解會認為小朋友一定需要嚴格守規則,呢啲都投訴,反而好可能係學校同老師有問題。另外,問下個老師,佢又有無投訴啲ASD同學?如果有,佢又點處理?
老師有無投訴,小朋友乖唔乖,其實唔止係小朋友既因素,老師既主觀印象影響更大。另外,老師、辦學團體對乖小朋友既睇法,老師既能力、水平,其他同學乖唔乖等等因素都有影響。

多謝回覆
就我睇,該位老師係唔識處理asd學生
佢set咗係咁,學生就要跟
佢根本冇明過小朋友點解要咁做

今次亦令我明白
個仔係適合小班活動教學
(佢被老師話太多野問,亦試過俾老師"的"去隔離班睇下人哋幾乖,好彩佢返嚟同我講返,仲話「我係咁,我係鍾意講野」)

覺得有必要就去做test~

回覆 0030 的帖子

謝謝回覆
我排緊港大學生
我有問過我自己
test嚟做咩
佢係唔係資優重要咩
我跟從佢興趣發展就夠
最緊要係學得開心

回覆 joyce_yanli 的帖子

資優都有資優的利同弊,早點知道結果對症下藥(指合適的學習/教養方式)也不錯~

0030 發表於 21-8-30 14:20

資優都有資優的利同弊,早點知道結果對症下藥(指合適的學習/教養方式)也不錯~ ...
呢個都係我1516的原因係我眼中,佢冇行為、社交問題
大部份我同佢講道理係work(所以我唔明老師點解唔同佢講道理,佢的「講道理」唔係「你唔做a、唔做b」,係要解釋點解唔適合去做)
亦有諗過,會唔會係之前疫情我home school早教

唔係話人人要一樣
但佢知道自己與別不同
真係好................??

但佢知道自己與別不同
真係好................??就算是資優你會話比細佬仔聽?系我就不會了~

0030 發表於 21-8-30 14:40

但佢知道自己與別不同
我唔會講但佢會自己sense到

就算不做,可能他一樣sense到

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先你搞清一樣野,就係佢test咗係同唔係,對你作為家長,有咩意義?
好多時收到嘅答案係:其實一樣,得個知字

我係明知阿仔係資優,而因為情緒問題,想搵支援,所以去做評估嘅,在我,我要嘅係報告,而唔係佢幾多分,無論佢係幾多分,我都會同一樣嘅教學方針去俾佢自由學習
但最終我見到個分之後,就喊咗出嚟,心諗:辛苦哂!佢嘅心底一定好難受,點解周圍d人無個了解佢、明白佢、同佢諗法一樣!
anyways,分數唔重要,重要係家長/師長有無從孩子角度出發
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

joyce_yanli 發表於 21-8-30 14:26
唔係話人人要一樣
但佢知道自己與別不同
真係好................??
呢個係年齡問題,資優兒遲早會發現自己想法與別不同,個腦轉數快好多唔係你講唔講嘅問題,而且,其實資優教育學院,SFA嘅課程當中,都要佢地認識自己,認識他人,尊重大家嘅差別

恐龍家

大部份我同佢講道理係work(所以我唔明老師點解唔同佢講 ...
路過, 我估你可能要睇下龍校啱唔啱你仔既學習需要.到底呢個老師"一言堂"既風格, 係個人定係學校既教學風格
如果係後者, 你可能升小要跳船, 尋求適合仔仔既小學.

小曳人 發表於 21-8-30 17:26
首先你搞清一樣野,就係佢test咗係同唔係,對你作為家長,有咩意義?
好多時收到嘅答案係:其實一樣,得個 ...
係真係得個知字

我自己覺得
佢係有少少SENSE到,佢知道D朋友會跟住佢

zaba 發表於 21-8-31 09:36
路過, 我估你可能要睇下龍校啱唔啱你仔既學習需要.到底呢個老師"一言堂"既風格, 係個人定係學校既教學風格
...
講得好啱而家已經搵緊小班+活動教學俾佢
但得唔得要睇佢自己

我孩子還小的時候,幼稚園老師都有同我傾,「傳統學校」唔啱佢,會被罰死;所以K2之後就轉國際學校,教與學的空間都較理想。

有D小朋友係可以控制到自己O係在校表現 而番到屋企先回復「真面目」
小女情緒不好, 但姑娘建議她留在傳統學校, 俾佢學規矩有規範
最緊要搵到岩自己小朋友既方法

感謝各位回覆

我估如果我排到,會做下個TEST(得個知字)
繼續支持個仔,希望搵到適合佢的學校

大部份我同佢講道理係work(所以我唔明老師點解唔同佢講 ...

我好明白…………

1516, 形容得很好.我一直是這感覺.

我細囝應該是數學資優.
不過,無去做lQ test.
來年大學畢業, 大個囝.唔再適合做.

無做test, 到頭來,真係唔知有幾資優.(有點遺憾)

到目前.他現在和之前同學和老師, 無人知道佢資優.
我老婆只感覺佢細路仔一個.沒有特別.

如果,可以返去十年前,
都係唔知check唔check好.

不過,就算check咗.
整個生活安排仍然不會變.
順其自然!

‹ 上一主題|下一主題