用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問weekend at boarding school
go

[英國] 請問weekend at boarding school [複製鏈接]

請問中學生weekend係宿舍會做咩?Hall master 會唔會有理會?  會唔會唔理你打機,或者可以与同學一起去打波?
   0    0    0    0

回覆 yoyo123 的帖子

一般週六上晝有堂,下晝係house games(即係inter house運動對賽)。再有其他學會,音樂,話劇排練等。
週日校隊操練比賽,其他學生都會hea下。

某啲學校(特別係女校)會有學校organise嘅trips。

如果全寄宿比例高嘅學校,weekend大把學生,自己會揾嘢搞,時間根本唔夠用。如果全寄宿比例低嘅就要自己諗掂佢。唔好奢望housemaster會幫手安排(佢都要有down time)。

yoyo123 發表於 21-8-28 15:35
請問中學生weekend係宿舍會做咩?Hall master 會唔會有理會?  會唔會唔理你打機,或者可以与同學一起去打波 ...

我校人少,星期六上午有運動堂自己報名,網球、欖球、籃球….游泳,每期都唔同,唔喜歡上運動堂的可以坐學校車出Town,自己打的回,下午同學通常都打波,籃球羽毛球乒乓波多,玩音樂,煮野食,喺宿舍乜嘢都會玩,唔興打機。疫情前會出去打比賽多。星期日都係休息,多數都係去曬打波,一齊溫下書,聽下歌,約埋叫下外賣食,傾吓偈。真係冇乜人會打機,香港學生喺屋企冇嘢做可能會,但喺果邊平日基本上好忙,做功課,打波,食飯,沖涼,好快已經收電話,邊有時間打機丫。外國同學更加冇人打機

好充實啊!

星期六學校會安排收費活動,去沙灘,高卡車,室內滑雪,博物館,等等

Good arrangement
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回覆樓主:

我仔學校星期六早上有半日課,下午運動或出去別的學校比賽,回來後或會有英超睇,星期日就休息,或洗下衫,溫習下咁
‹ 上一主題|下一主題