用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 暑假行李寄存及運送School Trunk 太衰
樓主: yuyueng
go

[英國] 暑假行李寄存及運送School Trunk 太衰 [複製鏈接]

回覆樓主:

點解呢兩年留學之路咁難行?停課丶停飛丶驚中招等等已經令人心疲力倦,而家仲唔見行李!     
路上有無人認領物品好可能被警察拎走咗,因為驚恐襲,希望你搵得返D行李!

3b 發表於 21-8-27 15:35
好離譜喎! 如果搵唔返, 留學保險會賠嗎?

我用Seven Seas由英國寄緊三箱物品返香港, 希望順利!

到時可唔可以上嚟講下服務得唔得?麻煩你。

3b 發表於 21-8-27 15:35
好離譜喎! 如果搵唔返, 留學保險會賠嗎?

我用Seven Seas由英國寄緊三箱物品返香港, 希望順利!
留學保險可能有D難,因為無法証明行李入面嘅價值。不過我搵左監護人幫我去追。

etoile 發表於 21-8-27 15:51
點解呢兩年留學之路咁難行?停課丶停飛丶驚中招等等已經令人心疲力倦,而家仲唔見行李!   :igi ...
而家係唔知送左去邊,我搵監護人幫我去問同追。

回覆樓主:

痴線架,一定要追究

真係離譜  , 有乜理由求其放當送了。

不過唔知係咪英國興 , 之前我女因航空公司整爛了行李箱,而當地K2 Global Ltd 比了條Link我揀喼,我揀了及回覆, 個喼成29吋 , 不過我一直都收唔到喼 ,我電郵查詢, 竟然話已透過DHL 寄出 ,我說從來沒收郵寄/ 郵件通知,你們又沒電郵給我 話寄出 , 查詢學校也說不知道。 對方回覆只說 ,要寄的已寄了,收唔到我都冇辦法 ,你留意一下個行李箱是在Brown box 內 ,自己去搵下 !

醒目開學勳章

CircleFat 發表於 21-8-27 15:49
寄3箱回港大概要幾錢?

網上quote價, 初時預計要6個箱, 比按金£65後送箱及膠紙到宿舍, 執好後只有3箱。回香港前通知收3箱貨及退回未用紙箱, 存倉6個星期等公開試成績才決定送往英國大學或回港,8月中出了成績後通知送回香港。

紙箱 (61x51x41cm) 最重裝30kgs
送箱/收箱/存倉6個星期/運至香港 £207.86
香港清關及送貨 HK$793
保險(optional) £34.25, 因為有多套西裝,皮鞋和波鞋, 所以選premium

醒目開學勳章

etoile 發表於 21-8-27 15:53

暫時過程順利, 香港聯絡人亦清楚了解程序,收到貨後再update

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-8-27 21:28
留學保險可能有D難,因為無法証明行李入面嘅價值。不過我搵左監護人幫我去追。 ...

行李入面價值都係自我申報, 就像飛機運送行李途中遺失, 試下問保險公司

3b 發表於 21-8-28 10:35
網上quote價, 初時預計要6個箱, 比按金£65後送箱及膠紙到宿舍, 執好後只有3箱。回香港前通知收3箱貨及 ...
謝謝你的詳細資料。或者將來有用。

醒目開學勳章

etoile 發表於 21-8-27 15:53

收件公司安排9月頭船期返香港, 11月頭通知要交香港清關及送貨費用$634, 平了是因為最终只寄3箱, 11月中再通知船期延誤10 天, 11月尾要求多付$315, 但阿仔無留意電鄱, 昨天收到reminder, 今早打電話去原因, 原來是船期延誤而導致存倉費用自動產生, 經查詢後他們取消費用及安排星期四送貨

回覆 3b 的帖子

Seven Sea World Wire??

https://www.sevenseasworldwide.com/en-hk/?gclid=EAIaIQobChMI-JG_ptHO9AIV7cEWBR0sXQ7xEAAYASAAEgLHUPD_BwE

2005/03/01-4.16kg 2005/04/02 -5.44kg 2005/05/14 - 7.47kg 2005/06/07 - 7.95kg, 65.5cm 2005/07/02 - 8.62kg 2005/09/03 - 8.98kg, head - 44cm, height - 72.5cm 2005/12/10 - 10.2kg, 76cm 我叫梓軒,响2005年3日1出世! Welcome to my web page : 駱仔仔之家

3b 發表於 21-12-6 11:59
收件公司安排9月頭船期返香港, 11月頭通知要交香港清關及送貨費用$634, 平了是因為最终只寄3箱, 11月中再 ...

好詳細!多謝包膠!希望你仔收件一切順利!

醒目開學勳章

Jennifer0604 發表於 21-12-6 15:20
回覆 3b 的帖子

Seven Sea World Wire??

Yes

醒目開學勳章

etoile 發表於 21-12-6 22:35
好詳細!多謝包膠!希望你仔收件一切順利!

什麼是「包膠」?

3b 發表於 21-12-7 11:19
什麼是「包膠」?

報告

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-12-7 11:31
報告

原來如此

醒目開學勳章

3b 發表於 21-12-6 11:59
收件公司安排9月頭船期返香港, 11月頭通知要交香港清關及送貨費用$634, 平了是因為最终只寄3箱, 11月中再 ...

剛剛送到, 3箱貨完好無缺, 同收件一樣, 收/送貨前一天會收到sms說明時間

我的孩子也多次用Seven Seas,無論寄倉、搬去宿舍或英國寄回香港,完全顺利,收費合理。最好是有什么問題,可以打電話去香港辦事處詢問,有專人回答。

醒目開學勳章

亞馬氏 發表於 21-12-9 14:47
我的孩子也多次用Seven Seas,無論寄倉、搬去宿舍或英國寄回香港,完全顺利,收費合理。最好是有什么問題, ...

不是太多人提這間公司, 我都係博一博, 好彩流程及安排都很清晰, 順帶一提, 熱線人員說星期一至五是24小時接聽電話, 星期一早上尤其繁忙, 我上次就等咗一個鐘, 盡量避免星期一早上打去
‹ 上一主題|下一主題