用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國電話卡
go

[英國] 英國電話卡

請問有沒有好介紹

RACHEL888 發表於 21-8-26 14:45
請問有沒有好介紹

儲值卡有不少選擇 EE/O2覆蓋較佳
giffgaff 用O2網絡 但訊號不及O2

https://www.datasimstore.com/c/-0390

唔同網絡供應商響不同地區接收效果有分別,建議你響香港申請咗giffgaff,出發前入錢開通,可以上到網,又有個當地號碼,解決咗由機場至宿舍哩一程先。宿舍有wifi其實唔大問題,去到覺得giffgaff唔好用時,問下其他同學有乜建議,到時可以上網搞帶霖把轉台。同埋有D公司,好似Giffgaff哩D,有朋友推薦會有回贈或其他著數,所以哩刻唔洗同佢煩住。
8-)

回覆樓主:

網絡覆蓋會因地區而異
以下 Ofcom 網頁 輸入 Postal code
可見各網絡在某區訊號如何

https://checker.ofcom.org.uk/en-gb/mobile-coverage

anitawong21 發表於 21-8-26 15:05
唔同網絡供應商響不同地區接收效果有分別,建議你響香港申請咗giffgaff,出發前入錢開通,可以上到網,又有 ...
我收到以為到了才開。是要在港先打開嗎?

kaetsu 發表於 21-8-26 21:34
我收到以為到了才開。是要在港先打開嗎?

可以在香港開通的,付款後會收到英國電話號碼,但當然你一開通就會即日開始同你計。
8-)

thank you

回覆 Poyau 的帖子

上年用過3,幾好,有埋電話號,係深水埗買如比小朋友讀書用,最好有當地電話號,有咩事可報警
女一個月增值一次,大約3-4鎊
將張卡插入電話就用得,無咩setting要做,方便

昨日去3門市問過,o個間門市無貨
之後都係去左深水埗d舖頭買翻上年o個張
$140,10GB,唔記得30日定180日
唔係間間都有,問多幾間
如你有須要,晏d我試問下我女有無keep個包裝,影比你睇

回覆樓主:

題外話, 想幫女兒keep住香港個号碼. 一直都用緊Sun mobile, 剛問了每月34/300mins, 冇數據. ok嗎?請問有冇其他電訊公司介紹?

giffgaff

dlh525 發表於 21-8-27 11:39
題外話, 想幫女兒keep住香港個号碼. 一直都用緊Sun mobile, 剛問了每月34/300mins, 冇數據. ok嗎?請問有冇 ...
"3" 有 plan $65/365日
https://web.three.com.hk/prepaid/intcard/index.html

dlh525 發表於 21-8-27 11:39
題外話, 想幫女兒keep住香港個号碼. 一直都用緊Sun mobile, 剛問了每月34/300mins, 冇數據. ok嗎?請問有冇 ...

轉用lucky sim
8-)

anitawong21 發表於 21-8-27 14:23
轉用lucky sim

?

dlh525 發表於 21-8-27 14:57
?

https://www.luckysim.com.hk/

8-)

SmileSmileSmile 發表於 21-8-27 08:24
回覆 Poyau 的帖子

上年用過3,幾好,有埋電話號,係深水埗買如比小朋友讀書用,最好有當地電話號,有咩事 ...
請問每月增值3-4磅係點做法,上網定係去門市,麻煩教吓我

我用giffgaff,接收得非常好。如有需要可以pm 我send 條link比你開,giffgaff 會有£5 credit 比你。

papaya854 發表於 21-9-20 16:00
我用giffgaff,接收得非常好。如有需要可以pm 我send 條link比你開,giffgaff 會有£5 credit 比你。 ...

請教:
1) Goodybag 是按月買的嗎? 例如9月20日買, 就要10月19日前再次購買新的Goodybag, 對嗎?
2)每次可否買不同gb的Goodybag?
3)每次到期前, Giffgaff會否send sms或email來提你買新的Goodybag?
4)入左錢係Credit果度, 可否用來買新的Goodybag?
5)  放在Credit裏的錢可以怎樣用?
謝謝!

回覆 bbbusy 的帖子

1. goodybag有效期為一個月。如果未到期用晒data,係可以早啲買新嘅goodybag,由新買嗰日開始計一個月。如果都期都未用晒無得carry forward。
2. 每次可以自由選買唔同goodybag.

3. 有電郵提示,不過我入咗credit就唔理,啲仔女自己負責買goodybag。

4/5. 入錢落credit就係要嚟買goodybag。如果我喺英國打長途電話(唔係whatsapp call)返香港,就會直接扣credit。

beastiebistro 發表於 21-9-20 22:34
回覆 bbbusy 的帖子

1. goodybag有效期為一個月。如果未到期用晒data,係可以早啲買新嘅goodybag,由新買 ...

謝謝你詳細的回覆       

原來Credit的錢可以用來買Goodybag的, 真好啊   

回覆樓主:

想請問大家申請visa嘅時候有冇送你一張sim卡. 會唔會用?