用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港去英國開學
go

[英國] 香港去英國開學

請問有沒有人可以教教我,9月頭去英國開學, 請問 在香港出發前 香港政府有什麽 檢疫檢測要求 ??英國入境方面 又有什麽 檢疫檢測要求,如有相關 連接,診所 介紹, 麻煩 告知。 謝謝。

leetai828 發表於 21-8-25 23:17
請問有沒有人可以教教我,9月頭去英國開學, 請問 在香港出發前 香港政府有什麽 檢疫檢測要求 ??英國入境 ...

香港政府檢測中心付$240可以做檢測,報告早上採樣晚上會收到或者可以第二天返回檢測中心取,政府同心抗疫網站有齊資料,可以揾自己方便的社區檢測中心,已經可以預約到九月十日了,叫你仔女上網約啦,佢哋識了。呢個網好有用將來回港檢疫也需要。
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/index.html

https://www.communitytest.gov.hk/zh-HK/

到英國的檢測如果你係直航香港飛英國屬green list ,只需要做day 2,了解下學校有冇指定用邊間機構,如果冇就可以在英國政府官網自己選擇,正常跟自己學校區去search邊間近,在出發前一星期左右上網訂寄去學校,到咗學校由老師採樣再寄。
https://www.gov.uk/find-travel-test-provider

訂購左day 2 test kit之後會收到電郵,上面有組號碼是需要在到達英國之前48小時內網上填寫passenger locator form 完成要印出來,check in時會查。
https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk
W

以上程序你交比學生佢哋識處理了。

GIPW    發表於 21-8-29 15:07
SmileSmileSmile    發表於 21-8-27 08:33
canterlau    發表於 21-8-26 13:29
王家爸爸    發表於 21-8-26 10:13

回覆樓主:

政府要求外 留意學校相關要求
例如 是否 Day 2 test -ve 才可回校?
如是 可能要自行安排住宿至有結果

cfs 發表於 21-8-26 00:10
香港政府檢測中心付$240可以做檢測,報告早上採樣晚上會收到或者可以第二天返回檢測中心取,政府同心抗疫 ...

你真好,很好的參

Poyau 發表於 21-8-26 00:21
政府要求外 留意學校相關要求
例如 是否 Day 2 test -ve 才可回校?
如是 可能要自行安排住宿至有結果

要問你孩子的學校,我自己孩子學校講明不用等day 2 結果,入宿舍時要在學校做快速測試,OK才可以入宿。 但有聽過有學校要同學有測試結果後才入學校

cfs 發表於 21-8-26 00:10
香港政府檢測中心付$240可以做檢測,報告早上採樣晚上會收到或者可以第二天返回檢測中心取,政府同心抗疫 ...
有你真好!!謝謝!!

SmileSmileSmile 發表於 21-8-27 08:33
有你真好!!謝謝!!

大家一齊學習啦互相抄襲

回覆樓主:

入英國境前48小時內, 要上網填the passenger locator form, 入埋D2 test code ( 訂購後email會顯示)

回覆樓主:

請問上機前個test,不嬲喺社區中心俾$240做。而家係咪一定要colour print 先得?
我個guardian 同FB谷都咁講,想求証。

etoile 發表於 21-8-29 13:03
請問上機前個test,不嬲喺社區中心俾$240做。而家係咪一定要colour print 先得?
我個guardian 同FB谷都咁 ...

社區檢測中心職員都係咁樣講,話最好係colour print, 所以叫我哋如果自己冇colour printer 就可去檢測中心免費幫我地print

回覆樓主:

收到,唔該曬!

Yes ar. My friend just returned to UK for study. She also reminded me to print color copy for check in.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

佢即場印比我,係colour print的, 不知黑白印有否影響。

回覆樓主:

多謝各位回覆!會print colour copy。