用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 日本人國際學校 about JIS sharing
樓主: pbguser
go

[其他] 日本人國際學校 about JIS sharing [複製鏈接]

pbguser 發表於 21-8-26 16:07
WOW 哩個好好阿 會容易倒瀉嗎~

我放無汁/極少汁嘅嘢,so far ok 呀。係有d 大,放入飯盒袋要打側,不過都無漏

我地用啪啪保溫飯壺加保溫袋

Nbs 發表於 21-8-26 16:44
我放無汁/極少汁嘅嘢,so far ok 呀。係有d 大,放入飯盒袋要打側,不過都無漏
...
OHOH THATS GOOD :P

pbguser 發表於 21-8-25 20:48
返左幾日學 有好有唔好的 希望分享小小意見
先苦後甜啦 講左唔好先啦

唔好意思其實我覺得學校既要求係好合理,好多IS都係咁,對自理能力要求高d。

我兩間IS幼稚園-初小既經驗:
1)大女當年我買左個超大書包,然後發現無用:除左飯、茶點同水,無野要拎返學校。就算放哂落書包、又覺得太重,寧可分開手拎,始終小朋友都要自己拎番自己既野。於是轉買個中型書包,超大書包塵封左2年,今年佢終於岩用。人高左,入哂以上咁多野都話唔重。

2)有大女當年經驗、到今年細女就問定學校書包要幾大:老師話唔可以太大或太細,然後老師實際上就講,要放得落一個對摺既A3 folder, 咁即係A4 size, 其實對幼稚園小朋友來講已經好大。呢方面我覺得係JIS職員同你講唔清楚,係唔太好。

3) 當年返本地幼稚園時、老師已提醒茶點盒要小朋友自己能開。因老師不可能每個小朋友每天幫忙開1-2盒茶點(開完仲要閂呢),有些學校仲要有2個茶點時間,咁老師咪每日開閂好多次囉。呢個道理同幼稚園生唔好穿鞋帶波鞋係同一道理,無分IS or local school. 係自理能力。同樣,飯壺因為壓力關係、成年人都要用力開、咁所以不能用要扭蓋式飯壺。老師也不可能每日每餐飯扭20-30個飯壺,坊間Skater有”啪”開的保溫飯壺,我帶左小朋友去自己試開,開到先買。CitySuper有售skater, 不銹鋼的,用左2年,無漏,保溫力強。提提你,塑膠用得耐會有食物味,到時可能你覺得又要再換,那倒不如買貴點,不銹鋼的比較耐用。

4) eating so slow 呢個問題我每日都仲面對緊⋯⋯只能話,大左會食得快。當年大女日日午飯剩好多、今年就日日清了。而家又到細女。

5)「佢唔係好識食飯」,點解呢?都3歲幾4歲,仲未識食飯,咁學校就要佢學囉,應該好好感謝學校有呢個機會俾小朋友去成長。

6)茶點袋同飯袋係最好要有手抽。小朋友要由書包拎去自己個位、操場或cafeteria, 咁你想自己小朋友就咁左手拎飯壺右手拎餐具,然後有可能跌落地,無茶點/飯食?或者一班20多人,每人都係書包度搵自己茶點搵5分鐘,然後等個個搵完都唔使去玩啦。一個飯袋、一個茶點袋、對3歲幾小朋友黎講,係最易明,都最易拎,對一個團體黎講花最短時間。

最後我想話,家長要調節自己心態。有時遇到自己覺得唔合理既地方、我會同自己講,學校咁多年歷史都係咁,佢有要求買既書包大小、茶點盒同飯壺款式,坊間一定會有。只係我搵唔搵到。小朋友書包我今年書展行了很多間先搵到滿意的:剛好放得落對摺A3又不會超大。飯壺當年我也上網找了很久,找「啪式」開蓋飯壺 - 其實網上就正正有一個關於小朋友飯壺,邊個牌子保暖程度同易開程度既討論。你小朋友經歷緊的,前面有好多人走過了。

再舉個例,我大女而家原來食茶點係係操場全地下咁食。我聽到佢同我講番我都好驚訝。但⋯又覺得如果學校咁多年都係咁,雖然我好唔同意,但前人已經咁走過,應該無問題吧。我都係咁同自己講。

pbguser 發表於 21-8-25 20:48
返左幾日學 有好有唔好的 希望分享小小意見
先苦後甜啦 講左唔好先啦

如果唔想書包太大可以買個library bag手拿,有D學校也有出可裝A3 folder 和大本圖書,到K2我就買兒童hiking型backpack, 長得來又輕,不用買護脊書包,又硬又重,其實佢地少書冇乜重野帶,一味夠大夠輕便可,全部外套snack box 飯壺folder 遲D swimming stuffs 塞哂落去,平時連Textbook 文具也不用帶的。

Thermos最小型個隻飯壺好順易開,不要扭太實,你可以用個保溫袋再裝住,我地K1學校巳講明所有着衫着鞋水瓶飯壺都要自己搞掂,IS係要train小朋友independent啲。

想請問大家RECEPTION返學放學時間點樣架?而加一班幾多人?我想插班唔知有冇機會。。。d同學係咪local多?我仔而加九龍塘接送太辛苦,想轉過來呢度近屋企

junyina 發表於 21-8-29 10:38
唔好意思其實我覺得學校既要求係好合理,好多IS都係咁,對自理能力要求高d。

我兩間IS幼稚園-初小既經驗 ...

謝謝你分享,我覺得你講得好好!

請問你最後揾到滿意嘅書包係咩牌子?我因為時間關係只買了隻剛放得落A4嘅smiggle,但當然唔夠輕。

我暫時只預備了bentgo lunchbox,冬天前再去city’super 揾揾你介紹嘅skater保溫壺先 :D

至於坐地下食茶點,呢個真係好多外國人嘅習慣嚟,從小到大都係除地坐,諗返我細個都食左唔少塵同細菌落肚 近年香港人衛生意識特別高,係有啲難接受。

melobi12 發表於 21-8-29 21:22
謝謝你分享,我覺得你講得好好!

請問你最後揾到滿意嘅書包係咩牌子?我因為時間關係只買了隻剛放得落A4 ...

結果買左Beckmann Gym Bag, 你去佢網站會見到尺寸。不過其實幾薄,只夠放對疊A3 folder (最上面角會有少少彎),snack bag, hat, cardigan & water bottle. 成個袋只重350g, 好多細節位。

Skater 我用下面呢個,左右啪開就得。
日本有分三個大細。香港暫時只見過中同大。

https://www.amazon.co.jp/Skater-Neighbor-Totoro-Cylindrical-Container/dp/B07DNK4XFH?ref_=ast_sto_dp&th=1&psc=1

junyina 發表於 21-8-30 08:19
結果買左Beckmann Gym Bag, 你去佢網站會見到尺寸。不過其實幾薄,只夠放對疊A3 folder (最上面角會有少 ...

謝謝!

回覆 deardeardeer 的帖子

Reception 都係返早上8:15至下晝2:45但係相信而家應該冇位
‹ 上一主題|下一主題