用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 日本人國際學校 about JIS sharing
go

[其他] 日本人國際學校 about JIS sharing [複製鏈接]

返左幾日學 有好有唔好的 希望分享小小意見
先苦後甜啦 講左唔好先啦

1) 明明暑假打電話去STAFF道問左幾次 RECEPTION CLASS個書包要幾大,
STAFF話其實冇書本,所以唔需要咁大,FAKE左唔少家長買一個我地覺得SUITABLE FOR K1/K2既小朋友。結果第一日返學大家都O咀,原來學生期望既大小係A3 SIZE,EVEN去到一田同店員講人地都會嚇親。 唔係LOCAL SCHOOL好多書所以咁大,而係為左兩個FILE(學校文件袋而買)。
首先想講對於 2017年最大4歲 最細3歲,真係好大。
第二,就係其實我都係平凡家庭既,咁就浪費左錢買之前STAFF講既唔洗太大既書包,
可能你覺得你讀得INTL都有少少錢之類 有冇錢一回事 但點用一回事架嘛 哈哈

2) 其實個書包都冇咩要裝 但學校又期望你 午餐一個袋 食物盒又分一個袋咁 太大又話太大 太細又太細 冇HANDLE又話冇 之類

3) 我個女琴日第一次自己一個食飯 老師話我個飯盒太難開 DIFFICULT FOR HER TO OPEN & SHE ATE SO SLOW,
認真 你唔係期望我再去買一個新架嘛 , 另外係 返學 8:00 我7:00煮好 我當然要搵一個保溫力強既先得。。。
點會可以求其用個食物盒 方便佢開到 。。。佢唔係好識自己食飯架其實 所以會慢少少

講返好的

1) 明白學校咁都係想我地小朋友長大有自理能力 亦都好開心 個女返黎同我講佢真係好中意返學 有自己擦咀巴,有自己食飯咁樣。 係成長過程老師都ENCOURAGE佢地! 實在係太好了

2) 小朋友琴日可以去LIBARY借書,佢可以好自主挑選作自己中意的圖書,唔洗好似以前N班咁係讀學校比既圖書,佢放學返來不停睇,佢開心我開心

3) 每日早上返去都會有PLAYTIME 可以自由玩操場上既野 BASKET BALL / SLIDE / FOOTBALL 全部看見都可以玩 !係接受新環境既時候佢地係開心既 享受既 !

4) (暫時所見)家長並沒有勁貴族果D好癲既家長,算係平凡既學校, 唔會有好多好名利鬥爭既家長, 或者小朋友返學就是炫富果種, 就算可能FEEL到佢地家底唔差, 但都係自己接送返放同煮飯咁, 對小朋友黎講是一種教育!
   5    0    0    0

日本人帶飯盒真係食凍飯㗎喎

A3個袋可唔可以屈少少塞入書包?

我仔返咗幾日學都話好開心,大仔都係呢間學校,都係同我講返學開心😃學校好大設施好,小朋友好多活動,佢哋好快就融入咗學校生活。

pbguser 發表於 21-8-25 20:48
返左幾日學 有好有唔好的 希望分享小小意見
先苦後甜啦 講左唔好先啦

試下比佢食室溫既飯盒, 坊間有啲書教整冷便當, 用一般飯盒就可以, 又易開.  我家的帶飯都係咁樣, 仲話唔熱可以食快啲, 因為如果小朋友日日都開唔到, 即係日日都要老師幫忙開..... 長此下去都唔係辦法

保溫飯壺對一般 4 歲小朋友真係好難開

我女幼稚園時返半日,佢係用細書包
放水樽同snacks,每星期五派隻A3 size art folder 返嚟我都好苦惱,因為星期一塞唔到佢落書包帶返學

不過冇辦法啦佢地啲art work 係好鬼大張,有時我由得佢塞皺隻角照塞入去。如果只係一星期派一次,學校俾唔俾另外掛隻tote bag喺書包另外裝A3 folder?

食飯方面可以學下食凍嘢,sandwich, 飯團, salad之類,因為如果全班25個小朋友都要等老師幫佢開保溫壺,真係搞好耐的…

回覆樓主:

我自己照帶保温飯壺,但開學前1星期, 佢屋企既lunch同dinner我都放飯壺,要佢自己開,食完要自己收好, 國際學校期望小朋友自己做好自己事,其實係好好呀!加油

Star.Star 發表於 21-8-25 21:10
日本人帶飯盒真係食凍飯㗎喎

A3個袋可唔可以屈少少塞入書包?
:( 我都唔知呀 嗚 我都買左個巨型書包
感謝你呀 真的有凍飯的嗎XDXD THANKS

Sailormercury88 發表於 21-8-25 23:03
我仔返咗幾日學都話好開心,大仔都係呢間學校,都係同我講返學開心😃學校好大設施好,小朋友好多活 ...
我女女都係呀 琴日有收到EMAIL可以ECA !! 期待XDXD今日AB組一齊上學 多多指教!!! ^^

cassy_w 發表於 21-8-26 09:06
試下比佢食室溫既飯盒, 坊間有啲書教整冷便當, 用一般飯盒就可以, 又易開.  我家的帶飯都係咁樣, 仲話唔熱 ...
!!!真的假的 !!! 我真係要去學習下 !!希臘可以搵到方便食飯!!!感謝你 !

RaindyCheuk 發表於 21-8-26 09:40
我自己照帶保温飯壺,但開學前1星期, 佢屋企既lunch同dinner我都放飯壺,要佢自己開,食完要自己收好, 國 ...
實在是WELL PREPARE了 XDXD 太西利了我都要學下先得!! 希望女女快D學會開飯盒啦YEAH

pbguser 發表於 21-8-26 10:05
:( 我都唔知呀 嗚 我都買左個巨型書包
感謝你呀 真的有凍飯的嗎XDXD THANKS
...

我意思即係攤凍左既,用普通飯盒裝就係啦

回覆樓主:

我買咗呢隻飯盒,可以保暖,拍拍開蓋容易d.
同樓上一樣,我早一星期同個女開始練習。放食物入去,比佢試下自己開,自己食,食完執嘢再關蓋放返入飯盒袋。
我之前買咗另一隻,我女開唔到個盒,嘥咗。

Sailormercury88 發表於 21-8-25 23:03
我仔返咗幾日學都話好開心,大仔都係呢間學校,都係同我講返學開心😃學校好大設施好,小朋友好多活 ...
想問下大仔咩grade? 一級大概有多少人? 我地之前輕輕問過下age policy~ 佢就一句話, 我地full左...完.

boojiji 發表於 21-8-26 11:24
想問下大仔咩grade? 一級大概有多少人? 我地之前輕輕問過下age policy~ 佢就一句話, 我地full左...完. ...
我大仔P.2 ,都係今年先由其他IS轉過嚟。

Nbs 發表於 21-8-26 11:05
同樓上一樣,我早一星期同個女開始練習。放食物入去,比佢試下 ...
請問你呢隻飯盒洗唔洗放熱水去中間架?  我見有 D 要放, 我怕會漏水

pbguser 發表於 21-8-26 10:07
!!!真的假的 !!! 我真係要去學習下 !!希臘可以搵到方便食飯!!!感謝你 !
...
搵下日本人教整個 d, 好多花款

可以留意下其他同學仔午餐吃什麼, 多數都係食飯團,麵包和三文治之類。我地返學前都睇左幾款飯盒,先搵到一款佢有能力自己開既。

但書包大細真係失預算,要立即買一個新既。基本上,細款塞唔落飯盒+ 圖書館既書/游水衫。

Nbs 發表於 21-8-26 11:05
同樓上一樣,我早一星期同個女開始練習。放食物入去,比佢試下 ...
WOW 哩個好好阿 會容易倒瀉嗎~

boojiji 發表於 21-8-26 11:24
想問下大仔咩grade? 一級大概有多少人? 我地之前輕輕問過下age policy~ 佢就一句話, 我地full左...完. ...
聽學校講過 RECEPTION 20person ,但上到P1 就25 ~:P

cassy_w 發表於 21-8-26 13:59
請問你呢隻飯盒洗唔洗放熱水去中間架?  我見有 D 要放, 我怕會漏水

我無放呀,應該唔使呀

cassy_w    發表於 21-8-30 09:47
‹ 上一主題|下一主題