用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 移民潮
樓主: lsflsf
go

移民潮  

littlechen 發表於 21-9-2 19:33
英文句子和中文句子寫法不同,學生學習雙語時會懂得自己翻譯,意思互換
如果只有中文作為教學語言,會造成 ...

問題是而家學英文跟本不靠學校咁濟,靠自己睇英文書用睇英文電視。我讀英中但d英文都可以講係垃圾

Jean1769 發表於 21-9-2 19:34
問題是而家學英文跟本不靠學校咁濟,靠自己睇英文書用睇英文電視。我讀英中但d英文都可以講係垃圾
...

看英文書,培養英文閲讀習慣則需要自小培養,所以對幼稚園小學階段建立英文語境十分重要
而中學已經懂得如何選擇英文書和教材

如果建立英文根基,學校(幼稚園小學)係重要的一環

littlechen 發表於 21-9-2 19:43
看英文書,培養英文閲讀習慣則需要自小培養,所以對幼稚園小學階段建立英文語境十分重要
而中學已經懂得 ...

完全同意

所以就算英文唔做教學語言的影響並非咁大

littlechen 發表於 21-9-2 19:28
係好大問題,好多中小都會有英文夾雜住,沒有英文做教學語言,思考方法會完全不同
不少中小係更加著重英文 ...
呢度好多人都覺得唔重要喎。君不見經常有"xx都係中小" 嘅言論

ok3 發表於 21-9-2 21:15
呢度好多人都覺得唔重要喎。君不見經常有"xx都係中小" 嘅言論

何以見得?你有做過統計?

Jean1769 發表於 21-9-2 19:59
完全同意

所以就算英文唔做教學語言的影響並非咁大

自小培養指家庭加學校
學校其實一直都以英文作為教學語言之一

大家都有些相近的地方,只是觀點角度不同
此話題不如就到此為止吧

littlechen 發表於 21-9-2 21:23
何以見得?你有做過統計?
呢啲統計,我諗連ek嘅數據專家都唔會做。不過你得閒多啲上ek, 就會見好類似嘅言論㗎啦

zaba 發表於 21-8-31 14:16
係要時間適應, 但都OK, 特別係英國南部
但似乎比較多去英格蘭中北部, 甚至 Scotland.
真心佩服

我在英国几个城市读书及受训,在中部及东北部,天气冇问题,可能我去得其他国家地方多,知道点先叫做寒冷,炎热!

加上我在外国时候,不喜欢群香港人及中国人,尽量入乡随俗,融入当地社会。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

littlechen 發表於 21-9-2 19:33
英文句子和中文句子寫法不同,學生學習雙語時會懂得自己翻譯,意思互換
如果只有中文作為教學語言,會造成 ...

你呢種諗法咪係真正既單向思考囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-3 07:34

甘如何是真正的單向思考?
只是想了解一下,請賜教

hkpapa852 發表於 21-9-3 07:34

其實呢位網友令我覺得學好中文更重要,睇佢的留言睇到我好多問號

littlechen 發表於 21-9-3 07:57
甘如何是真正的單向思考?
只是想了解一下,請賜教
沒有英文做教學語言,思考方法會完全不同

請問淨係用英文做教學語言而唔用中文,思考方法又會如何呢?

同一間學校同班級中, A同學 和 B同學 既思考方法, 是否會因各類條件一致而思考方法就一樣呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-3 08:35

你意思指用什麼語文跟思考方式冇直接關係,都係以如何教法為主,明白

香港作為一個國際城市,中文和英文缺一不可,沒有中文也是個問題

tkdfancy    發表於 21-9-4 19:52

ok3 發表於 21-9-2 21:15

直接用 CC,唔用XX,咪簡單易明囉~~~

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-9-3 08:35

記得以前讀過科閒科(係乜科都已經唔記得),我淨係記得阿sir第1句就話,人嘅思想會被自己嘅語言局限咗,咁我估讀多幾種語言會少啲局限掛

bobbob 發表於 21-9-3 10:24
記得以前讀過科閒科(係乜科都已經唔記得),我淨係記得阿sir第1句就話,人嘅思想會被自己嘅語言局 ...
語言是思維的基礎

tkdfancy    發表於 21-9-4 19:53

bobbob 發表於 21-9-3 10:24
記得以前讀過科閒科(係乜科都已經唔記得),我淨係記得阿sir第1句就話,人嘅思想會被自己嘅語言局 ...
同意. 比如學咗法文之後, 你講一隻杯時會諗吓隻杯究竟係男仔定女仔. 用中文或英文你只會講隻杯係死物.

pccw2017 發表於 21-9-3 11:13
同意. 比如學咗法文之後, 你講一隻杯時會諗吓隻杯究竟係男仔定女仔. 用中文或英文你只會講隻杯係死物. ...

哦, 咁呢個係名詞既 gender 啫, 唔代表佢哋睇隻杯係"生物"
大部分歐洲語言都有呢個情況
相比起來, 英文其實已經算好容易學, 不過就識學難精囉