用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 移民潮
樓主: lsflsf
go

移民潮  

fwstides 發表於 21-8-26 18:15
係 當大環境已轉,入名校神校也可能只是假象

事實係就算神校校長都選擇退休,呢幾年會好考家長智慧

Can’t agree anymore

joyce2015 發表於 21-8-27 08:02
我估回流嗰批大部分都係用BNO去英國。家長可能只去過旅遊,從未試過在海外生活,去到才發覺很難適應當地文 ...
想當年係英國讀左一年課程已然抵受唔住個邊個寒冬. 英國的冬天係最難頂.

piyohk 發表於 21-8-27 09:59

你鍾意邊份媒體報道呀?不同媒體都有報道喎⋯⋯唔需要帶有色 ...

之前阿哥個醫師接受採訪,其實問咗好小野,但老作成神醫。我自己鍾意睇明報。

回覆 lovebb2 的帖子

😆😆

pccw2017 發表於 21-8-27 12:59
想當年係英國讀左一年課程已然抵受唔住個邊個寒冬. 英國的冬天係最難頂.

係要時間適應, 但都OK, 特別係英國南部
但似乎比較多去英格蘭中北部, 甚至 Scotland.
真心佩服

利申: 喺南部唔同城市住過大約5年.

zaba 發表於 21-8-31 14:16
係要時間適應, 但都OK, 特別係英國南部
但似乎比較多去英格蘭中北部, 甚至 Scotland.
真心佩服

北部治安最差?

而家既現象係,好的/資深的老師走左, 新來一批的老師, 學生要重新適應, 由教學方式以至師生感情又要由頭培養過, 雖然有人覺老師走左, 冇錯職位上係少左競爭, 一批後生既老師可以上位, 但對小朋友係咪好事我唔敢講..
我又冇見到有老師過到去做餐館超市喎, 一般教左10幾年既老師有番咁上下收入, 都屬於中產, 反而見到有兩公婆加埋積蓄, 賣左香港層樓, 係果邊可以買到兩層, 一層自住一層放租, 仔女讀書又免費, 呢種例子就有

princesscupcake 發表於 21-8-31 14:28
北部治安最差?
比南部差. 不過最主要係無乜娛樂, shopping mall 下午4、5點就收. 天氣凍又無乜地方去. 去英國一定要住大城市. 起碼多shopping mall同收遲D. 住Town仔真係悶死你.

princesscupcake 發表於 21-8-31 14:28
北部治安最差?

睇地點, 有啲城市例如 Liverpool, Glasgow 等, 係比較差但就算係 London, 都睇唔同區域, 過幾條街已經可以差天共地

大城市整體治安冇細 towns 咁好, 但就業機會會多好多
有時都需要有取捨

pccw2017 發表於 21-8-31 15:57
比南部差. 不過最主要係無乜娛樂, shopping mall 下午4、5點就收. 天氣凍又無乜地方去. 去英國一定要住大城 ...

唔緊要啦, 大把人喺香港都係煲劇啫, 宅喺屋企囉
我嗰時都係行下 supermarket, 行下 city farm 都好開心
雖然住 London 都唔會下下走出去 zone 1 玩, 正如喺香港都唔會下下走去 TST 咁

zaba 發表於 21-8-31 16:20
我嗰時都係行下 supermarket, 行下 city farm 都 ...
呢個真, 如果唔係特別嚮往放假一定要行街睇戲食飯食糖水再飲兩杯呢種生活, 其實去外國生活未必覺得悶同難頂

zaba 發表於 21-8-31 16:20
我嗰時都係行下 supermarket, 行下 city farm 都 ...
去supermarket已經weekend必定的娛樂, 去London更係了不得行程.

香港高官話: 移民外國只做二等公民, 當然要留港做愛國市民, 跟黨走, 習思想, 留港學習共產主義意識形態,復興偉大中華民族統一.......等等, 面對咁多愛國香港人, 聽到都唔想移民啦

tkdfancy    發表於 21-9-4 19:46
pccw2017    發表於 21-9-1 21:58

fwstides 發表於 21-8-26 18:15
係 當大環境已轉,入名校神校也可能只是假象

事實係就算神校校長都選擇退休,呢幾年會好考家長智慧

目前太快對名校神校下定論
他們可以畢業之後去外國大學留學
不論去到英國讀上去,或者留港,其實也不會相差太大
本港名校神校競爭力仍然十分強

littlechen 發表於 21-9-1 22:25
不論去到英國讀上去,或者留港,其實也不會相 ...

如果無變質

tkdfancy    發表於 21-9-4 19:47

littlechen 發表於 21-9-1 22:25
不論去到英國讀上去,或者留港,其實也不會相 ...

當然啦
擔心如果廢除英文作教學語言.就肯定改變左

littlechen 發表於 21-9-1 22:37
當然啦
擔心如果廢除英文作教學語言.就肯定改變左

連大陸都可以讀英文,唔覺得會廢除英文,唔俾英文做教學語言都無問題,不嬲好多中小中中

Jean1769 發表於 21-9-2 07:16
連大陸都可以讀英文,唔覺得會廢除英文,唔俾英文做教學語言都無問題,不嬲好多中小中中
...

係好大問題,好多中小都會有英文夾雜住,沒有英文做教學語言,思考方法會完全不同
不少中小係更加著重英文閲讀以及文學,故此會沒辦法和世界接軌
大陸本身仍然有用作教學語言,但當外語看待

littlechen 發表於 21-9-2 19:28
係好大問題,好多中小都會有英文夾雜住,沒有英文做教學語言,思考方法會完全不同
不少中小係更加著重英文 ...

唔係好明你講乜

Jean1769 發表於 21-9-2 19:30
唔係好明你講乜

英文句子和中文句子寫法不同,學生學習雙語時會懂得自己翻譯,意思互換
如果只有中文作為教學語言,會造成單向思考