用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF沙田小學vs畢架山小學
go

[小學] ESF沙田小學vs畢架山小學

請問有沒有現時就讀 沙田小學 及 畢架山小學的家長,可以分享中文課的學術情況? 功課多唔多? 多唔多出去補中文?

其實英基小學的學術水平都差不多,分別是在學生自己;功課不會「多」,補習不補習,是家長個人的決定。

dorisho0409 發表於 21-8-24 13:58
請問有沒有現時就讀 沙田小學 及 畢架山小學的家長,可以分享中文課的學術情況? 功課多唔多? 多唔多出去 ...

通常真IS初小都冇乜功課(除了reading)
高小有少量,一定唔會每日三四様,每星期三四樣差唔多。
中學好多

其中主要功課係中文
補唔補睇你要求,local通常補因為想學深啲/繁體,正如local school都會出面學英文不過佢地唔當係「補」。

Radiomama 發表於 21-8-24 23:25
其實英基小學的學術水平都差不多,分別是在學生自己;功課不會「多」,補習不補習,是家長個人的決定。

...

請問你是沙田小學,還是畢架山小學的家長?

964000 發表於 21-8-25 06:35

通常真IS初小都冇乜功課(除了reading)

dorisho0409 發表於 21-8-27 14:07

Sorry我路過搭咀,但我有家屬和朋友兩間都有,真係咁,其實間間IS差唔多,textbook都冇乜。

dorisho0409 發表於 21-8-27 14:03

我只是英基其他學校的家長,只是大概知道情況,不好意思。

請問有沒有現時就讀 沙田小學 及 畢架山小學的家長,可以分享中文課的學術情況? 功課多唔多? 多唔多出去 ...

基本上冇功課,中文按程度分三班。大部份小學,中學都在最高程度中文班嘅學生最後IB中文都選Lang b. 是否補習看你自己嘅決定。唔係太多人補習。

無乜分別

barque 發表於 21-8-28 13:59
基本上冇功課,中文按程度分三班。大部份小學,中學都在最高程度中文班嘅學生最後IB中文都選Lang b. 是否 ...

謝謝你的分享!請問你是哪間小學的家長? 想請問學校的學習氣氛良好嗎? 老師質素如何?

回覆 dorisho0409 的帖子

似乎你問嚟問去都係同一個問題😅而大部分家長都答咗,間間英基其實都差唔多,讀書氣氛都差唔多,老師質素都撞彩.最大分別咪就係個校舍大小規模,沙田大

Saboc 發表於 21-8-29 16:14
回覆 dorisho0409 的帖子

似乎你問嚟問去都係同一個問題😅而大部分家長都答咗,間間英基其實都差唔 ...

如果你覺得我問嚟問去都係同一個問題,這樣你就大錯特錯了!

身為小朋友的家長,即將為子女揀選學校 ,這是做父母的負責任行為。我十分多謝以上各位家長的各種意見 。但畢竟他們沒有回答其子女讀哪一間小學,所以我不能再 further 討論更加深入的問題。

我發問這個問題,並不只是我一人提出的,身邊的家長也很想知道。所以大家一起努力尋找答案。如果你覺得煩厭,可以選擇路過,或者不回答!

小朋友剛從private school 插入BHS grade 6, 中文今年將會由原先三個pathway 轉到兩個。暫時返左個幾星期,無任何功課,小朋友話係課堂上與老師一齊完成,學校并沒有任何書本,暫時亦沒有工作紙派回,所以唔知程度如何,小朋友話中文淺過讀private school  4年級個陣,但就由繁體轉晒簡體字,他就仲係適應當中。暫時都唔會外補,先讀左一個term睇下學校評估報告再決定。

cherry1126 發表於 21-8-29 22:47
小朋友剛從private school 插入BHS grade 6, 中文今年將會由原先三個pathway 轉到兩個。暫時返左個幾星期 ...

很多謝你的詳盡解釋!(emoji)

小學和初中都沒有考試,有校內評估都一般大約Excellent, good and fair唔會有分數。所以同學之間亦都唔會有比較,其實好多時連邊個讀書好都唔會知道。差唔多全部工課都在堂上完成。學校鼓勵閱讀,大部分學生看很多書。大約grade 10開始才每科評估有分1 至 8 級。唔會有名次,基本上冇乜人會討論成績。 如果家長緊張成績,可能會覺得唔安心。

回覆樓主:

非常非常多謝你!令我了解得更加清楚!

請教樓主

如果報ESF, 見申請表要填小朋友在Arts, Sport, Club.... 等資料, 是否要有好表現才有得interview?

謝謝

橋頭妹 發表於 21-8-30 09:59
請教樓主

如果報ESF, 見申請表要填小朋友在Arts, Sport, Club.... 等資料, 是否要有好表現才有得interview ...

對不起 ! 呢層我都唔係太清楚…

橋頭妹 發表於 21-8-30 09:59
請教樓主

如果報ESF, 見申請表要填小朋友在Arts, Sport, Club.... 等資料, 是否要有好表現才有得interview ...

唔使,我小朋友冇乜表現都有得 in. 我個人覺得ESF Y1唔係好睇呢啲。插班就唔知喇。

cherry1126 發表於 21-8-29 22:47
小朋友剛從private school 插入BHS grade 6, 中文今年將會由原先三個pathway 轉到兩個。暫時返左個幾星期 ...

請問原先是讀本地私校?還是private independent school (similar to IS)?