用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CDNIS OR KELLETT
樓主: Sarah1991
go

[小學] CDNIS OR KELLETT

Moonlight819 發表於 21-9-4 18:56
是,那個人不斷說CDNIS的不是,但所說的理據是大部份IS都會發生的情況,什麼很hea 沒功課,拍拖小圈子等, ...

佢專登開個account 數嗅cdn, 好有一種吃不到的葡萄是酸感覺,好懷疑有冇讀過…

Choochootrain 發表於 21-9-4 19:04
佢專登開個account 數嗅cdn, 好有一種吃不到的葡萄是酸感覺,好懷疑有冇讀過…
...

人地account 2007 年開,早過你個account,  唔知唔好亂講

bbba05 發表於 21-9-4 19:21
人地account 2007 年開,早過你個account,  唔知唔好亂講

咁得意…佢唔知亂講又得,我講又唔得…呀bbb 同3b 你地識架?

Choochootrain 發表於 21-9-4 19:55
咁得意…佢唔知亂講又得,我講又唔得…呀bbb 同3b 你地識架?

佢有冇亂講我唔知,亦唔識佢,淨係知你亂講啫。

ckmammy 發表於 21-9-4 17:53
Ivy League, 或者美國最頂尖嘅哈佛 Yale 係最難入。 英國頂尖既相對比較易少少。 今年更加唔使講,咁多狀元 ...

唔知算唔算多,GSIS平均每年20%入 IVY/Oxbridge, 其中3/4係IVY.

回覆樓主:

其實每間學校都有人鍾意有人彈,家長轉得校可能真係唔鍾意,呢樣嘢好主觀,又唔駛話人哋係作故仔嘅

Deutsche 發表於 21-9-4 20:15
其實每間學校都有人鍾意有人彈,家長轉得校可能真係唔鍾意,呢樣嘢好主觀,又唔駛話人哋係作故仔嘅

...

其實間間學校都有人滿意有人不滿意,不滿意的可能因為某些際遇,也可能因為mismatch

964000 發表於 21-9-4 20:14
唔似算唔算多,GSIS平均每年20%入 IVY/Oxbridge, 其中3/4係IVY.
我睇到Gsis 是根据收到的offers的数字算的,HKis 是根据去的学校算的。不过HKIS好似只有三年才统计一次。
My boy was declined by gsis this year and I am wondering whether I will apply him for gsis next year…

Youweird 發表於 21-9-4 20:40
我睇到Gsis 是根据收到的offers的数字算的,HKis 是根据去的学校算的。不过HKIS好似只有三年才统计一次。
M ...

If you are happy with HKIS I don’t see why you must change, unless you don’t plan to go to US. If target US, at GSIS you need to do IGCSE and IB, and at the same time to prepare for SAT etc. It’s really tough.
(Sorry a bit off topic)

我仔現時在CDNIS讀緊G8(上年先入)容許我以用家身份講少少。

可能CDNIS 之前真係高班先開Turbo,但接受家長意見後,而家都已經改善咗,將課程推前左開始,好似我個仔而家日日都有功課,法文堂堂默書,中文唔在講,開學第二個星期已要交作文,第三個星期已有默書。我唔覺可以用hea 形容。而上年G7,呀仔上堂都好忙,好多分組做功課。仲有,如學生數學/英文未達標,就唔洗上法文,來補堂; 而數學每班亦分高低程度組別去教, 以國際來講,都有拔尖補底機制都好好。

IB 在小學時,係着重思維啟發,着重群體合作,為日後IBPD打基礎,課程上,一定冇英制咁注重書本上,亦未必可以比家長好實在觸摸得到。呢樣野真係要睇家長要啲乜嘢野。而前年我參觀學校時,當時老師亦好老實嘅同家長講,如果小學着重Academy,CDNIS 未必啱你。

至於打機,拍拖呢一啲,真係間間學校都有,當然10個老師唔係10個老師度好嚴格去處理,始終都咁大個,你話唔比,佢就唔做咩? 不過過份學校唔會唔理,好似而家學生啲電腦全部加咗學校程式,學生都唔可以自己亂裝遊戲程式。而我自己覺得,呢啲家教都好緊要,我有去過湊放學,暫時所見,啲學生都係乖。

再講補習呢樣嘢,近年好多小朋友都轉左國際學校,邊間冇港媽或者內地家長呀。我朋友個仔剛由LS轉去ESF讀 Y8,已有其他家長叫埋小朋友一齊去補習,Phy Chem Bio 各科補唔在講,仲要補埋未學既Econ。都係果句,睇家長自己要啲乜嘢啦。

總括來說,我暫時都好滿意CDNIS,小朋友亦好開心。

kinder.bb 發表於 21-9-5 12:26
我仔現時在CDNIS讀緊G8(上年先入)容許我以用家身份講少少。

可能CDNIS 之前真係高班先開Turbo,但接受家長 ...

謝謝分享

kinder.bb 發表於 21-9-5 12:26

可能CDNIS 之前真係高班先開Turbo,但接受家長 ...

講得好!其實大多數用家真係咁睇!

Choochootrain 發表於 21-9-4 18:36

佢講緊上堂打機冇老師理,唔係放學系屋企打機呀。我以前參觀過harbour school 又係上機帶headphone 打機。當年都萬五六學費一個月。咁攪真係死。有家長告訴有d學校year 4已討論喜歡邊個等等。

我女今年入咗的IS,老師真係嚴謹,上堂要求專注。我女上左一個星期已冇被老師提醒(我其實好喜歡,上堂專心,break 可以玩自己帶既玩具)

lui 發表於 21-9-5 18:21
佢講緊上堂打機冇老師理,唔係放學系屋企打機呀。我以前參觀過harbour school 又係上機帶headphone 打機。 ...

我小朋友係小學,我自己唔知叫唔叫嚴,我小朋友/同學都有比老師沒收pop it, 放學先比返佢地,我都有收過老師投訴信話我小朋友唔share文具,而同學都耐唔耐收到老師嘅投訴信,又有個別見家長,我唔知咁樣係咪都叫做乜都唔理。
有啲將教仔責任全部歸學校,有啲視學校為小社區,互相學習,大家把尺唔同,你可以唔相信我,因為網絡講乜都得,最好係問身邊真正用家,同埋真係了解點解一間咁差嘅學校都咁多人掙…我唔係話間學校係完美,只係唔係講到咁垃圾…

如果不知道,以為自己入錯了本地教育版,不少家長討論一間國際學校的好壞是以功課的多和控制學生的行為的嚴緊來辨別,足以知道這裏真的有不少港媽!其實外國的教育一直也是如此,之前牛劍等也有人食毒品打架,沒什麼特別,這世界什麼人也有,品行主要來自家庭教育,如果要家長式嚴緊的教育一早不應該選擇國際學校,LS更適合那些家長,上堂連一句說話也不能講!

Moonlight819 發表於 21-9-5 21:57
如果不知道,以為自己入錯了本地教育版,不少家長討論一間國際學校的好壞是以功課的多和控制學生的行為的嚴 ...

好奇想請教一吓,有邊間LS上堂一句說話都不可以講?親身經歷嗎?還是也是道聽途說?

bbba05 發表於 21-9-5 22:44
好奇想請教一吓,有邊間LS上堂一句說話都不可以講?親身經歷嗎?還是也是道聽途說?

...

你真的不知道?由我自己之前讀傳統學校的經驗,到現在親人教了數間LS的經驗,上堂沒有老師的批准,當然不可以隨便自己説話!

Sarah1991 發表於 21-8-24 09:41
We are in cdnis Grade 1 now. Then received year 2 offer from kellett. How to choose?
Both are decent schools.
It is normal no homework in year one in most international schools. For your reference, my friend‘s daighter studied at CDNIS from Grade 1 to 13, IB result 45, studying data science at Oxford right now. (finished undergrade at Cambridge)

Homework is just kind of game and fun in grade one⋯ DO or NOT DO, doesn’t matter.

回覆 annie40 的帖子

Thx a lot! We choose stay in CDNIS!

annie40    發表於 21-9-6 14:11

Sarah1991 發表於 21-8-24 09:41
We are in cdnis Grade 1 now. Then received year 2 offer from kellett. How to choose?

My son is at CDNIS G3 at the moment. To be honest, if you look for homework, they really don’t have any at G1-2, except Chinese homework every Mon- Thurs and read at least 20mins each day. Now at G3, they will start to have home learning (ie homework) once a week. I heard from parents that from G6 they will have homework everyday.

Just to let you know some parents really against homework. During early COVID time, some parents really complained about too much homework… a page of maths a day.

I believe if you look for more structural kind of education, Kellet will fit you better.

Actually which school is better, it really depends on what your family looking for.