用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CDNIS OR KELLETT
go

[小學] CDNIS OR KELLETT

delete

回覆樓主:

as your kid already in G1 ,anything you don't like about CDNIS?

delete

CDNIS is IB while Kellet is Bristish curriculum Depends on what you want.  Kellet is more traditional

Sarah1991 發表於 21-8-24 16:21
Yes. We are in G1. The school opened last week. Just not so academic. No any homework.
I believe most (if not all.....) dont have homework in G1.

peter1 發表於 21-8-24 20:06
I believe most (if not all.....) dont have homework in G1.

Rule of thumb, If a school gives  homework to  G1 besides reading, it’s probably not an international school.

964000 發表於 21-8-24 20:14
Rule of thumb, If a school gives  homework to  G1 besides reading, it’s probably not an internatio ...

Yes..(emoji) For me, I like the school campus of CDNIS.

回覆 Sarah1991 的帖子

我仔仔之前係CDNIS, 之後頂唔順學校太懶散,跟住都轉左Kellett。其實你小朋友年紀仲細,覺得好似冇乜分別,但係當佢上到去upper school, 你就會知道賴嘢啦⋯⋯ 當時CDNIS 俾offer我地,我D朋友都叫我諗清楚,話佢哋去到G10都仲係好Hea,上到去G11先至谷佢哋,但係已經太遲啦,出去搵人補習都補唔切。但係當坊間個個講到CDNIS 咁難入,人哋收,梗係衝住入去啦!
不過,又depends on 你會唔會係CDNIS 完成個IB diploma 先去外國?定係喺呢度讀幾年就都會走?但係如果你諗住喺度讀上去G12,咁我勸你都唔好抱好大期望,佢哋好識做PR/ marketing,令到外間同埋家長覺得佢哋學校做得唔錯,但係讀咗幾年我真心覺得名過於實,細心啲去睇吓佢大學入學情況,其實相比起其他一線國際學校就真係麻麻地,當然每個人嘅judgement 唔一樣,以上都係我自己嘅睇法,不喜勿插。

3BBunited 發表於 21-9-4 11:48

我仔仔之前係CDNIS, 之後頂唔順學校太懶散,跟住都轉左Kellett。其實你小朋友年紀 ...
你唔講我真係唔知。十幾廿年前呢間學校一直比我嘅感覺都係hea,課程較淺。 係近呢幾年唔知點解突然好受歡迎,變咗一線頭國際學校, 個個要爭崩頭考入去。 但我又奇怪如果上到高年班都係 hea 嘅話, 點解都出到幾個ib狀元, 40分以上都有唔少。亦都有學生考入劍牛。 香港家長好現實,邊間 IB 成績高就去邊間。 所以如果唔係佢 IB 成績有番咁上下,都唔會無端端被咁多人追捧。

我仔仔之前係CDNIS, 之後頂唔順學校太懶散,跟住都轉左Kellett。其實你小朋友年紀 ...
轉左kellett 感覺如何?

ckmammy 發表於 21-9-4 12:18
你唔講我真係唔知。十幾廿年前呢間學校一直比我嘅感覺都係hea,課程較淺。 係近呢幾年唔知點解突然好受歡迎 ...

入面多港媽,一定多外補,靠自己谷。佢地中意cdnis中文程度相對其他國際學校高d,講親呢間學校有咩好都係話中文好同campus靚,冇乜人提及佢其他野。我都記得以前cdnis唔係被追棒對象.....

cm123 發表於 21-9-4 14:54
入面多港媽,一定多外補,靠自己谷。佢地中意cdnis中文程度相對其他國際學校高d,講親呢間學校有咩好都係 ...

好似大部分考中文B SL, 同 ESF 差不多?

回覆樓主:

CDNIS 輕鬆得黎又攪到好成績,邊個唔想?唔通下下谷到跳樓先叫好學校?仲有CDNIS 校風純樸。學校除咗硬件成績,軟件對學生果種愛唔係讀佢你係唔會感覺到!返學除咗睇成績仲要睇好多外在環境,個人發展,如果只係要成績不如去讀local school啦

其實有邊間IS初小唔hea
不過中學好多都會逐漸開turbo,否則可能仲擔心。
另外小學階段British curriculum係會相對IB感覺上深D 同structured d.

你仔仔是幾多年前讀?我囝囝現在讀緊Lower school,完全一點也不覺得hea, 每天在學校會寫writing和有中文堂,一周有一、兩次中文功課,最喜歡當然是學校的大足球埸和泳池,來緊PE堂可上游泳課,其實選擇國際學校就是認同它的理念,讓小朋友留白,有時間多閲讀和發展興趣,如果追求多功課和谷,我一早也不會選擇IS而選擇LS!

ckmammy 發表於 21-9-4 12:18
你唔講我真係唔知。十幾廿年前呢間學校一直比我嘅感覺都係hea,課程較淺。 係近呢幾年唔知點解突然好受歡迎 ...
每年係有一兩個考到45分,前幾年都仲會有一個半個入到囉oxcam, 不過一直冇咩人入到Ivy League, 今年5-6個考到45分,冇人入到Oxcam, 只有一個入imperial?! 即係學校consular connection 麻麻地⋯⋯ 所以有時要睇埋學校畢業生入到啲乜嘢大學,先最緊要…. 講真讀國際學校入大學,有時佢哋學校嘅consular connection 都好大關係。

Choochootrain 發表於 21-9-4 16:01
CDNIS 輕鬆得黎又攪到好成績,邊個唔想?唔通下下谷到跳樓先叫好學校?仲有CDNIS 校風純樸。學校除咗硬件成 ...
講真讀得國際學校,預咗就唔想谷得咁犀利!但係學校係唔會點理你,開心學習,但係又去到G11先谷,咁試問學生點追呢?有唔少高年級嘅家長,都係咁同我,佢哋係好心提我,如果我要準備而家要喺出面補習定。
CDNIS 校風純樸?!lower school我唔知,去到 upper school 啲學生坐後排上堂打機,老師知道都冇理佢哋,老師教得求其,老師自己上堂食薯片飲汽水,等閒事。男同學打交,久不久都有,同學間大把小圈子,bullying ,係學校D小情侶走得好埋,以上所有嘢老師都唔會理。以上咁多事,唔係用家,係唔知道啊?

CDNIS唔係我杯茶,唔好意思,軟硬件我唔合我要求。講完。

3BBunited 發表於 21-9-4 17:30
每年係有一兩個考到45分,前幾年都仲會有一個半個入到囉oxcam, 不過一直冇咩人入到Ivy League, 今年5-6個考 ...
Ivy League, 或者美國最頂尖嘅哈佛 Yale 係最難入。 英國頂尖既相對比較易少少。 今年更加唔使講,咁多狀元爭入。暫時最多人入到美國頂最尖嘅好似係得 HKIS, 仲有無邊間?

3BBunited 發表於 21-9-4 17:53
講真讀得國際學校,預咗就唔想谷得咁犀利!但係學校係唔會點理你,開心學習,但係又去到G11先谷,咁試問學 ...

你講果啲,打機,打交,拍拖,小圈子,我反而真係好想知邊間學校係冇 同埋依啲唔只係學校問題,都係家教問題,冇家教讀乜學校都冇用!
依杯茶唔岩你飲唔緊要,事實係大把人掙住去飲。試問如果唔好又點會咁多人掙?仲要一年比一年多!
如果唔係CDNIS 好,你小朋友又咁易轉到校?話收就收你?

Choochootrain 發表於 21-9-4 18:36

是,那個人不斷說CDNIS的不是,但所說的理據是大部份IS都會發生的情況,什麼很hea 沒功課,拍拖小圈子等,有些懷疑她小朋友是否真的讀過,而且她所說那些世界頂尖的Oxcam當然不會有很多同學升讀,她說轉讀的Kellett也沒多人入讀呢!