用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 YCIS VS AISHK
go

[中學] YCIS VS AISHK [複製鏈接]

Local school男生,轉去讀7年級,兩間也有offer,其實都希望排隊入ESF,如何選擇?謝謝!
   3    0    0    0

朋友女女插班讀緊AISHK七年級,佢係響外國返來,女女第一次響香港讀書,
佢女女話學校啲同學好曳,好wild,老師未到會講粗口同寫響黑板,
佢覺得仲曳過佢外國啲鬼仔同學
耀中我諗文化上會比較接近香港人

我覺得以上comment對間學校太唔fair, 一句我朋友女女乜乜乜就話啲同學好曳,每一間學校都各有其特色及教學方法,耀中或者AISHK各有千秋,前者可能中文會較強,後者則較為cultural mix,視乎家長及其子女的愛好。

fijimum 發表於 21-8-24 09:27
我覺得以上comment對間學校太唔fair, 一句我朋友女女乜乜乜就話啲同學好曳,每一間學校都各有其特色及教學 ...

我都係轉述用家體驗,佢講得出實例。
咁總有乖同學既,我朋友個女都係。
而且我覺得中學生在冇大人老師在場環境講粗口,老實說平常事啫。
中學啦,男仔有幾多個響大人老師背後會唔講丫,唔係侮辱人就OK啦。
或者朋友女女好文靜,啲同學活躍好動就感覺曳曳地。

仲有睇你小朋友將來有冇得去外國工作生活
澳洲國際中文都幾淺,淺過好多有用繁體字教中文既國際學校
讀完中文得半桶水,響香港生活半天吊
耀中中文就好深

Aishk多foreigners 或者澳紐passport holders,大部份會去外地升學或生活,相對英文強;耀中應該多國內人,普通話或中文會强。

可以睇吓個video, 幾有趣
https://youtu.be/ySrX39r3JYI

Star.Star 發表於 21-8-24 17:03
仲有睇你小朋友將來有冇得去外國工作生活
澳洲國際中文都幾淺,淺過好多有用繁體字教中文既國際學校
讀完中 ...

如果係由local school轉去AISHK,學生可以讀Native stream的中文,最終IB 亦可以考Language A,所以中文科的深淺同小朋友本身的程度掛勾。

mindfulmom 發表於 21-8-25 22:02
如果係由local school轉去AISHK,學生可以讀Native stream的中文,最終IB 亦可以考Language A,所以中文科 ...

自小讀上去的好淺,低年級比本地既中文淺兩三年,
隨住學生成長,佢對中文冇需求,生活學習同朋友都偏向英文,會更加難追
到中學就唔止同本地相差兩三年
唔會去外國生活既話,多數會揀中文強既國際學校
唔係話澳洲國際差,係唔同家庭未來去向而作出合適的計畫

Star.Star 發表於 21-8-26 08:37
自小讀上去的好淺,低年級比本地既中文淺兩三年,
隨住學生成長,佢對中文冇需求,生活學習同朋友都偏向英 ...

樓主係由local 轉入 Y7,所以我先至分享中學的中文情況,以供參考。

同意你所講,低年班雖然日日有中文堂,但程度淺,未能滿足對中文好有要求的家庭。
‹ 上一主題|下一主題