用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班的感受
樓主: aiko_0428
go

面試班的感受   [複製鏈接]

回覆 aiko_0428 的帖子

面試班所教授的知識, 有機會是小一小二的課程內容, 升K3的小朋友不懂, 就被批評為沒有常識/common sense...

在經歷完所有小一面試後, 發覺大部分的面試班課程內容是不需要的, 所以也不需太介意面試班老師的 comments 啊!

回覆 TY168 的帖子

無錯,到頭來自信心無左,仲要浪費金錢時間,分分鐘影響埋親子關係

aiko_0428 發表於 21-8-24 11:51
回覆 HK-CR7 的帖子

其實我簡個間已經係比一般出面開心架啦,初初覺得都幾好,堂堂都開心,但一到模擬面試 ...
我小朋友都係比較坐唔定,所以唯有隨緣

回覆 jazzcf 的帖子

無錯,老師就話佢常識唔係咁好,我唔明佢點定義,成日拋d問題比我叫我教佢,又叫我教佢講故事,大佬呀,我識教就唔洗上堂,我自己返學教佢啦🥲

bbellchung 發表於 21-8-23 18:25

唔講差啲,點嚇到你怕繼續課金。萬一考唔上,佢又可戴定 ...
AGREE, 好多朋友既小朋友 K2~K3 已經外補好多學術加興趣, 如升 P1 也要上面試班, 家長同小朋友都會好大好大壓力
個人認為 K3 升P1 打好學術基礎是必然,  應對禮貌跟日常生活便可以了 ~ 隨緣.
要上面試班 都等到 P6 升 S1 啦.  

aiko_0428 發表於 21-8-24 11:58
回覆 jazzcf 的帖子

無錯,老師就話佢常識唔係咁好,我唔明佢點定義,成日拋d問題比我叫我教佢,又叫我教 ...

其實面試班又點可能教曬面試所有野丫, 老師幾時都會拋返個波比你架喎, 一個星期老師見佢幾耐你又見佢幾耐?
可惜太多人見到有成功例子就去報, 以為可以令小朋友脫胎換骨, 但其實面試班極其量可以教到小朋友一般禮儀, 技巧, 同埋佢地比較知道行情貼市(主要問題類別),
加上最後老師既評語(找出問題當然係負面的吧!), 積極點對症下藥, 才是上面試班的真正目的, 加油吧!!!!

補習/面試班
點都要自已返去跟,佢只係幫你找出問題所在
你要對症下藥
記得唔好把所有責任推哂比老師
不 過你問我,我就覺得如其去面試班,不如睇下自已小朋友差D咩
去學習好過

反正大把人係無參加,但大把OFFER
總知記住,要跟進

我好明白樓主你的感受,我小朋友都上面試班一段時間,到左依家,莫講話小朋友頂唔順,我自己都頂唔順了,受制於課程時間問題一星期一堂每堂得一個鐘,老師真係唯有將個波拋番比我,面試班就變左測驗班咁,每次去測下小朋友何進度,然後咪又係靠家長去跟進,好GE老師會O係課後將每一項的表現詳細講,試過有差GE老師只係講我小朋友做得唔好的地方,聽左幾堂之後我開始懷疑佢係咪講緊白痴定廢柴…只有錯冇做對的? 再者就係,面試班成日考埋小朋友一D佢地呢個年紀冇可能識的知識,個範圍之大同深,當我終於教識佢呢樣,老師又開始話佢第樣差要我跟,好似永遠冇得停永遠冇盡頭咁.....得果幾歲人仔每日操練.......依家臨要面試了,我都考慮緊唔想再上面試班了......同路人 加油!

面試班唯一作用是比機會小朋友知道什麼是面試. 上得多我覺得是浪費金錢及時間. 其實面試都是睇小朋友的日常. 為何要比錢同一大班等老師輪流教, 唔自己教或比小朋友玩中學習. 如果小朋友性格未定未READY, 面試班不會幫到你, 老師只會比壓力要求家長處理好! 更加不要以為某面試班有同學入到名校, 就以為自己有份. 最後絕對可能是美麗的誤會!

我自己係buy面試班,但我認同一星期一日一小時,唔好淨係靠佢,所以我定位面試班老師要做到教練,第一教到小朋友熟悉面試題目,第二揾到小朋友有咩強弱,第三小朋友有弱嘅部分,教我係屋企點跟,暫時我個位做到

咁你有無問返老師可以點係屋企教?好似常識,話佢弱,咁即係佢有範圍問小朋友,咁你有無問返錯邊到,或者屋企有咩範圍可以温?
如果老師咁都唔答,就真係hea你,唔值得再上了

回覆 yeeling0101 的帖子

其實常識好廣泛,有好多野都可以學,正如解難能力都有幾百樣要解,唔通就要識晒就100就叫做達標?我就算學晒就100樣常識,佢又話你科學弱,普通話,英文,中文,等等,我已經比佢上英文堂1-5,佢都話佢英文麻麻,又或者可以講,我仔未能達到考神校既標準,我知叻既人大有人在,所以如果要同其他小朋友比較既話,我覺得呢個面試班我唔值得再上,因為我根本只係睇到小朋友既缺點,長期咁樣,唔好話小朋友無晒自信,就連我作媽咪本身好有動力,都唔想再努力

我小朋友弱既點就係坐唔定,佢要我每日訓練佢有耐性咁坐得定,我覺得好似訓練緊狗咁,要佢坐就坐要佢企就企,我自問唔係怪獸家長,想入一間活動教學既直資,因小朋友好動,但係面試班要求佢坐定定,咁同我最初期望佢入間活動教學既學校背道而馳,我覺得每個小朋友都有唔同既性格,但面試要求只有一種,坐定定你就達到佢要求

再者,佢越上越差,作為家長,我就點努力都無用,因為佢要佢坐定,我點訓練呢?我每日都同佢學晒中英數,我既時間就係比晒佢,我再努力換來佢既評語,我個刻覺得我同小朋友既努力都無人睇到,只係只有負評,每一堂聽完佢評語就心情勁差,所以我只好選擇唔再上,再上影響我情緒

身為過來人,我覺得面試班的作用是:
1. 俾小朋友大概知甚麼是面試;對慢熱內向小朋友尤其重要。當然有好多人覺得「安排多幾次面試warm up都可以」;但我家犬兒是不行。不想嚇怕佢。所以寧願俾錢「買經驗值」。
2. 俾家長大概知道坊間水平及程度。不是考不考神校的問題。旨在神校的一樣去考二三四五六七線直私。自己知道一個大概。不存在過份期望;做好期望管理是有幫助父母在考小期的情緒的(子女資質特優類不在此限)
3. 了解小朋友強弱項。同意面試班老師較mean 較harsh 較demanding; 唔講得誇張點叫家長繼續俾錢呢。但正常來說,再誇大,也未至於無中生有。多聽意見,有則改之,無則加勉。做家長要學識自己判斷需要。難道佢叫你教小朋友時事,要了解阿富汗局勢你又去教咩?!不要高估或低估自己小朋友,聽取意見。最後做定唔做都係睇家長自己。

面試才開始,不要給自己太大壓力。我絕對認同的是家長才是最重要的面試班老師。面試班本身,是一個「安心錢」。

加油。祝考小順利。

aiko_0428 發表於 21-8-24 18:27

我小朋友弱既點就係坐唔定,佢要我每日訓練佢有耐性咁坐得定,我覺得好似訓練緊 ...

家長,你要了解殘酷現實的真相是再活動教學的直私,都係想收一批能做到收放自如,該活時活,要靜時靜的小朋友。活動教學,是以不同形式去學習,不是為收活潑好動小孩而設。

讓孩子明白在適當的時候做適當的事;是考小第一要點。

ipki    發表於 21-8-25 09:45

明白了,你以往面試班老師風格係只有彈無讚對吧?確係唔好受,搞到大家都有壓力。所以有機會再上的話,揾一個會讚會彈亦教你點執的吧。
感謝你令我有反思,我上緊呢位老師成日都讚完一大輪先講有乜要改,可以點改,有時我諗會唔會讚賞嘅部分無乜用,依加我明白,其實小一面試係長跑,確係要有讚賞去幫小朋友同家長有力跑落去。
希望大家順利

回覆 lambeanmama 的帖子

認同。講到再活動,都係要坐定上堂的。

面試班我上。只係比佢適應下面試模式。所以我我5月先上。。學術根本係家長教。。面試班只係比個大綱你家長曾經出過d乜。
到故事個part 我仔都弱,我都5g 點教好。因為我都5係講得好好。。老師不斷叫我要去train,話佢弱。日日都有故事時間,講下書ga故事,已經好誇張去表達。。到佢哋翻講就,唉。不過算la 我都無去train 講故事只係由細到大ga 親子活動。。
我有2個小朋友,哥哥有上面試班。得一間私立收。讀緊津校。
細佬今年都有上面試班。。結果5知。而家先開始in

回覆 Kumi33 的帖子

先教連接詞,故事個大框通順流暢先,再深造教形容詞
‹ 上一主題|下一主題