用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: spstk
go

插DB   [複製鏈接]

DD仔 發表於 21-8-26 12:40
多謝你. 你囝囝好叻
睇嚟如果晤夠定力,入咗放牛班,都幾危
而且到高中,IB變相差唔多等同精英班 ...

我不觉得是放牛班,是他们自己用来开玩笑。补充一下,这些班在中英数,分sect,採取小班教学。

不是,如果想入香港神科,三大,JUPAS 易一d,整体位多些,入学分数低些。医学院收DSE成绩香港最高1.5%的学生,36/42。IBDP就收全世界最高的0.5%,43/45。

高中NSS叻果班选择Physics, Chem, Bio or Economics + M1 /M2。

lB因为是直资,上限是60个位,中三级头十都会选NSS,因为只要专注考试,不用应付太多及太深功课。叻考试嘅学生应该选NSS。

我特别用NSS及lB,这两个是学制,DSE及IDBP 是考试,这里不少人本末倒置了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Cherishvalue 發表於 21-8-26 13:45
IB 不等於精英班。有成績好的學生因為IB 選科和語文的限制選讀DSE。 不過學校無在網上公佈DSE 成績,又真 ...

學校剩係宣傳IB成績有幾勁,但DSE成績就冇乜點講。60個IB位又好似話係睇中三成績排位,所以又真係似係精英班咁。
不過AnChan59話叻考試嘅,讀DSE仲着數,又係喎

DD仔 發表於 21-8-26 14:31
學校剩係宣傳IB成績有幾勁,但DSE成績就冇乜點講。60個IB位又好似話係睇中三成績排位,所以又真係似係精英 ...

考試叻嘅考DSE 我無comment, 我地就只是考慮哪個學制更適合自己的兒子。

IB 位除了看中三成績還有面試和入學試,我唔會話精英先讀得報得囉!

回覆樓主:

其實呢個星期問咗好多人,意見不一. 我無非都係想比最好嘅安排個仔, 大家千祈唔好見怪.

小朋友就冇咩運動細胞,所以學界比賽就不是一個考慮, 但有啲掙扎(由有船變冇船)。

多謝好多有心人分享, 真係感激不盡。

ANChan59 發表於 21-8-26 13:52
我不觉得是放牛班,是他们自己用来开玩笑。补充一下,这些班在中英数,分sect,採取小班教学。

不是,如 ...

想請教各位:我個仔係插班DB現在G9,兩年都係放牛班,多問一下是否除了頭三班外全部都是放牛班?如果成績在前100名內,請問係咪可以申請入ib機會都比較大?

decboyhk 發表於 21-8-26 21:38
想請教各位:我個仔係插班DB現在G9,兩年都係放牛班,多問一下是否除了頭三班外全部都是放牛班?如果成績 ...

事實上是補底班,不是放牛班,班囝自己開玩笑。

補底是有原因的,我兒子不喜歡做功課,所以考試未考先讓賽,少收15%。到G9交足功課,對閒科上心d。他之前不喜歡大部份閒科,以為考得差唔駛讀,後來知道係要考得好,才可以唔揀閒科。

應該係,兒子當年有同學去到120+都入到,因為他一直修法文,冇中文,NSS不適合那個同學。成功與否不是入大學的靠分數排名,要筆試,面試,有些考得好前嘅唔得係因為面試,幾個老師覺得NSS更適合他們的學習模式!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Cherishvalue 發表於 21-8-26 15:02
考試叻嘅考DSE 我無comment, 我地就只是考慮哪個學制更適合自己的兒子。

IB 位除了看中三成績還有面試和 ...

我刚才正想补充,因为有电话,所以停咗,刚刚发出来,部分跟你不谋而合。

tkhhung 發表於 21-8-24 12:29
港島邊間男校先?如果1B 去DB 預咗英文底子要好好 及每日行樓梯上去當健身 DB 有兄弟情 對以後發展有 ...

插班之後,以為自己喺小學及原來中學英文頭幾個,入到嚟只得百幾,請問他們相差好像只在十零分就已經一百?請問各位高人在DB如何提升英文能力?

decboyhk 發表於 21-8-26 21:38
想請教各位:我個仔係插班DB現在G9,兩年都係放牛班,多問一下是否除了頭三班外全部都是放牛班?如果成績 ...

1) 我唔會用放牛班形容 D/S/P 以外的班別。

2)先不問成績,學生和家長有研究過IB課程嗎? 孩子語文能力(特別是英語)和自我學習管理能力如何? 對大學選科有甚麼看法?  點解學生覺得本身適合讀IB?

3)成績前列的學生當然有優勢,但IB 不是名次排名先選(跟NSS 選科排序不同),面試和甄別考試同樣重要。

Cherishvalue 發表於 21-8-26 23:17
1) 我唔會用放牛班形容 D/S/P 以外的班別。

2)先不問成績,學生和家長有研究過IB課程嗎? 孩子語文能力 ...

覺得PM都0K,有80+入M, 但英文百幾應該如何提升, 請教各位一下。但小兒百幾就L未知會否可以有機會入IB?

decboyhk 發表於 21-8-26 23:16
插班之後,以為自己喺小學及原來中學英文頭幾個,入到嚟只得百幾,請問他們相差好像只在十零分就已經一百? ...

我唔知你孩子原來小學/中學程度,好難評價 (雖然我D仔英文都考過百幾!)

只可以講DB 仔嘅程度差異是非常大,排前面嘅仔有D真的識飛! 你話相差十零分就已經一百是指英文科嗎? 我記得呀仔G9 考英文80 分已經排4X (全級平均分是68分)可想而知前面D仔是非常高分。

到G9提升英文能力就要看學生自己,有人補習幫到手有人唔得,多寫多看多搵人改文(口語聆聽一般DB 仔比較少問題),要呀仔自己有決心去改進自己的英文/知道自己問題所在才有辦法改善。

spstk 發表於 21-8-26 15:32
其實呢個星期問咗好多人,意見不一. 我無非都係想比最好嘅安排個仔, 大家千祈唔好見怪.

小朋友就冇咩運動 ...
由有船變無船,即係由SPC插去DB
坦白講,個人覺得係無謂之舉

IAL認受性不比IBDP低,而且如日後打算去英國升學,絕對比IBDP更著數

而且IAL只需考4科,難度相對較低。

攞得船基本上唔難入IAL stream。就算唔得,留係SPC讀DSE應該更有保証。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

插班之後,以為自己喺小學及原來中學英文頭幾個,入到嚟只得百幾,請問他們相差好像只在十零分就已經一百? ...

DB 就不知道 我知它對家 90幾分英文大有人在 85分以上都好多 一山還有一山高 普遍平均高外面10分左右 最緊要跟得上課程最重要

hkpapa852 發表於 21-8-27 00:41
由有船變無船,即係由SPC插去DB
坦白講,個人覺得係無謂之舉

好多父母走唔出"名氣"的旋渦!如果唔係讀得好地地又有船,洗乜走去考插班!

為個名氣, 值唔值得真係見仁見智, 樓上好多留言都話轉㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-8-27 08:40
好多父母走唔出"名氣"的旋渦!如果唔係讀得好地地又有船,洗乜走去考插班!

為個名氣, 值唔值得真係見仁見 ...
我地路人甲乙丙係度吹吓水食吓花生啫!
應該幾日前就決定晒啦!

IYY    發表於 21-8-27 22:39
gracelam    發表於 21-8-27 09:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 21-8-22 16:11
SJC 都好好呀。不過如果有機會想讀IB 就宜家轉啦。
讀緊SJC,想讀IB,唔係應該諗向上望嗰間咩?

王家爸爸 發表於 21-8-27 10:44
讀緊SJC,想讀IB,唔係應該諗向上望嗰間咩?
如果有門卷就應該開開心心開學去啦我估.

我聽朋友講,DBSPD 4年班英文程度係一般中學F2程度,咁DBS嘅英文程度,可以想像有幾深。好多中文小學升上去嘅,無論以前英文考得幾前,去到都有排追。
原來係真嘅

DD仔 發表於 21-8-27 11:26
我聽朋友講,DBSPD 4年班英文程度係一般中學F2程度,咁DBS嘅英文程度,可以想像有幾深。好多中文小學升上 ...

我聽一個補習英文老師講, 佢有個學生係男拔小五生, 比份 英文DSE PP佢做, 佢嘅分數係高過幾位讀中四英中嘅哥哥姐姐
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-8-27 11:39
我聽一個補習英文老師講, 佢有個學生係男拔小五生, 比份 英文DSE PP佢做, 佢嘅分數係高過幾位讀中四英中嘅 ...

正常 特別DB 我細仔小六時 英文老師考他們DSE 卷 他話識一半 (當然不是DB 學生)現在學校課本高咗一年級 他都話淺

IYY    發表於 21-8-27 22:43
‹ 上一主題|下一主題