用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: spstk
go

插DB  

其實要入DBS IB 唔係咁難,一般全级100内都有機會,係睇你適唔適合。不過DBS係两極化,一半讀書叻,一半其它技能,睇你属邊group,今年DSE知都有幾個入醫科,唔差。過來人,我轉

spstk 發表於 21-8-22 10:42
值唔值得由港島男校轉過去呢?
由吾洗比錢轉去要比吾知會唔會後悔。

我投 轉 ~~~

bearbear2003 發表於 21-8-22 21:10
其實要入DBS IB 唔係咁難,一般全级100内都有機會,係睇你適唔適合。不過DBS係两極化,一半讀書叻,一半其 ...
就算唔係過來人,單單凴個名,已經值得轉,更何況有IB讀,將來繼續(今年的情況)的話,IB無論如何亦比其他考試制度更容易獲得神科資格(若不在乎學費的話)

PS:我係窮鬼,不會轉.亦無可能入到DB

如果學費可以忽略不計,轉。

醒目開學勳章 貢獻勳章

ar_mak 發表於 21-8-22 14:35
明白但係吾知第時入吾入到
如果目標係IB,先入同後入最大分別係你有後路,選擇仲响你手
如果你一面倒覺得DB好,唔駛考慮,你就唔會出post 啦

恐龍家

王家爸爸 發表於 21-8-22 20:27
如果係SPC,就唔好轉啦。

今年有人插到SPC,最終去咗DBS

海之風 發表於 21-8-23 07:08
今年有人插到SPC,最終去咗DBS
兩間都係插班,可能我都係揀DB,不過如果讀緊SPC,可能未必再去考DB插班
其實我最欣賞DB校園和學習環境,氣氛,覺得男仔可以玩的好開心。除了成績,小朋友的總體學習體驗也要考慮。
學校也有唔少讀書人,如果興趣在讀書,都可以讀的非常好。如果興趣在其他,也多空間發展。

至於讀IB還是DSE,睇小朋友自己適合程度,有選擇好過無。

IYY    發表於 21-8-23 20:53
王家爸爸    發表於 21-8-23 12:44

spstk 發表於 21-8-22 10:42
值唔值得由港島男校轉過去呢?
由吾洗比錢轉去要比吾知會唔會後悔。
唔會轉,自己覺得搵嚟。屈指一數,港島男校有幾多間,數到既都係band 1,樓主小朋友又插班成功,除非靠特異入,又真係鍾意DB到不得了或非IB唔讀唔得(如是,就唔會開post),即代表小朋友是band 1生亦讀到既,去邊讀書都一樣。

中學生唔係小學生喇,已經有好穩定既社交圈子,要放棄再從新建立唔係容易事。中學生肯去考插班(除非自己想),已經係好聽話喇,除成績因素外,要考慮一下小朋友轉校既心理影響。

PTL_L 發表於 21-8-23 08:59
唔會轉,自己覺得搵嚟。屈指一數,港島男校有幾多間,數到既都係band 1,樓主小朋友又插班成功,除非靠特異 ...

你的假設係小朋友自己唔想轉,已經有穩定社交圈。不過,最近1,2年返學日子少,好多活動取消,如果剛剛讀中一,中二,歸屬感未必好強。
我一個朋友,佢哋讀兩間VS最多的官津男校之一,都打算去考DB插班。

b3410 發表於 21-8-23 09:41
你的假設係小朋友自己唔想轉,已經有穩定社交圈。不過,最近1,2年返學日子少,好多活動取消,如果剛剛讀 ...
其實我想講,中學生喇,插班與否,應該係小朋友想,唔再係大人想喇。

PTL_L 發表於 21-8-23 09:55
其實我想講,中學生喇,插班與否,應該係小朋友想,唔再係大人想喇。

絕對認同!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

所以父母只能輔以分析,最终學生自己决定,我仔都係自己决定轉,但我會同佢分析利弊,唔駛考慮學費,so far,佢都覺得選擇正確

PTL_L 發表於 21-8-23 09:55

中學生想係無用嘅,除非,佢諗得掂啲學費~~~

mcl203 發表於 21-8-23 12:27
中學生想係無用嘅,除非,佢諗得掂啲學費~~~
咁本身已經讀緊唔駛學費,咪唔駛考慮囉

myfatgal 發表於 21-8-22 17:03
有冇可能樓主本身講緊嘅港島男校就係SPC 呢?由SPC又值唔值得轉去DB呢?

唔會啦,樓主話「由吾洗比錢轉去要比」嘛。

不過唔講原本係邊間,又唔講小朋友本身嘅情況,其實大家都只可以好籠統咁答。

我會轉,相信有心讀,入IB 唔難,而亞仔又可打D1, 相信佢會開心

咁其實樓主既小朋友 係而家間學校讀得開唔開心? 同班同學夾唔夾到?

係DB又讀IB又玩埋D 1? 我怕個囝囝有無咁多時間應付啫

ckcleung 發表於 21-8-24 08:55
係DB又讀IB又玩埋D 1? 我怕個囝囝有無咁多時間應付啫

讀IB 又勁玩ECA都唔係甚麼稀奇事。D1 / music / 其他項目 大佬比比皆是。

不過會講如果只著眼IB 成績而不喜歡或欣賞學校其他特色(唔一定個個家庭buy)就唔好轉。我會講IB 成績是甜品,你鍾意食主菜先啦,尤其是插初中。