用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS 中學未批
go

[中學] NAIS 中學未批 [複製鏈接]

我朋友好嬲,個仔插班,返學前一日先講無牌,收生同$$就照收,最后一分鐘先講ONLINE LEARNING,無路可訴!

https://std.stheadline.com/daily/article/2386304/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E6%95%99%E8%82%B2-%E6%95%99%E8%82%B2%E8%A6%81%E8%81%9E-NAIS%E6%96%B0%E6%A0%A1%E8%A8%BB%E5%86%8A%E6%9C%AA%E6%89%B9-%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%94%B9%E7%B6%B2%E8%AA%B2-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E8%A9%AB%E7%95%B0

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2174241/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-NAIS%E7%A8%B1%E8%BF%8E%E6%96%B0%E6%B4%BB%E5%8B%95%E7%8D%B2%E6%89%B9-%E6%95%99%E5%B1%80%E5%90%A6%E8%AA%8D

1    0    0    0

校長已send email 交代處理方法,學校同EDB 關係良好,應該事情會好快解決。

家下好多學校都會未出牌急收生, 但好彩舊址都係學校,應好快會批!

剛收到校長email, EDB 批了license, 中學生可以正式到觀塘campus 上課了!

回覆樓主:

星期一可以開學,希望大家都開心開學。

Bobo55 發表於 21-8-20 11:02
我朋友好嬲,個仔插班,返學前一日先講無牌,收生同$$就照收,最后一分鐘先講ONLINE LEARNING,無路可訴!
...

其實教育局批唔切, 唔可以全怪學校。

未都最後一刻, 又點知批唔切?所以呢啲嘢根本冇得提早通知。

事情發生後, 校長都已經用各種渠道同家長解釋, 算係非常之有交帶。甚至曾經都作過最壞打算返藍田小學借用地方。crisis management都算做得不錯。

呢啲事學校控制唔到, 學校做到咁己經好好, 作為家長, 呢件事反而令我對學校加分。而家長們亦表現成熟, 唔會一味只識鬧人, 所以學校家長亦都質素好高。

Lalaji 發表於 21-8-30 21:38

認同,上星期仲收到校長email 改善學校同家長溝通嘅方法,校長仲俾咗不同timeslots 俾家長book時間面對面傾談,我都對學校加分

依家批牌件事已settled down, 希望學生可以好好享受學習

Lalaji 發表於 21-8-30 21:38

NAIS行政處理唔錯,但對於始終新校,暫時近年IGCSE同第一年IB成績都唔算突出,大家點睇?

Deutsche 發表於 21-8-31 08:42
NAIS行政處理唔錯,但對於始終新校,暫時近年IGCSE同第一年IB成績都唔算突出,大家點睇?
...

IB 同 IGCSE成績嘅問題其實係反映返佢哋開校嘅時候收生嘅情況。作為一間新嘅學校比較難吸納到精英學生, 甚至乎連學生數量都非常之少。所以佢哋公開考試嘅成績未能夠完全充分反映學校本身嘅教學質素。

另外, 佢哋嘅收生準則主要唔係睇成績, 所以並未冇"揀卒"。所以相比其他國際學校專揀精英, 而且有漂亮往積吸引精英學生,自然比較難比較。

所以簡單嚟講, 學校並未能夠做到“精英學生集散地”嘅呢一個狀況。

不過好老實, 學校課程本身一啲都唔淺,而且老師亦好有心機教, 所以學校嘅output已經係做到足。我個人寧願揀呢一種學校, 好過有教得淺全靠父母幫小朋友外補的學校。

所以我會形容nais為一個有一個好有心機教嘅教練嘅乙組球隊, 而外面有好多好成績嘅國際學校係一啲你最好練好波先走嚟加入我哋球隊嘅甲組球隊。

Lalaji 發表於 21-8-31 09:00
IB 同 IGCSE成績嘅問題其實係反映返佢哋開校嘅時候收生嘅情況。作為一間新嘅學校比較難吸納到精英學生, 甚 ...

多謝你詳細回覆
‹ 上一主題|下一主題