用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 日本留學
go

[其他] 日本留學 [複製鏈接]

有興趣的家長或學生,可自行網上報名。
   6    0    0    0

chun媽 發表於 21-8-19 20:43
有興趣的家長或學生,可自行網上報名。

網上日本留學展 8月28日(六)
10所日本知名學院(大學/専門學校)
包括【大阪大學】 和 【名古屋大學】有名國立大學。
由各學校代表提供最新學校和報考資訊,也可以預約學校代表進行一對一的個別查詢。
報名:http://hk.asjas.org/
贈送【免費】網上日語教材 (名額100份)

回覆 chun媽 的帖子

日本上年11月短暫開放留學生入境,今年好似都無再比新留學生入境

cow 發表於 21-8-19 21:11
回覆 chun媽 的帖子

日本上年11月短暫開放留學生入境,今年好似都無再比新留學生入境 ...
阿囡報左10月課程,在留局仲申請緊文件,完全膠著。已放棄左個ASSO課程,JUPAS又無OFFER,而家咩都做吾到,AGEGNT完全無答覆,日本學校完全未有安排。。。唯有等。。會吾會等埋殘奧運動會?

回覆 ydoris 的帖子

唯有用Zoom 上住堂先.

用ZOOM我都吾介意,但而家係學校完全未有消息會點做。我只問到AGENT,學校收左阿囡,如果入境,學校會安排檢疫。但完全吾知入吾到境會點,所以好迷惘。所有簽證野都未得,日本留學吾知係未咁遲?佢話八月尾先出到在留俾學生攪VISA。

ydoris 發表於 21-8-23 08:29
阿囡報左10月課程,在留局仲申請緊文件,完全膠著。已放棄左個ASSO課程,JUPAS又無OFFER,而家咩都做吾到, ...

東京每日新增超過5,000, 大阪2,000, 同去年十一月衹有百多宗差好遠,短時間開關唔樂觀,衹有上住網課先。去年我孩子十月尾去,visa衹得 single entry, 預了完成課程18個後才可回港。

poonseelai 發表於 21-8-23 13:37
東京每日新增超過5,000, 大阪2,000, 同去年十一月衹有百多宗差好遠,短時間開關唔樂觀,衹有上住網課先。 ...

我都明白日本而家都不是好環境,佢其實一向出入境都非常嚴緊,我都覺得上住網課不是問題。如果學校可以俾我選,或者下年先去既,呢段時間可以自己進修等待都好呀。但問吾到學校,AGENT只是叫我等。所以我都吾知點好。

如果讀U, 一定有Zoom

cow 發表於 21-8-23 16:05

如果讀U, 一定有Zoom
吾係呀,讀日語呀。未考到N1.。。

ydoris 發表於 21-8-23 16:45
吾係呀,讀日語呀。未考到N1.。。

N1 係最難喎,當地人都覺得難

poonseelai 發表於 21-8-23 17:39
N1 係最難喎,當地人都覺得難
Agent話想考好大學最好係有N1.咁可以考左N2先再算啦!

我仔仔在日本大學讀書,已有兩年了,可能因為舊生關係,他只要在機場辦理re entry permit, 10月份就可以返回學校在唸書,升讀year three

chun媽 發表於 21-8-25 17:46
我仔仔在日本大學讀書,已有兩年了,可能因為舊生關係,他只要在機場辦理re entry permit, 10月份就可以返 ...

佢現在已返回香港,正在酒店隔離中,因為之前沒有打針,所以也要被迫在酒店21天

chun媽 發表於 21-8-25 17:47
佢現在已返回香港,正在酒店隔離中,因為之前沒有打針,所以也要被迫在酒店21天
...
...返左香港?咁幾時再返去上Yr 3呀?不用再係香港做簽證是嗎? AGENT話八月尾先出到在留証明書,睇嚟日本習慣月尾係30號或31號。。。咁夠時間打左針先返去嗎?打左針好些WOR。

chun媽 發表於 21-8-25 17:46
我仔仔在日本大學讀書,已有兩年了,可能因為舊生關係,他只要在機場辦理re entry permit, 10月份就可以返 ...

請問,日本大學課程都是全用日文嗎?只有私立大學才有外語上課?

我囝都想過到日本讀,但又擔心日文會吸收唔好.很期待你的分享心得呀!

vkzone 發表於 21-8-26 10:11
請問,日本大學課程都是全用日文嗎?只有私立大學才有外語上課?我囝都想過到日本讀,但又擔心日文會吸收唔好. ...
某些日本公立大學, 有些課程是用全英語的.

請問,日本大學課程都是全用日文嗎?只有私立大學才有外語上課?我囝都想過到日本讀,但又擔心日文會吸收唔好. ...
可以睇睇以下討論帖

如果選擇去日本到讀https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3656598&extra=

ydoris 發表於 21-8-26 08:29
...返左香港?咁幾時再返去上Yr 3呀?不用再係香港做簽證是嗎? AGENT話八月尾先出到在留証明書,睇嚟日本 ...

Sorry,已有一段時間沒有上來了,亞仔隔離21日後,在港逗留大概一個月, 10月3日已坐飛機返回日本,也要在日本隔離14日,現在隔離當中,幸好他說能夠用zoom上堂

日本因為人口老化,出了global 30,某些大學的課程改用英語,積極吸納留學生,鼓勵留學生畢業後在當地就業,也為了吸引留學生,部份課程在10月開課,而大學一般的開課日期是四月。而亞仔讀的課程也是全英語的,他讀的是公立大學,學費很便宜,大概520,000円一學年學費。不過,接受DSE成績的日本大學不多,可以上考評局網站找找。
‹ 上一主題|下一主題