用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 誠徵100條『EK教育悖論』®
樓主: ABC-DAD
go

誠徵100條『EK教育悖論』® [複製鏈接]

明白,在你字裏行間,見到作為家長嘅部分感概。
我開呢個悖論嘅命題,正確啲講係
               「EK 教育悖論」
係指存在EK論壇嘅怪現象啫。
寫下無聊嘢,希望可以有個減壓嘅空間。

我個人少少諗法啫,好多焦慮,係出於羊群心理,係教育方向同目標嘅失焦。
唔係真係咩悖論。

“求學不是求分数”之前提了没有?

是EK教育悖论之首吧!
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 21-9-19 23:37
“求學不是求分数”之前提了没有?

是EK教育悖论之首吧!
前三應該跑不掉。
謝提供

totemss 發表於 21-8-21 10:05
要學十多樣東西~有時唔係家長緊張,只係唔想小朋友有時間打機同埋升小/中時發現"用時方恨少" ...

諗返當年阿仔小二時真係有十樣課外活動,一至五放學後其中四日在學校揀咗四樣嘢學,遲一個鐘去接放學,星期六阿仔揀咗兩樣,中間一個鐘冇理由返屋企再出去,結果報夠三樣,另外仲有鋼琴,游水同奧數,啱啱十樣。

其後減少咗但直到小學畢業都從來都唔會少於五六樣。當然冇十項全能,有其中兩項攞過大獎,算得係特異功能!

所有課外活動都係佢自己揀,只有畫畫係佢唔多願意,但又係需要惡補嘅!我又唔認為係谷,佢唔覺辛苦兼仲有好多自己嘅空餘時間睇書同打機(五六年班)。

可能係自己細個嗰陣冇機會學嘢,樣樣課外活動都想仔女有機會參與,唔覺唔覺就俾人標籤咗係怪獸家長(雖然自己唔認同)!

臥薪嘗膽
聽下睇下都幾益智

有時間再加把勁揾下

ABC-DAD 發表於 21-8-19 18:03
如題

參考維基
若是如文中所講,"悖論"真係應該好重視才對.

天外之人 發表於 22-7-27 15:10
若是如文中所講,"悖論"真係應該好重視才對.

你「應該好重視」嘅意思係指咩呢?
講多少少我先易掌握,免誤會。

謝謝你

用「悖論」係標題只係玩文字遊戲啫,提升到學術領域我就唔夠班啦,吸引到你我自己都收貨偷笑緊嘞。

上面條link,如果用EK 嘅《只看該作者》功能,就會突出某種網友嘅特色思路,幾方便,隨機抽一個睇下,可以放大突出佢嘅logic ,當然包括埋自己講過嘅前後矛盾啦,幾得意。

回覆樓主:

非反對CC者乃CC家長。
非反對CC者讚其他學校就係轉口風。

呢個可以?

Jean1769 發表於 22-7-28 18:14
成立,不過我都組織唔出呢個logic ?
中秋節猜燈謎嘅高級題目嚟。

可以說明下嗎?

Jean1769 發表於 22-7-28 18:14
呢期開始到訪有彩蛋

[高分低能係好普遍]—久不久都係EK 見到。

都唔知點去理解呢個概念。

咁低能係咪普遍好高分?咁係咪可以引申高學歷嘅都低能?當然唔合邏輯啦。

似乎係物而類聚多啲。

回覆樓主:

我估低能所指書呆子,吾一定高学歷係低能。例如當轉向另類方式提問就吾識解答類似意思,即死板刻板方式(例如死背),現今太多就是這模式,差不多由幼儿園就開始。。。

天外之人 發表於 22-8-14 21:46
我估低能所指書呆子,吾一定高学歷係低能。例如當轉向另類方式提問就吾識解答類似意思,即死板刻板方式(例 ...

細看EK 發文就覺得低能不是問題,會說別人高分低能自己就不再低能,是不是很有趣。
鏡子實驗很明顯分別出動物的自我認知水平。

那你覺得「高分低能很普遍」不算是EK 悖論吧?

ABC-DAD 發表於 22-8-15 12:09
細看EK 發文就覺得低能不是問題,會說別人高分低能自己就不再低能,是不是很有趣。
鏡子實驗很明顯分別出 ...
低能係唔係EK 悖論我就不太理會.我衹係覺得現實既教育下的確係好多,

天外之人 發表於 22-8-15 14:18
低能係唔係EK 悖論我就不太理會.我衹係覺得現實既教育下的確係好多,
包唔包括家庭教育?

EK 广告真係好多,啲稿又免費,但係都要維持有啲質素,我唔介意畀人鬧,但係手法要高,我想學野,想進步。
如果啲質素連广告商都唔滿意,那是不是個場嘅問題?

呢個可能係最後嘅EK悖論

ABC-DAD 發表於 22-8-15 17:31
包唔包括家庭教育?
一定包括

天外之人 發表於 23-4-24 11:49
一定包括
隔左八個月,你一定好認真看待家庭教育。

ABC-DAD 發表於 23-4-24 11:29
EK 广告真係好多,啲稿又免費,但係都要維持有啲質素,我唔介意畀人鬧,但係手法要高,我想學野,想進步。
...

乜廣告商唔滿意咩?

EK去推廣告係講有幾多客戶登記,活躍唔活躍都計,帖文文章質素不及數量重要,討論區聲浪越大越好,最好嘈到媒體轉載就更好啦!

唔知道會唔會水準越高,越唔會用他們客戶的服務,所以⋯⋯ 劣幣驅逐良幣才賺大錢!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題