用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 誠徵100條『EK教育悖論』®
樓主: ABC-DAD
go

誠徵100條『EK教育悖論』® [複製鏈接]

英文小學為左日後赴外升學定還是涵接英文中學較佳?
普教中為左前途作預備?廣教中係為左捍衛文化?

直資學校資源較佳可因材善教?
津貼學校從填鴨式教育學刻苦耐勞?

MNIF 發表於 21-8-28 14:27
推介日本歌都唔錯啊。
我是很幸福的人,這是因為我有良師益友。以前對於他人之談論,我只是尊重與傾聽;而 ...

我推介一下:
虎二的'你一定要幸福'.'你應該很快樂'.
虎二在香港並不出名,但唱歌真了得.好多歌都好聽.

日本歌,我手機有個play list:
世情.中島美雪
防人之詩.佐田雅志
天空之城
e d都係好舊ge歌.
年青時,偶然聽演歌.三味線.太鼓.

較新的有:
曾經我也想過一了百了.中島美嘉
Destiny .Che'Nelle

這些歌背後都有一些意義.

另外, 網友講的粤劇.
近日,係音樂平台,聽了幾天任白.

不可或缺的安全地帶
西城秀樹Unforgettable

五輪真弓恋人よ

斬虎屠龍劍子連れ狼

WolkenfreiChamps-Èlysees

ABC-DAD 發表於 21-8-25 10:24
早,那,在現實生活動中,有見過類似的例子嗎?
我個人看的,那怕是被看作最卑微的事,能實幹的,心裏都有 ...

因為身體抱恙,遲遲不回覆,望諒。
覺得有意思的話,卻又不完全是我的話吧!

現實生活中,有見過類似的人......有夢想又實幹的人,加一點運道,獲得初步成功,少年得志的不少.....漸漸地這種有夢想又實幹的,很快轉變成為又貪又投機的.......劇情發展下,要不更上一層樓,要不全家一地雞毛,從此一厥不振。

經常教女兒,謹言慎行,不忘初心。等回兒又要嘮嘮叨叨,繼續給她念叨

ABC-DAD 發表於 21-8-25 10:24
早,那,在現實生活動中,有見過類似的例子嗎?
我個人看的,那怕是被看作最卑微的事,能實幹的,心裏都有 ...
營營役役,時時刻刻記掛妻兒家人的,是真男人。
剛剛想起鄭少秋的決戰前夕,送給EK的爸爸們。

有機會大家開個新題,一起討論教育減負-

060228    發表於 21-9-6 18:15

annie40 發表於 21-9-5 16:20
有機會大家開個新題,一起討論教育減負-
好呀

回覆 annie40 的帖子

期待

小學階段要聚焦認識這個現實

ABC-DAD 發表於 21-9-7 20:59
小學階段要聚焦認識這個現實
內容真實.希望所有新手父母也重複看幾遍.
多年模糊的概念,終於找到一個很合適的形容詞“學習感受”,去形容自己很努力地給孩子維護的東西.

教育教育

教在前育在後

只有解決了教者之資質

其他問題才能逐個擊破

所有悖論都因為家長把自己擺喺「教」這個位置上

當本末不再倒置

施敎者可因材施教

養育者也可回歸本位

各司其職之餘密切配合

但如今制度之下

悖論謬論乜嘢論只會愈來愈離譜

而可憐的「材」不單止沒有本應有的快樂童年

大多數只有被「廢材」的下場

好一條「似」是「疑」非嘅「廢材論」。
謝謝提供。
-----—-----—-—---------------------
曾經有朋友話:

#要改善制度,宜先參與制度啦。
#要孩子來到世界,才真正做得成父母。

#其身不正,何以正人

#玉不啄 不成器 人不學 不知理

#求人,不如求己,難道要揾到好嘅教者,先計劃去生養子女?

#簡單講,沒有付出,自然沒有收獲。

#單埋怨制度,唔去奮鬥,只有一個結果,等待淘汰囉。

揾嘢做vs揾嘢嚟做

好似有個棟篤笑咁講

「本應有嘅快樂童年」係一種無色無味無感覺嘅麻醉藥,其霸道在於,只要聽左又信左,人就會盲目追求[即係上癮],對學習成長失去方向。
唔信嘅人,成長後覺得自己為快樂付出「應有的努力」
而滿足

咦,我覺得,我好鐘意講廢話

身在江湖 身不由己

我哋只有陪住制度或者講係陪住個遊戲規則玩

我並沒有放任自己子女沉迷於麻醉藥中

相反已經盡自己能力盡可能喺快樂童年和

大多數時候並不愉快嘅學習當中取得平衡

但不可否認這其實浪費咗不少時間發掘孩子興趣所在

我不會因子女考試分數而焦慮

但會因其無足夠玩樂時間

為不知如何引導佢發掘自己嘅興趣而焦慮

如果教育就是考取一所好中學、好大學

為之後找一份薪資豐厚的人工而稱之為成功

我會覺得悲哀

教育出現現在您所指嘅咁多所謂悖論

個人認為根源出喺教育制度上

我想應該有大多數香港家長並不欣賞依家呢個制度

我所指「廢材」准確講應該係「費材」

被浪費掉的材料

只因佢哋某D科目比較弱

如果一群孩子由幼稚園開始至中六

一直由固定的老師敎導佢哋

我估被浪費嘅可能性可以去到最低

家長的作用當然同樣重要

甚至在10歲之前比任何都重要

但在傳授書本知識和發掘孩子在學科能力優劣上

教育者不是更應擔負起責任?

當然您可以認為本人之觀點係您心目中悖論之首嘅

為分數而努力嘅結果可能係美好嘅

過程美好嘅可能性相當低

為興趣而努力嘅可能係美好嘅可能性或許高小小?

過程肯定係美好嘅

對某科目有興趣想分數低都難

反之死操爛操唔一定有預期效果

過程⋯⋯

我又為此帖提供了一條悖論嗎?

老實講我進此帖唯一原因

只為「悖論」二字

‹ 上一主題|下一主題