用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問科研或科技工程方面 , 有什麼可以選? ...
樓主: MIHO.WAH
go

請問科研或科技工程方面 , 有什麼可以選?

stillgood20 發表於 21-10-21 19:15
新加坡有位展覽館講地球温度上升…

全世界股票長期會升!

你我一定會死!

stillgood20 發表於 21-10-21 17:57
用水晶球, 那是另一類,並不科學.
前瞻性, 較科學.
比如北方,三五天前下雪,

邊個行業二三十年后跑出,你用什麼科學方法?

我學過Delphi Method,都係斷估。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-10-21 19:31
邊個行業二三十年后跑出,你用什麼科學方法?

我學過Delphi Method,都係斷估。
可能係殯儀業

stillgood20 發表於 21-10-21 20:05
可能係殯儀業

哈哈,你有興趣?!我就冇!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-10-21 20:45
哈哈,你有興趣?!我就冇!
你問的, 剛巧外出用晚膳, 所以, 隨便回應一下.抱歉。
但係, 也不是隨便,沒有意義的.

我們的'善終'是否有什麼改變?
可以數碼化?

好幾年前,特別愛好Sarah Brightman & Andrea Bocelli: Time to say goodbye.

經常想,真希望他朝靈堂上可以响上此曲.
一個送別的音樂影像分享會.

年多兩年前,日本有一節目, 投放了鄧麗君的3D 影像,
觀眾可以立體感受到鄧麗君現場演唱,栩栩如生.
這技術,今天或將來, 影像處理,已是很普通的事.

所以, 當事人可以於生前製作好留念的讀白。

以上並不是什麼創意.

Ps, 可以分享的音樂很多.
林子祥的莫再悲,
再加,一些個人宗教音樂,

更可能,用Al, 跟來賓告別互動啊!

stillgood20 發表於 21-10-22 09:08
你問的, 剛巧外出用晚膳, 所以, 隨便回應一下.抱歉。
但係, 也不是隨便,沒有意義的.
數碼科技除了入侵殯儀業外,原來世界已經進入了數碼保育年代。

https://www.heritagemuseum.gov.hk/zh_TW/web/hm/exhibitions/data/exid252.html

香港賽馬會呈獻系列 : 數碼敦煌—天上人間的故事

「透過數碼化保護技術的成果,結合敦煌出土文物、石窟藝術和嶄新的多媒體節目體驗,帶領觀眾深入認識敦煌文化的內容,細味佛國世界和平凡眾生的故事。

科技在文物保育方面所扮演的角色越來越重要,敦煌研究院在數碼影像紀錄、三維信息提取、虛擬現實重現,以至透過互聯網和多媒體節目作推廣方面,都是內地博物館界的先驅,而且取得了顯著成績。」

焯媽媽 發表於 21-10-24 00:12
數碼科技除了入侵殯儀業外,原來世界已經進入了數碼保育年代。

https://www.heritagemuseum.go ...

是的,
最近youtube上.可以找到不少的Al處理中國歷史的影像.
一些民國初期的社會生活.

影像處理,把畫面帶來色彩.也可細緻流暢表達更多細節.

stillgood20 發表於 21-10-25 08:53
是的,
最近youtube上.可以找到不少的Al處理中國歷史的影像.
一些民國初期的社會生活.
當我早2年看到迪士尼的獅子王真人版電影時,我已經覺得好神奇,
當時我不斷問人獅子王真/假,如何做到的時候,科技已經帶我們到數碼年代。

有興趣的話,真的可以考慮:(城大有收Mature Student, 只要25歲以上就可以,心動中!)

https://www.cityu.edu.hk/scm/go/OtherDoc/SCM%20Programme%20Booklet%20(TC).pdf

http://student.hk/site/?q=hot_topic/1937/4260/4203

如果唔夠分入城大,港專都可以考慮:

https://www.hkct.edu.hk/tc/programmes/design-and-media-production/higher-diploma-design-media-production

回覆 焯媽媽 的帖子

謝謝, 我近來再上來看看 BK, 才見到你們的非常好資訊
我囡囡 想過科大工程... 說未清楚那科比較合適, 有幸入刑可以Y2 選, 另外我說可以考慮 SCI A
可能更合適妳
土木工程(她有想)  但我就不知道是否合妳, 妳捱到出外工作 ? 她比較數強 其他一般,
我都想她看下商科..但沒讀ECON她覺得難
MIHO

MIHO.WAH 發表於 21-11-24 23:57
回覆 焯媽媽 的帖子

謝謝, 我近來再上來看看 BK, 才見到你們的非常好資訊
1. 土木工程(她有想)  但我就不知道是否合妳, 妳捱到出外工作 ?
2. 她比較數強 其他一般,
3. 我都想她看下商科..但沒讀ECON她覺得難
1. 土木工程都有女孩子的,不過數目真的太少,又要日曬雨淋,    我仔仔唔想選工程其中一個原因,就係唔想太辛苦。

2. 數強好多科都可以考慮,理/工/商科都要計數的。

3. 如果DSE無讀ECON我覺得問題不大,只要概念清楚的話,好容易好快就可以追番。
   我仔DSE無選CHEM最主要原因,係因為要背太多名字,所以放棄修讀。
   他選讀ECON,因為相對容易掌握,只要概念清晰,邏輯思維強的話,好易讀
   在大學第一年補修的話,我覺得問題不太。

如果數學強的話,真係好多選擇,理工商科都可以選。
現階段考好DSE,考完再想都仍有時間呢。到時放榜後亦有時間改選JUPAS選項的。

焯媽媽 發表於 21-10-21 12:06
所以當知道大學某科要面試的時候,

我就請我做IBank的外國朋友,用英文和我仔做mock interview, 並指出仔 ...

原來你仔係高材生, 又有咁好嘅媽媽支援, 梗係唔使讀工程科

ocarebear 發表於 21-11-25 09:34
原來你仔係高材生, 又有咁好嘅媽媽支援, 梗係唔使讀工程科

從來都無人用這個形容詞來形容我仔的。

焯媽媽 發表於 21-11-25 12:26
從來都無人用這個形容詞來形容我仔的。
從小仔仔就好有主見,小學時老師常來電「查詢」我仔課堂和功 ...

你太謙虛了
我見中大 QFin  LQ 五科都30 (用 5/6/7計)
對我家青年人嚟講, 多成條街

焯媽媽 發表於 21-10-7 16:15
我仔仔DSE考Econ,Phy,M2,
我一直以為他會選擇做工程師或飛機師等職業,
但大學卻選修金融。
朋友仔,大學修金融,畢業在大銀行做了2年,前2年去澳洲追夢,疫情期間好在不受影響,唔夠2年時間已考到 flight crew licence。 佢好努力,考試表現好,拿獎學金,同時自己増加飛行時數,今年度豁免最少一半學分,又省錢,又慳時間,早日理想達到

bbc2018 發表於 21-11-28 23:01
朋友仔,大學修金融,畢業在大銀行做了2年,前2年去澳洲追夢,疫情期間好在不受影響,唔夠2年時間已考到 fl ...

真的可喜可賀!

疫情擴散,航空業低迷,他搵機師工會否好困難?

ANChan59 發表於 21-11-29 10:08
真的可喜可賀!

疫情擴散,航空業低迷,他搵機師工會否好困難?
因為疫情,有些航空公司暫停cadet pilot program, 造就佢有飛行累積經驗,多過250時數,最緊要佢以特出成績表現畢業,所以好快找到工作

bbc2018 發表於 21-11-29 12:09
因為疫情,有些航空公司暫停cadet pilot program, 造就佢有飛行累積經驗,多過250時數,最緊要佢以特出成績 ...

天時地利人和,好難得的機遇!

MIHO.WAH 發表於 21-8-18 19:01
如題,
小女修PHY, CHEM, M2  如果想JUPAS 選科目...入大學

最近知朋友女傳統名校,讀phy chem, ecom,drop 咗M2, DSE有些失手,成績一般,入咗科大,聽朋友講修Al,year 2 升year 3暑假入咗 l bank 做intern一年,所以佢要求大學defer 1年。

焯媽媽 發表於 21-10-9 17:44
金融!
讀唔讀書都可以去投資。

投資理財,終身受用!

貝多芬X AI作品,第十交響曲

貝多芬很年輕便去世,死前,仍在進行第十交響曲的創作,但可惜,
只有簡單的音符,並不是完整的樂曲,

之後,亦有很多作曲家為他完成未完的第十交響曲,

這個作品,就是AI利用演算法,輸入貝多芬前作品等資料,讓AI學習。

再試行創造出貝多芬AI第十交響曲。

https://www.youtube.com/watch?v=Rvj3Oblscqw&t=86s