用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 匯豐英國網上銀行
go

[英國] 匯豐英國網上銀行

請問有冇朋友開匯豐英國戶口,有冇遇到呢啲情況?綱上銀行及手機銀行set好咗,但係登入唔到,打去英國熱線問咗,整過哂可以登入,但過幾日想再次登入,又吾得,咩原因?

Jason-cch 發表於 21-8-17 10:32
請問有冇朋友開匯豐英國戶口,有冇遇到呢啲情況?綱上銀行及手機銀行set好咗,但係登入唔到,打去英國熱線 ...
Do you have HSBC HK account?  If yes, you may check if it shows UK account online, and if yes, your UK has been properly set up.  Then, try to go to the UK account after you login to the HK account.

set up 好online Internet banking, 非常好用教學費轉錢馬上收到沒有費用

回覆 kaetsu 的帖子

唔該晒,我試試

回覆 cherubic 的帖子

多謝回覆,我試過好多次,而家locked ,要重新再登記再試

請問有冇朋友開匯豐英國戶口,有冇遇到呢啲情況?綱上銀行及手機銀行set好咗,但係登入唔到,打去英國熱線 ...

HSBC 有 HK 及 UK app 兩個不同pw
HK app 可同時處理 HK 及 UK 戶口

回覆 Poyau 的帖子

多謝回覆,我有2個apps

Jason-cch 發表於 21-8-17 13:31
回覆 Poyau 的帖子

多謝回覆,我有2個apps

不用客氣
HK app 基本上夠用

Poyau 發表於 21-8-17 13:03
等陣試試

我都有相似嘅經歷,但係我係用香港HSBC個網上銀行… reset 完係得,之後又唔得。我開始懷疑佢個program有 bug…我明明啲提示問題嘅答案全部寫低晒,慢慢入,慢慢對清楚,最後都話唔啱

回覆樓主:

想問大家提示問題嘅答案會唔會打space bar?因為我啲答案全部都有space,我後來先發現space 係冇出到*號

回覆 culver 的帖子

我今日落分行,搵職員幫手一次過搞定哂

Poyau 發表於 21-8-17 13:03
UK app 都係可以同時處理 HK 及 UK 戶口

Poyau    發表於 21-8-20 11:01

Jason-cch 發表於 21-8-19 19:03

我今日落分行,搵職員幫手一次過搞定哂

我都係咁諗,我係屋企電腦自己已經前後reset 咗兩次,而家要做第三次

我有朋友都試過同一樣情況

HK匯豐環球轉賬業務目前只能轉給自己,暫時不能轉給親友,要用普通匯款業務

回覆 whoo99 的帖子

-不是-

回覆 cow 的帖子

Whoo99 講得冇錯

whoo99 發表於 21-8-20 20:47
HK匯豐環球轉賬業務目前只能轉給自己,暫時不能轉給親友,要用普通匯款業務 ...
要對方有當地 HSBC 網上理財才可網上轉給親友,要先選環球轉賬,再在入賬户口選其他滙豐户口,再登記親友户口成新受款人,就可以轉錢,每日上限為五萬美元等值。另外如對方為聯名户口,只要其中一方有網上理財便可轉錢入他們的户口。

fefemom 發表於 21-8-21 06:32
要對方有當地 HSBC 網上理財才可網上轉給親友,要先選環球轉賬,再在入賬户口選其他滙豐户口,再登記親友户 ...
謝謝,你們可以轉嗎?我登記不了新的收款人,佢話而家停著轉給親友,而家只可以轉給自己