用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 18歲成人身分證
go

[英國] 18歲成人身分證

請問咁多位,阿女明年,即2022年會滿18歲,但她會身處英國,未能回港。請問怎樣幫阿女申請成人身分證?
謝謝咁多位。

回覆樓主:

到時回港30天內更換,入境事務處網頁有寫 。

知道回港日期就預早在網頁預約便可。

我想問係唔係到了18歲生日後一個月內申請?

katrinafu 發表於 21-8-16 22:30
到時回港30天內更換,入境事務處網頁有寫 。

知道回港日期就預早在網頁預約便可。

都唔係咁嚴格30日,因隔離都21日了,我都過咗30日才去做,ok的

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝🙏,即是無需在英國申請? 讓我check check政府網站。網站
Thanks

醒目開學勳章

tws2010 發表於 21-8-16 23:19
回覆 katrinafu 的帖子

謝謝🙏,即是無需在英國申請? 讓我check check政府網站。網站

一般是滿18歲後一個月內換成人身份證, 如果到時不在香港, 只需要於下次回港後申請便可, 屆時提早網上預約時間辦理

回覆樓主:

我都有呢個煩惱,年尾先18歲,分分鐘出年暑假先返嚟換証。

etoile 發表於 21-8-17 11:23
我都有呢個煩惱,年尾先18歲,分分鐘出年暑假先返嚟換証。
唔需要煩惱,留意 https://www.smartid.gov.hk/FAQ/ 問題5,佢講明:「即使他們回港時其所屬的換證期限已過,他們只須在返港後30天內親身前往任何一間智能身份證換領中心補辦手續。身份證主要是用於香港境內的身份證明文件,而不是旅行證件,因此居於香港以外地區的居民沒有逼切需要更換新款的智能身份證。」

https://www.smartid.gov.hk/FAQ/

tws2010 發表於 21-8-16 22:02
請問咁多位,阿女明年,即2022年會滿18歲,但她會身處英國,未能回港。請問怎樣幫阿女申請成人身分證?
謝 ...
我細仔既情況一樣,下次返香港先至換。

tws2010 發表於 21-8-16 22:02
謝 ...
分享下個人經驗:阿女舊年九月飛英國讀書,但要年底才18。
到今年六月回港。七月初申請,
七月中就拿到新的成人身份証。

回覆樓主:

到佢回港時先再換,我女上年都係咁

回覆樓主:

我囝都係今個暑假返香港隔離完21日先去攞,唔使太擔心

謝謝咁多位意見,🙏

王家爸爸 發表於 21-8-17 11:54
唔需要煩惱,留意 https://www.smartid.gov.hk/FAQ/ 問題5,佢講明:「即使他們回港時其所屬的換證期限已過 ...

上EK就冇煩惱啦!
各位已經解答咗疑難,thank you all!

回覆樓主:

舊年我直接寫 email 問入境處,佢地回覆如下:

先生/女士:

謝謝你的電郵。

任何人士如在11至17歲期間已獲簽發兒童身份證,須在18歲生日後的30天內登記領取成人身份證。如果有關人士當時身在香港以外地方,則須在返港後的30天內提出申請。

入境事務處處長
( 梁洛驊 代行)

newfather 發表於 21-8-18 11:22
舊年我直接寫 email 問入境處,佢地回覆如下:

先生/女士:

女兒今年11月初18歲,今年聖誕假回港,隔離21後最快只能12月21日申請成人身分證,但1月4又要飛返英國。得8個工作日,請問知唔知入境處可出到新證嗎?

helloba 發表於 21-8-18 14:17
女兒今年11月初18歲,今年聖誕假回港,隔離21後最快只能12月21日申請成人身分證,但1月4又要飛返英國。得8 ...

我今年年中,申請到取證要10日

女兒今年11月初18歲,今年聖誕假回港,隔離21後最快只能12月21日申請成人身分證,但1月4又要飛返英國。得8 ...

到達入境事務處申請時出示機票資料, 有可能加快處理的 。

最新資訊, 7 個工作天就可以了

From Immigration Dept website:

The processing time for an identity card is usually 7 working days (excluding Saturdays and general holidays).

今年6月28日辦理成人ID, 7月8日取。