用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
go

值得尊敬的中文大學醫學院  

值得尊敬的中文大學醫學院

pccw2017    發表於 21-8-12 23:14

香港大學醫學院呢.....

收了 50% DSE 生 !
又再次唔守承諾
唉!

王家爸爸    發表於 21-8-13 08:50
Arabellahk    發表於 21-8-13 00:34

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 16:10
香港大學醫學院呢.....

收了 50% DSE 生 !
算吧! 又唔係第一次講過唔算數
抵佢地今年俾中大抽水

話時話, 中文之前年年收過半NJ, 今年收咁少?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

【JUPAS 放榜】中大包攬逾半狀元 多間大學增取錄運動員 達大學門檻考生 87% 獲取錄

https://www.thestandnews.com/soc ... 2%E5%8F%96%E9%8C%84

hkpapa852 發表於 21-8-12 16:12
抵佢地今年俾中大抽水

最攪鬼係梁院長上個星期仲死撐, 講埋d 又會守承諾又唔會的人鬼都聽唔明的語言偽術
醜婦咪終歸要見家翁!

medicine    發表於 21-8-14 09:28

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 16:19
最攬鬼係梁院長上個星期仲死撐, 講埋d 又會守承諾又唔會的人鬼都聽唔明的語言偽術
醜婦咪終歸要見家翁!:ay ...

幾年前講完之後只係得講個一年做到, 之後已走數就知佢係"走數真漢子"啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 16:19
最攬鬼係梁院長上個星期仲死撐, 講埋d 又會守承諾又唔會的人鬼都聽唔明的語言偽術
醜婦咪終歸要見家翁!:ay ...

如果港大力守36分,似乎DSE市場已經無貨可吸~~~

hkpapa852 發表於 21-8-12 16:36
幾年前講完之後只係得講個一年做到, 之後已走數就知佢係"走數真漢子"啦!
...
有時真係唔明梁院長點諗....
承諾咗收75%DSE生咪收75%囉,難處係邊?
你收75%DSE生, 本土為先, 肯定政治正確, 唔會有好多人嘈

退一步海闊天空咪收埋35分囉,總好過年年比人抽水、話你走數,好無癮啫!

佢走數, 考生走老,
高分生, 去哂中大啦 !

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 16:48
有時真係唔明梁院長點諗....
承諾咗收75%DSE生咪收75%囉,難處係邊?
你收75%DSE生, 本土為先, 肯定政治正 ...
佢可能未聽過"狼來了"呢個故事!

咁又可能而家尐學生prefer中大多尐呢?你揀人,人揀你。

subb 發表於 21-8-12 17:08
佢走數, 考生走老,
高分生, 去哂中大啦 !
你又講得啱呀
報紙訪問今年的狀元
一係話讀醫
一係話去中大讀醫
冇人話去港大讀醫呢

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 17:34
你又講得啱呀
報紙訪問今年的狀元
一係話讀醫

中大有個GPS係度嘛,港大無,有大讀大是常態吧~~~

mcl203 發表於 21-8-12 17:39
中大有個GPS係度嘛,港大無,有大讀大是常態吧~~~
我又唔係咁諗噃
咁趕做乜? 屋企等錢開飯乎?
住吓hall, 上吓莊, 拍吓拖唔好?
緊係要輕輕鬆鬆鄧梓峰啦!

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 17:44
我又唔係咁諗噃
咁趕做乜? 屋企等錢開飯乎?
住吓hall, 上吓莊, 拍吓拖唔好?

無趕喎,大家都讀6年,讀GPS威好多嘛。即係果D你考到呀SXXC先啦,咁易俾你讀BB呀,可以好霸氣~~~

hkpapa852 發表於 21-8-12 16:12
抵佢地今年俾中大抽水

港大: 166 (J)(69%) & 74 (NJ)(31%)

中大: 141 (J)(61%) & 90 (NJ)(39%)

Total:  307 (65%) (J) & 164 (35%)(NJ)

港大: 169 (J)(72%) & 66 (NJ)(28%)

中大: 131 (J)(56%) & 105 (NJ)(46%)

Total:  300 (64%) (J) & 171 (36%)(NJ)

港大: 112 (J)(46%) & 131 (NJ)(54%)

中大: 155 (J)(67%) &   76 (NJ)(33%)

Total:  267 (56%) (J) & 207 (44%)(NJ)

港大: 138 (J)(50%)    & 137 (NJ)(50%)

中大: 237 (J)(81.4%) &   54 (NJ)(18.6%)

Total:  375 (66%) (J) & 191 (34%)(NJ)

港大: 149 (J)(50%) & 145 (NJ)(50%)

中大: 184 (J)(68%) &   85 (NJ)(32%)

Total:  333 (59%) (J) & 230 (41%)(NJ)

mcl203 發表於 21-8-12 17:50
無趕喎,大家都讀6年,讀GPS威好多嘛。即係果D你考到呀SXXC先啦,咁易俾你讀BB呀,可以好霸氣~~~:wahah ...
唔係啊, GPS skips year 1, 一讀就讀 year 2 㗎啦,咁趕做乜, 拍吓拖先啦!

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 17:56
唔係啊, GPS skips year 1, 一讀就讀 year 2 㗎啦,咁趕做乜, 拍吓拖先啦!

係咩?唔知喎,年輕人有位好友今年應該入讀,見佢只係有大讀大,儲夠積分即去換入場卷~~~

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 17:56

GPS 唔係必然skip year 1, 當然大部份GPS都有資格skip, CU係比學生自已選擇。我諗e家亞梁院長晚晚發功希望35分果批appeal成功。

P1001S 發表於 21-8-12 18:02
。我諗e家亞梁院長晚晚發功希望35分果批appeal成功...
我哋又晚晚發功希望梁院長收埋35分果批, 咁就功德無量!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊