用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
樓主: 小鹿揀學校
go

值得尊敬的中文大學醫學院   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 21-10-16 19:54
真相…..

小鹿,請問你的資料在那裏看到?謝謝你提供的數據啊!有沒有non-jupas的?

Augesttime 發表於 21-10-18 16:32
小鹿,請問你的資料在那裏看到?謝謝你提供的數據啊!有沒有non-jupas的?
...

今年的中大簡介會
non-jupas 冇公開學生收分的分布喔,只有提IB今年最低收43分

Augesttime 發表於 21-10-18 16:30
可以解釋多些嗎?
係咪即係dse讀7科先至穩?
雖然我家孩子今年入讀mbbs,但經non jupas,我是代我細佬問問 ...

Hku 計 6科36分, 應該收得晒所有 36分
Cu 計 7科40分, 但應該收唔晒所有 40分, 估計只收了一半以下的 40分
Cu 一定要讀7科, 因為 cu 講明從來未試過收一個只讀6科的學生, 估計唔係唔收6科, 而是從未試過有人6科夠40分 (其實6科36分已入 hku, 無需挑戰難度 6科40分入cu)

Augesttime 發表於 21-10-18 16:30
可以解釋多些嗎?
係咪即係dse讀7科先至穩?
雖然我家孩子今年入讀mbbs,但經non jupas,我是代我細佬問問 ...

2024係改制第一年,其實有好多嘢話就話公布咗,但好唔清晰。如果係我自己我就唔會考慮3X+M再drop 科。真係有乜意外或者U要改變真係做咗未必會話比我哋知。

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 18:21
Cu 計 7科40分, 但應該收唔晒所有 40分, 估計只收了一半以下的 40分 ...

應該唔會,2間U都係盡收,只要係夠36/40分又過到interview,interview 基本上過除非亂答。

P1001S 發表於 21-10-18 19:02
應該唔會,2間U都係盡收,只要係夠36/40分又過到interview,interview 基本上過除非亂答。
...
CU 應該收唔晒40分喔

1. CU 的硬指標係收 70% dse 生, 你睇吓個 graph, 沒有收任何39分, 咁又點會咁橋剛剛好收晒40分而又剛剛好達到 70% 硬指標呢?

2. 你睇吓個 graph, 收咗40位41分, 但只收了20位40分, 實際情況一定係 40分學生比41分學生多很多, 但CU 收41分學生比40分多一倍,不合統計學常理, 唯一的解釋就係遠遠收唔晒 40分囉!

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 18:21
Cu 計 7科40分, 但應該收唔晒所有 40分, 估計只收了一半以下的 40分 ...

唔係挑唔挑戰的問題,只是有本事6科考到40分的考生不恥於報6科。cu收了40位46分或以上,如果只計6科,佢地全部40分或以上!
尖子正正常常3x +/-m, 只考6科,尖極有限!

就算hku只計6科,但收的學生好可能沒有人只考6科。

下年加多60個醫科位,估計cu 39(7科),hku35 (6 科)

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 19:20
CU 應該收唔晒40分喔

1. CU 的硬指標係收 70% dse 生, 你睇吓個 graph, 沒有收任何39分, 咁又點會咁橋剛剛 ...

你講統計學那部份唔係無道理,但我個人睇法如按你所說,會有最少20位或以上同學攞到7科40分又報了CU medic而又唔收佢。我個人覺得有這數量,應該會有渠道如EK有人會報出來。
另外,CU medic 收幾多Jupas學生應該無公開講過有多少%指標。

P1001S 發表於 21-10-18 22:03
你講統計學那部份唔係無道理,但我個人睇法如按你所說,會有最少20位或以上同學攞到7科40分又報了CU medic ...
甘多人40分,收唔完好正常,有乜好報? 40幾分唔收就話要報

73662710 發表於 21-10-18 20:53
下年加多60個醫科位,估計cu 39(7科),hku35 (6 科)

60是個總數

CU 要打個 7折
HKU 更要打個 5折

才是真正落到DSE生的位, 杯水車薪!

chickchick 發表於 21-8-15 16:04
有道理。我意見亦近似。擇優而取,佢地無必要自己移走個門階俾35分嘅碌埋入去。學院有長遠發展策略。
其實 ...

好同意。

我有些補充,大學醫學院覺得現在大學生平均年齡細咗一年,這一年的分野幾明顯,他們嘗試咗幾年收一定數目的已經有一個學位的學生,他們年紀較大,在不同組別發揮大哥哥大姐姐的作用。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/2268977/

医科增60學額

nhi 發表於 21-10-31 18:07
https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/2268977/

医科增60學額
話名CU, HKU 各加30
CU 要打7折, DSE實收 21
HKU 更離普到打5折, DSE實收15

杯水車薪, 得啖笑!

小鹿揀學校 發表於 21-11-1 10:27
話名CU, HKU 各加30
CU 要打7折, DSE實收 21
HKU 更離普到打5折, DSE實收15
醫科十幾年前收250人!现在算易很多了!

73662710 發表於 21-11-1 11:19
醫科十幾年前收250人!现在算易很多了!

總之,位多咗,點都係件好事。U課程中,有些係少咗學額,諗起都流淚。

YmOra 發表於 21-11-2 15:50
總之,位多咗,點都係件好事。U課程中,有些係少咗學額,諗起都流淚。
...

請問冇咩科係少咗學額
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-11 10:04
請問冇咩科係少咗學額

幾天前咪執左天文、減左D社會科學學位。現在左扣D,右扣D,唔覺唔覺籌夠加多既學額。

nicolemummy 發表於 21-11-11 17:11
幾天前咪執左天文、減左D社會科學學位。現在左扣D,右扣D,唔覺唔覺籌夠加多既學額。
...

明白! 謝謝資訊!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 21-11-2 15:50
...
agreed your point.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊