用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
樓主: 小鹿揀學校
go

值得尊敬的中文大學醫學院   [複製鏈接]

Poyau 發表於 21-8-14 14:11
見「問題係要唔低過對家」
試看兩大收生分數分佈可否釋疑

看到甚麼?

Poyau 發表於 21-8-14 14:11
見「問題係要唔低過對家」
試看兩大收生分數分佈可否釋疑

我唔係好識睇,2邊d數字都係咁上下,各細列分數都係咁上下2邊比例。
即係,表示咗dse嘅學生嘅preference?
咩分數都有捧場客,約莫比例是 7:3(cu:hku)?

如果係,咁係2邊med curriculum(product differentiation)。
若然hku唔會收低一些填到close to 7成,hku正正話你佢有比呢班更合適嘅人去fit in 佢嘅“product”?

不如你都解釋下你copy出來的數字有咩implication給大家看看。

kiwi2007 發表於 21-8-14 12:59
如果要多謝中大醫學院,相信首先要多謝創院院長蔡永業醫生,中大當年在極度捱打嘅情況下創立 Faculty of Me ...
我相信,以現今中大年輕人接棒人嘅 睿智同魄力,會明白類似嘅意識型態,會係未來發展嘅阻力,亦唔係當年要香港多辦一所醫學院嘅原意,唔係理想嘅發展方向。
好多人對中大嘅支持同 期許,並非要停留在這種所謂嘅兩大意氣之爭

維基>>>
早在1968年,市政局議員兼崇基學院校董黃夢花公開建議香港中文大學成立醫學院,以解決醫生不足的問題。香港立法局在1974年通過在香港中文大學成立一所新的醫學院的提議,1980年中文大學醫學院正式成立,由蔡永業醫生為首任院長。但在籌辦過程中,當時的大學及理工教育資助委員會提出,如中大醫學院的學歷欲得到英聯邦國家承認,就須跟從香港大學醫學院的作法,招收參加香港高級程度會考的考生 (這為當時香港大學的入學考試)(修讀五年), 但它們同時也不反對中大循香港高等程度會考招收學生(這為當時香港中文大學的入學考試)(修讀六年, 但這些學生首年需於理學院就讀, 再於第二年投考醫學院),這代表中大醫學院可以採用雙軌制收生。但這個建議引起中大部分師生強烈不滿, 因為這令人聯想於兩年前政府建議中大採納本科三年制的意圖再起。經校方討論, 仍決定採用雙軌制收生。醫學院在1981年完成基本建設並開始招攬首批醫科生。#

ABC-DAD 發表於 21-8-14 15:13
我相信,以現今中大年輕人接棒人嘅 睿智同魄力,會明白類似嘅意識型態,會係未來發展嘅阻力,亦唔係當年要 ...
一朝天子一朝臣。近年兩大醫學院院長彷彿越選越年青!?年輕或許能代表輸得起及勇於創新,但是千萬不可好大喜功,當年 King 院長規定每星期必須要有至少一項醫學成果發表的 press conference 見報及出街,真係慘不忍睹,甚至導致病人枉死,好多中大人記憶猶新! 現在大家最樂見是兩大醫學院也能培訓到真正有同理心和有醫德的畢業生,而不是月球人呢。龜兔賽跑的故事,證明了只要有理想,凡事可成真。暫時吐露港好似較受歡迎喎!

mcl203 發表於 21-8-14 11:21
擔心糧單多於接單是常識吧,首要唔影響份糧,生意是其次吧。唔接本地單,外國一定有單返,使乜咁緊張咁有 ...

但問題係隔離間舖已經裝修緊, 好快可以係佢老闆自訂的甚麼世界100小強度落單, 來路貨嚟, 唔洗再一定幫襯你......

LingChiBaBa 發表於 21-8-14 14:31
看到甚麼?

看看收生分數分佈是否差不多
如一間較多分數高學生選擇
另一間如何能令分佈似多人選那間

回覆 kiwi2007 的帖子

良性發展係好事嚟。

kiwi2007    發表於 21-8-14 21:37

chickchick 發表於 21-8-14 15:11
我唔係好識睇,2邊d數字都係咁上下,各細列分數都係咁上下2邊比例。
即係,表示咗dse嘅學生嘅preference? ...

聯招取錄明顯側於一間
不過另一間無移船就磡
餘額應可於NJ擇優而取

73662710 發表於 21-8-14 11:46
無可能收晒所有40分,應該在interview時揀選!
收唔晒40分嗰d…
中大會唔會 make sure 佢哋都係 36+4, 可以 A2 入到港大?
免得那些 35+5嗰d, A1中大又唔收, A2又唔夠分入港大, 白白送咗個位比 non-jupas!

小鹿揀學校 發表於 21-8-15 09:19
收唔晒40分嗰d…
中大會唔會 make sure 佢哋都係 36+4, 可以 A2 入到港大?
免得那些 35+5嗰d, A1中大又唔 ...
不會了,完全based on interview results.只能夠說有early interview 並且有CO 40那批比較好運了!
沒有CO而後來有40/41, 就只有比人揀選的份兒。

Poyau 發表於 21-8-15 01:12
聯招取錄明顯側於一間
不過另一間無移船就磡
餘額應可於NJ擇優而取
有道理。我意見亦近似。擇優而取,佢地無必要自己移走個門階俾35分嘅碌埋入去。學院有長遠發展策略。
其實,一個世界級學院嘅要素其一是“多元”,來自不同背景嘅學生確係帶住不同的新思維去貢獻學系的發展,尤其而家講嘅大方向唔再係“啤膠工場”,每年啤夠醫生數目去治病。大方向係醫學創新療法,提高病患治療的成效和舒適度,仲要想辦法去減低病發的public health wisdom,唔再係診斷+開藥你食或割下呢度嗰度就叫治療,叫醫生。

1)有毅行醫路去收返失落於dse嗰round的人,計返落去可能都有10個8個。大家都可能忽略咗這群dse前人。如果你係其一,話你知努力狂砌4年GPA可以再捲土重來,唔好咩?
2)收多了postgrad,多了些有其他有關範疇知識的醫學生,得益其實係市民,唔好咩?
3)收一些英語極流利嘅香港人學生,方便海外交流,給世界院校良好印象,唔好咩?
4)科研係唔會搵大錢,醫生都無例外,醫學嘅科研,醫生的角色正是green field project的大腦,講緊係8年10年,唔係lab tech,好多嘢係同其他學系如physics,數學,materials,engineering合作。醫學院想真係以“心”行頭去搵佢心中合意的醫學生,唔係剩講分數,唔好咩?

而家係咪一面倒收晒“港式dse”學生 就=絕頂優勢,人才輩出?考dse嘅更係話本地專業有義務收本地生,夾硬縮到個定義叫本地edb整嘅dse再叫本地生。我諗世界各國只收本地人嘅專業學位都無咁嚴苛,真係國民就可以去fight過。

好啦,如果移船就磡泊去“35號碼頭”,最攪笑又可預期嘅對白係:
醫生尖子不再,質素降,難分真假有心讀醫的華陀。神又係佢地,鬼又係佢地,總之想讀醫/神科但技(分)不如人就話人地錯和不公

我就咁copy之前討論嘅數字:

2021年
7科 中大 + 港大^ = 合計
≥49滿分 4 + 2 = 6
46-48.5 35 + 22 = 57
44-45.5 42 + [30-31] = [72-73]
40-43.5 105 + [72-74] = [177-179]
<40 0 | [6-9]
--------------------------------------------------------
聯招 186 + 135 = 321

如果各人都同意好多人係喜歡GPS,其實公平d計,佢係1個分拆出來的學科選擇,又收咗三十幾個,咁講兩邊收生數目差別只係少於30人。
再計44或以上可以direct year 2,也有可能吸引到一些學生去CU。咁講兩邊收生數目,如果無得讀少一年,又有無咩變化呢?
有時,這個表或者收生數字只係反映每組別合資格學生的喜好,兩邊提供嘅“產品”係differentiated,背後有target customer的設定。
課程設計者可以參考這結果去選擇調整或堅持“產品”特徵和配套. 話唔定現實d,如果姐~如果~話44以上連enrichment year都唔洗讀,兩邊數字又拉近咗!咁兩邊都唔夠7成半,係咪兩邊學院都好唔值得去尊敬呢?

大家可以拗,多人去某邊,某邊就係受人愛戴受人尊敬。咁如果另一邊唔係咁chur,唔係一定要讀6年,再開大門收足7成半,咁就贏得尊敬?大家又會否高枱貴手唔用d負面字眼去形容“變策”?

兩邊學院根本唔洗要呢d“尊敬”“唔尊敬”嘅騎呢掌聲。收生只係學院咁多樣行政發展營運其一小小的例行工作而已。當然,對想讀嘅考生來說係人生重要的事。

小鹿揀學校 發表於 21-8-14 18:25
但問題係隔離間舖已經裝修緊, 好快可以係佢老闆自訂的甚麼世界100小強度落單, 來路貨嚟, 唔洗再一定幫襯你 ...

我想問下,"唔洗再一定幫襯你"即係甚麼意思?你大致上講的都明明地.係爭呢句咁決定性嘅句子唔明,你可以解釋下呢這句的意思嗎?

Augesttime 發表於 21-8-13 19:55

詳細咁就要問大學嘅醫學院,佢地收生係點樣揀學生去填滿 ...
梁校長身有C, 近幾年admission talks 都不設Q&A.

講大醫科為要面子, 堅持BEST6要36分, 寧願已發水的IB/GCE生也不肯收DSE 35分, 結果每年成績每況愈下, FAIL人數比例愈來愈多, 浪費公幣.

中大都想收晒40分, 但對手唔肯收35分尖子, 導致一批35+5的尖子無法疏導, 兩邊落空, 浪費人才.  

youma 發表於 21-8-15 20:51
梁校長身有C, 近幾年admission talks 都不設Q&A.
港大連收咗幾多DSE生都唔敢公布, 咁中大咪間接幫你公布囉!

港大醫學院未發布收生數據。中大醫學院回覆查詢,稱今年有321名文憑試考生經聯招入讀醫科,186人揀中大。換言之,有135人揀港大。港大醫學院曾承諾75%學額經JUPAS取錄,惟自2018年聯招醫科生比例未超過六成,今年則為五成。

港大醫學院未有回覆

港大醫學院昨未有回覆查詢,院方去年稱「維持提供75%聯招學額予合資格考生」。大學亦可非聯招收生,考生持國際文憑(IB)、普通教育高級程度證書(GCE A-levels)成績申請。

chickchick 發表於 21-8-15 16:04
有道理。我意見亦近似。擇優而取,佢地無必要自己移走個門階俾35分嘅碌埋入去。學院有長遠發展策略。
其實 ...

如收生增加成績以外其他因素比重
或可降低分數門檻再選合讀醫學生
35+已屬前列2%(如計IQ分佈 130+)

小鹿揀學校 發表於 21-8-16 08:30
港大連收咗幾多DSE生都唔敢公布, 咁中大咪間接幫你公布囉!

你可能要考慮出返份千字文去解說一下,咁短嘅文無乜說服力的,試吓千字文威力去合理化你嘅理據~~~

Poyau 發表於 21-8-16 09:52
如收生增加成績以外其他因素比重
或可降低分數門檻再選合讀醫學生
35+已屬前列2%(如計IQ分佈 130+)
係呀, 點揀都要dse學生俾多d indicators人地。咁2邊有共識,覺得搏得過盲執,就會放寬35呢個層面,其實整體質素會高埋。
所以dse生唔應該企咗喺度叫收埋35分,而係要積極打造更好的非成績項目或選擇有關醫療的aptitude test如 bmat ucat去令人看得見讀醫之心/適合度,咁就有可能。
人地話細路唔夠料,咁細路都唔好空談“我想我得”,show them!如果只係集中讀dse都衝唔到36,人地咪覺得你無能力。如果你dse前仲兼顧到各項增值考試,拎到CO都大機會,dse失少少手或者仲有得appeal。

講到呢步,一定有人話而家合格律低,不見得收嘅係勁過35。我想大家要明白,請代入中學考測情況一樣,份卷深淺和本身學生能力無直接關係。皇仁某科可以一班肥7成小測大考,但唔等如學生拎唔到5+,分分鐘考最低分都好過好多好多人。好可能港大生去考中大份卷全合格,或者叫返中大的year 1 去考港大 year 1 summative看看又如何。 呢d唔係論據去“支持收埋35”的說法。

chickchick 發表於 21-8-16 11:08
係呀, 點揀都要dse學生俾多d indicators人地。咁2邊有共識,覺得搏得過盲執,就會放寬35呢個層面,其實整體 ...

咁呢個說法,引申,係咪就係統一收生方法,咪可以解決一切存在問題囉,只係IB,GCE,DSE,三者擇其一,咪掂晒囉???

如果兩大認為DSE生唔使考aptitude test/bmat/ucat,啲學生水平唔夠,考試模式又唔全面,咁我哋似乎應該去支持一個DSE生都唔好收,唔使討論DSE 35定42適合修讀喎~~~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊