用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
樓主: 小鹿揀學校
go

值得尊敬的中文大學醫學院   [複製鏈接]

medicine 發表於 21-8-14 09:45
年年俾人抽水,乾塘啦
我估明年、後年DSE既比例都唔樂觀,識得既唔少勁人都喺近幾年轉咗讀IB或者去外國讀有啲名氣既Sixth Form College,然後呢兩年開始陸陸續續用NJ喺香港讀大學。

王家爸爸 發表於 21-8-14 10:02
我估明年、後年DSE既比例都唔樂觀,識得既唔少勁人都喺近幾年轉咗讀IB或者去外國讀有啲名氣既Sixth Form Co ...
有捷徑,家庭又負擔到,應該識做出最佳選擇.
PS:閣下圈子裏的勁人個個家庭殷實,或者講閣下圈子家庭殷實,啲勁人咪多選擇咯.

medicine 發表於 21-8-14 09:48
宜家咪做到野咯,趕客甘~~
PS:言猶在耳~~

我衹可以講,唔同持份者有唔同嘅考量。我地覺得佢趕客,佢未必care。

medicine    發表於 21-8-14 10:19

LingChiBaBa 發表於 21-8-14 10:17
我衹可以講,唔同持份者有唔同嘅考量。我地覺得佢趕客,佢未必care。
最有影響力既持份者就係學系既管理層,做過管理層既都知道,佢哋最重要既任就係喺預設既框架下(例如法規要求),維持自己機構既競爭力;其他野,其實無人太care。

王家爸爸 發表於 21-8-14 10:52
最有影響力既持份者就係學系既管理層,做過管理層既都知道,佢哋最重要既任就係喺預設既框架下(例如法規要 ...

Sales應該要関注吓,D單夠唔夠養自己~~~

小鹿揀學校 發表於 21-8-14 09:17
但你留意吓一樓個統計圖….
收70%DSE生, 呢個%咁整齊, 應該係目標為本, 硬指標….
但下面個小圖又imply 個m ...

我覺得中大有CO果啲40分就收,但放榜後40分就未必收晒。

都係覺得如果想讀醫,有得揀既唔好讀DSE.

mcl203 發表於 21-8-14 11:00
菜單唔夠咪摞糧單補咯
PS:係咪調轉左?即擔心糧單先去摞其他菜單搭夠?

October. 發表於 21-8-14 11:10
我覺得中大有CO果啲就收,但未必收晒40分。

都係覺得如果想讀醫,有得揀既唔好讀DSE.

明顯DSE無優勢啦。係啲粉絲認為其他路更難行,大家一齊授同一種教學模式,去到中四各走各路,點解自己唔行條易行啲嘅路先?莫非個個中意行山走山路。跟住走出嚟話為興趣,所以揀條平路行,難度同行山係一樣,甚或更難行~~~

medicine 發表於 21-8-14 11:17
菜單唔夠咪摞糧單補咯
PS:係咪調轉左?即擔心糧單先去摞其他菜單搭夠?

擔心糧單多於接單是常識吧,首要唔影響份糧,生意是其次吧。唔接本地單,外國一定有單返,使乜咁緊張咁有壓力先~~~

mcl203 發表於 21-8-14 11:00
問題係現在係求過於供,所以需要善價而沽。

王家爸爸 發表於 21-8-14 11:32
問題係現在係求過於供,所以需要善價而沽。

囗車,本地單啫,Amazon果邊有單返,本地人又愛經Amazon入貨,使乜做promo打折出街呀~~~岩岩又有批434445A星級新客,唔加價當打折啦~~~

mcl203 發表於 21-8-14 11:18
明顯DSE無優勢啦。係啲粉絲認為其他路更難行,大家一齊授同一種教學模式,去到中四各走各路,點解自己唔行 ...
同考邊個考試關係其實唔太大,係勁既,考邊個試都得。勁人少咗考DSE,DSE自然無咁有優勢。

小鹿揀學校 發表於 21-8-14 09:17
但你留意吓一樓個統計圖….
收70%DSE生, 呢個%咁整齊, 應該係目標為本, 硬指標….
但下面個小圖又imply 個m ...
無可能收晒所有40分,應該在interview時揀選!

王家爸爸 發表於 21-8-14 11:40
同考邊個考試關係其實唔太大,係勁既,考邊個試都得。勁人少咗考DSE,DSE自然無咁有優勢。 ...

咪就係囉,明明大家都係咁讀咗9年,你谷我又谷,你hea我又hea。你朝8晚2,我又朝8晚2,9年來完全一樣,唔岩讀返咗屋企啦。點解你會揀條咁難行嘅平路先,Amazon又貴啲,用意顯而易見啦下化~~~

LingChiBaBa 發表於 21-8-13 22:00
其實重點唔係幾多分,17'同18'年嘅 lowest係Best6 37分,問題係要唔低過對家。
...

中大今年放榜日 即公布收生詳情
港大仍未見公布 上年與中大同日

2021年
7科 中大 + 港大^ = 合計
≥49滿分 4 + 2 = 6
46-48.5 35 + 22 = 57
44-45.5 42 + [30-31] = [72-73]
40-43.5 105 + [72-74] = [177-179]
<40 0 | [6-9]
--------------------------------------------------------
聯招 186 + 135 = 321
非聯招 79 + 130 = 209
--------------------------------------------------------
總數 265 + 265 = 530

^ 據中大公布數字及%推算

https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20210813/s00002/1628793121779/港大醫科五成經聯招收生-未達75-承諾-4狀元中大讀醫-錄取186人-70-聯招

港大醫學院未發布收生數據。中大醫學院回覆查詢,稱今年有321名文憑試考生經聯招入讀醫科,186人揀中大。換言之,有135人揀港大。港大醫學院曾承諾75%學額經JUPAS取錄,惟自2018年聯招醫科生比例未超過六成,今年則為五成。

港大醫學院未有回覆

港大醫學院昨未有回覆查詢,院方去年稱「維持提供75%聯招學額予合資格考生」。大學亦可非聯招收生,考生持國際文憑(IB)、普通教育高級程度證書(GCE A-levels)成績申請。

Poyau 發表於 21-8-14 12:26
中大今年放榜日 即公布收生詳情
港大仍未見公布 上年與中大同日

其實你"引用"我嘅回覆係有D乜野想表達?

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 16:04
值得尊敬的中文大學醫學院
如果要多謝中大醫學院,相信首先要多謝創院院長蔡永業醫生,中大當年在極度捱打嘅情況下創立 Faculty of Medicine, 開國功臣絕大部分是 non-HKU 校友,因為當年有傳聞話過誰人幫忙過中大就以後冇機會再入 HKU? 所以中大醫學院頭十年的創院功臣絕大部份是從海外招攬而來的,包括胡德佑、Arthur Li 和 Sydney Chung 這幾位重量级教授兼歷任院長。兩大醫學院的恩怨情仇比白色巨塔更白色, 比倚天屠龍記更精彩。無可否認,近十年中大醫科確是進步神速,而港大醫科在 non-jupas 收生又真的令人氣憤,MBChB&GPS vs MBBS = 倚天&乾坤大挪移 vs 屠龍刀? Well, 屠龍刀有過百年歷史兼勁多星級教授,理論上份量十足&無可匹敵,但是會否 too big to react & change? 反而倚天劍相對地輕巧,加埋有年輕院長陳舵主,莫非奇兵出奇招?!

kwunpa    發表於 21-8-16 00:10

王家爸爸 發表於 21-8-14 10:02
我估明年、後年DSE既比例都唔樂觀,識得既唔少勁人都喺近幾年轉咗讀IB或者去外國讀有啲名氣既Sixth Form Co ...
我女幼稚園同學就係,由SPCS去左UK, 用AL入HKU讀醫。

是否鬥來鬥去好過癮?從私幼劵幼開始,傳統vs 國際,直私vs 官津,三私一直vs龍校,DSE/IB/IAL,直到 大學HKU vs CUHK

LingChiBaBa 發表於 21-8-14 12:36
其實你"引用"我嘅回覆係有D乜野想表達?

見「問題係要唔低過對家」
試看兩大收生分數分佈可否釋疑
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊